Terug naar Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: een eigen dashboard (deel 5)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: een eigen dashboard (deel 5)

Door Laura Grootaarts2 februari 2021 12:004 min. leestijd0

Jarenlang zag het scherm van je iPhone er hetzelfde uit: apps, apps en nog meer apps. Het enige wat je er echt aan kon veranderen, was de achtergrond van je thuisscherm en de volgorde van de apps. Maar echt personaliseren, customizen en aan je eigen wensen aanpassen? Dat zat er niet in. iOS 14 zorgde voor een grote ommekeer. In deze reeks artikelen laten we je kennismaken met alle mogelijkheden. Dit is deel 5: een eigen dashboard. Je vindt alle delen via de tag Customize.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Een dashboard toont in vogelvlucht alle informatie die je nodig hebt. Doe hier inspiratie op, maar werk vooral je eigen ideeën uit met jouw favoriete widgets.

Voor de actievelingen

Ben je sportief aangelegd en draag je misschien zelfs een Apple Watch? Grote kans dat jouw dag zich gedeeltelijk buiten afspeelt. Een widget met het weerbericht (Weer) toont de weersverwachting per uur. Tienduizend stappen per dag zetten en een halfuur flink bewegen vereist enige planning: een fitheidsapp (Activity-Tracker, Conditie) laat zien of je mooi op schema ligt. Natuurlijk pak je op een drukke dag ook je broodnodige rust met een mindfulness-achtige app (Calm).

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Voor een werkdag

Waarschijnlijk vraag je je dagelijks af welke dag het precies is. Deze widget-stapel (Widgetsmith) toont de datum, het weeknummer en een maandkalender. Werk je op kantoor, dan bestaat je werkdag waarschijnlijk grotendeels uit het afstrepen van to-dolijstjes (Herinneringen) en mail (Gmail). De rij apps onderin is stiekem ook een widget (Siri-suggesties). Je ziet hierin de apps die tot je dagelijkse routine behoren. Wat er getoond wordt, is afhankelijk van je eigen gebruik en het tijd-stip.

Voor de familiemens

Pasfotootjes van je dierbaren in je portemonnee: wie heeft dat nu nog? Of een ingelijste familiefoto op je bureau, met een kindertekening erbij – dat zie je ook niet meer nu we massaal in flexibele kantoorjungles werken. Zet de mooiste foto’s op je iPhone-scherm met een foto-widget, liefst met een gezellig fotolijstje eromheen (Widget Go) Ook de hond des huizes mag natuurlijk niet ontbreken (Widgetsmith). En laat je kroost een digitale tekening maken (Scribblet).

Voor de fans

Fan van een bepaalde band of artiest? Draag er dan een dashboard aan op! Met om te beginnen een stapeltje foto’s (Photo Widget) waar je idool op zijn allervoor-deligst op staat. Tel af naar een online concert, digitale fandag of albumrelease met een countdown-widget (Color Widgets). Verder kun je met de ietwat experimentele (lees: buggy) app Play Widget direct vanaf je thuisscherm video’s en muziek afpelen van onder meer Apple Music, Spotify en YouTube. Dat is een kwestie van een linkje en een plaatje toevoegen.

Voor de vakantieliefhebber

Een vakantie in het buitenland zit er nu even niet in, dus moeten we teren op oude vakantieherinneringen. Gelukkig hebben we de foto’s nog (Photo Widget)! Ook op andere manieren blijf je de herinneringen levend houden: zet bijvoorbeeld het weerbericht en de tijd van je favoriete vakantieland op je thuisscherm (Weer, Klok). Onder normale omstandigheden is het ook leuk om een countdown-widget (DayCount) te gebruiken.

Voor de mediagebruikers

We laten traditionele media zoals televisie en radio steeds vaker links liggen. Vooral millennials willen eigenlijk alles ‘on demand’. Het aanbod is enorm en groeit met de dag. Een goed punt om te starten met grasduinen is het thuisscherm van je iPhone. Zet direct een muziekje of een gloednieuwe podcast op (Muziek, Podcasts). Of laat je voorlezen (Storytel). Als je op zoek bent naar een goede film, bekijk je eerst wat trailers (IMDb).

Te veel dashboards?

Met een beetje creativiteit heb je in een mum van tijd zo drie of vier dashboards gevuld. Heb je ze niet allemaal iedere dag nodig? Of vind je het te druk worden? Dan kun je deze dashboards tijdelijk verbergen. Zie daarvoor deel 4 van deze reeks artikelen. Als je een dashboard weer nodig hebt, vink je hem gewoon weer wel aan.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar