Terug naar Apple Watch: bekijk je afgelegde routes (en bewaar ze als gpx)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Apple Watch: bekijk je afgelegde routes (en bewaar ze als gpx)

Door Laura Grootaarts16 februari 2021 12:314 min. leestijd3

De Apple Watch heeft ingebouwde gps. Als je buiten hardloopt, wandelt of fietst en daarbij de juiste work-out kiest, wordt je route tot op de meter nauwkeurig vastgelegd. Die route verschijnt na afloop in de vorm van een kaartje in de app Conditie op je iPhone.

Apple Watch routes

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Zo’n plattegrondje is leuk, maar je kunt er maar weinig mee. Er is echter ook een manier om de route te bewaren in Google Maps (of je andere favoriete navigatie-app). Je exporteert de route dan eerst als .gpx-bestand, en daarna importeer je hem weer. Zo kun je de route ook op een later moment weer een keer raadplegen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In deze workshop laten we je zien hoe je om te beginnen dat eenvoudige plattegrondje terugvindt. Daarnaast leggen we uit hoe je de route kunt exporteren als .gpx-bestand en daarna in je favoriete navigatie-app zet – in ons geval is dat Google Maps.

De juiste work-out voor GPX route Apple Watch

Om de gegevens van een route te verzamelen, moet je die route eerst (hard)lopend of fietsend afleggen terwijl daarbij een route-work-out actief is op je Watch. Activeer dus de juiste work-out op je Apple Watch als je op pad gaat. Het gaat dan om de trainingen waarbij je buiten wandelt, (hard)loopt, in open water zwemt of fietst. Ga je gewoon een eind wandelen, hardlopen of fietsen zónder een work-out te activeren? Dan worden de gegevens niet vastgelegd.

Afgelegde route Apple Watch bekijken

Afgelegde route apple watch

Je vindt een plattegrondje van je afgelegde route via de Conditie-app op je iPhone.

  • Tik onderin op ‘Overzicht’ .
  • Tik op de work-out in kwestie. Je ziet diverse gegevens over de training, inclusief het kaartje.
  • Tik op het kaartje voor een grotere versie.

Leuk, maar je kunt er niet zo heel veel mee. Er is echter ook een manier om de gpx route vast te leggen, zodat je de route in de toekomst nog een keer kunt wandelen. Dat doe je zo.

GPX route Apple Watch exporteren

Je zou verwachten dat het exporteren van de route regelt via de app Conditie, maar nee. De gegevens die je nodig hebt, zitten verstopt in de app Gezondheid en dan ook nog op een plek die niet per se logisch is. Wij wijzen je de weg.

1. Open de app Gezondheid op je iPhone

gezondheidsgegevens exporteren Apple WAtch

Open de app Gezondheid op je iPhone, en tik rechtsboven op je avatar. Onderaan in je iPhone-scherm tik je op ‘Exporteer alle gezondheidsgegevens’ – met daarin de .gpx-bestanden. Tik dan weer op ‘Exporteer’.

Je iPhone heeft even nodig om de export voor te bereiden. Als het klaar is, verschijnt het Deel-menu. Stuur de export naar je MacBook. Wij doen dat met AirDrop, maar je kunt bijvoorbeeld ook jezelf mailen.

2. Folder met je work-out-routes

Folder met routes op je Mac

Het bestand Export.zip staat op je Mac. Dubbelklik erop om het uit te pakken. In de folder ‘Apple_health_export’ vind je de folder ‘work-out-routes’. Met hierin al je routes op datum, in .gpx-formaat.

3. GPX bestand naar Google Maps exporteren

GPX bestand naar Google Maps exporteren

Open op je Mac mymaps.google.com. Klik op de rode knop met ‘Nieuwe kaart maken’ en geef je route een duidelijke naam. Klik onder ‘Naamloze laag’ op ‘importeren’. Sleep de route in het kader.

4. Bekijk de route in Google Maps

Bekijk de route in Google Maps

Je afgelegde route verschijnt nu in Google Maps. Hij wordt direct opgeslagen in Google Drive, dus je kunt hem ook op andere apparaten waarop je met je Google-account bent ingelogd raadplegen.

5. Vind de route op je iPhone

Vind de route op je iPhone

Wil je de route een keer wandelen of fietsen? Open de app Google Maps op je iPhone. Tik onderin op ‘Opgeslagen’ en dan op ‘Kaarten’. En daar is-ie dan, de route die je Apple Watch voor je heeft vastgelegd!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Biebiene
Lezer
Biebiene

Op de conditie app krijg ik geen kaartje meer te zien in het overzicht bij in open water zwemmen. Eerst dus wel. Bij fiets wel een kaartje. Iemand n idee waar dat aan ligt?

Susan
Lezer
Susan

Is er ook een optie om de route, zoals boven staat beschreven, weer op te starten met een route planner oid? Zodat je te horen krijgt of je af moet slaan?

Jan
Lezer
Jan

Ik gebruik daar OSMAND voor, die kan GPX bestanden openen. Is wel wat lastig in te stellen.