Terug naar Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: de Appbibliotheek (deel 4)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm: de Appbibliotheek (deel 4)

Door Laura Grootaarts1 februari 2021 12:004 min. leestijd0

Jarenlang zag het scherm van je iPhone er hetzelfde uit: apps, apps en nog meer apps. Het enige wat je er echt aan kon veranderen, was de achtergrond van je thuisscherm en de volgorde van de apps. Maar echt personaliseren, customizen en aan je eigen wensen aanpassen? Dat zat er niet in. iOS 14 zorgde voor een grote ommekeer. In deze reeks artikelen laten we je kennismaken met alle mogelijkheden. Dit is deel 4: de Appbibliotheek. Je vindt ze binnenkort allemaal via de tag Customize.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Je apps op orde dankzij de Appbibliotheek

In de loop der jaren heb je tientallen of misschien wel honderden apps verzameld op je iPhone. Sommige daarvan zijn onderdeel geworden van je dagelijkse routine. Andere staan te verpieteren in een mapje op je zevende thuisscherm. Tijd om ze weg te gooien? Dat is ook weer zoiets, zeker als je nog zeeën van ruimte op je iPhone hebt. Opruimen dan maar? Je gaat nog liever een pak vruchtenhagel op kleur sorteren. Weggooien of opruimen is sinds iOS 14 niet meer nodig: je vindt alle apps terug in je Appbibliotheek. Daar worden ze automatisch keurig geordend in handige rubrieken. Wij maken je wegwijs in de Appbibliotheek. Je vindt deze voor-alsnog alleen op de iPhone. Waarom de iPad geen Appbibliotheek heeft, moet je aan Apple vragen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Appbibliotheek

Je vindt de Appbibliotheek helemaal rechts van al je thuisschermen. Veeg maar door, je komt er vanzelf. Zit je niet op de Appbibliotheek te wachten, dan heb je pech. Je kunt hem niet verbergen.

Rubrieken

In de Appbibliotheek worden je apps automatisch ondergebracht in rubrieken. Je hebt geen invloed op de sortering en de naamgeving van de verschillende map-pen. Tik op de vier kleine appjes en je ziet alle apps in een rubriek.

Suggesties en Pas toegevoegd

In de rubriek Suggesties staan apps waarvan je iPhone denkt dat je ze acuut nodig hebt. De inhoud verandert gedurende de dag. Onder ‘Pas toegevoegd’ vind je apps die je recent gedownload hebt.

Apps zoeken

Tik op het zoekvenster of veeg over het scherm naar beneden voor een alfabetische app-lijst. Scrol naar de benodigde app – iPhone-ninja’s vegen over het alfabetje rechts, dat gaat véél sneller. Of typ de eerste letters van de naam van de app.

Snelle acties

De apps in de Appbibliotheek gedragen zich verder als gewone apps. Je opent ze door erop te tikken. Of houd een app-icoon wat langer vast voor een menu met snelle acties.

Zet op beginscherm

Staat een app alléén in de Appbibliotheek en niet op je thuisscherm? En wil je hem daar wel hebben? Tik dan op ‘Zet op beginscherm’. Je kunt apps ook vanuit de bieb naar een thuisscherm slepen. De apps verdwijnen nooit uit de Appbibliotheek.

Verberg overbodige apps …

Alle apps staan sowieso in je Appbibliotheek. Je hebt die eindeloze rij apps op je thuisschermen dus niet meer nodig. Gelukkig kun je apps verwijderen van je thuisscherm. Ze blijven dan gewoon beschikbaar via je iPhone en zijn te benaderen via de bibliotheek. Hoe je dit doet? Ga naar een app die je niet meer direct nodig hebt op je thuisscherm en houd hem langer ingedrukt. In het menu dat verschijnt, tik je op ‘Verwijder app’. Vervolgens tik je op ‘Verwijder van beginscherm’. Doe dit met alle apps waarvoor je het nodig vindt.

… of complete thuisschermen

1. Schermen vol apps

Hele schermen afgeladen vol met apps die alleen maar in de weg staan? Verberg ze! Houd je vinger even op een lege plek op het scherm totdat de apps gaan wiebelen.

2. Wijzig pagina’s

Ook de balk met bolletjes onderin licht op. Ieder bolletje is één thuisscherm. Tik op de balk en je belandt in dit scherm met miniaturen van al je thuisschermen. Verwijder de vinkjes bij overbodige schermen.

3. Altijd één thuisscherm

Je kunt niet álle thuisschermen verbergen. Er moet er ten minste een aangevinkt blijven. Zet op deze pagina bijvoorbeeld de apps & widgets die je heel vaak gebruikt. Of maak er een handig dashboard van – zie het volgende deel van deze reeks artikelen.

Nieuwe apps alleen in Appbibliotheek

Je hebt nét al je thuisschermen opgeruimd en widgets neergezet als je weer eens een app downloadt. En daardoor loopt alles weer in het honderd. Wil je je thuis-schermen mooi clean houden, dan zorg je ervoor dat nieuwe appdownloads niet meer op het thuisscherm belanden, maar enkel en alleen in de Appbibliotheek. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Beginscherm’ en vink je ‘Alleen appbibliotheek’ aan. Vers gedownloade apps vind je terug in de rubriek ‘Pas toegevoegd’ – soms kan het wel even duren voordat je ze daar ziet, maak dan gebruik van de zoekfunctie.

Deel 5: De Appbibliotheek

Dit was deel 4 van de feature Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm. Ga snel verder naar het laatste deel: een eigen dashboard.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar