Terug naar Geef mappen een zelfgemaakt icoontje
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Geef mappen een zelfgemaakt icoontje

Door Redactie iCreate12 februari 2011 10:073 min. leestijd3

Wat zien de icoontjes in het Dock er toch voortreffelijk uit. Keurig in het gareel staan ze onder in beeld geduldig te wachten tot de muiscursor in de buurt komt. Kunstwerkjes zijn het, stuk voor stuk. Klein van formaat, maar zeer gedetailleerd. Als je goed kijkt, zie je zelfs de weerspiegeling van het plaatje in het onderliggende vlak. En het mooie is; wat je ook met het Dock doet, het blijft er goed uit zien. Al sleep je een paar applicaties uit de balk en hussel je het restant van de icoontjes, het resultaat blijft fraai.

Maar laat je ogen eens over het gehele bureaublad dwalen, of neem eens een kijkje in Finder. Zie je al die saaie mappen met hun identieke icoontjes? Het maakt niet uit wat er in de map is verzameld, het opgeplakte plaatje is altijd een blauwe hangmap. Dat slaat nergens op, want de programma’s hebben wel elk een eigen icoontje. Het is oneerlijk verdeeld in de OS X-wereld; alle mappen ogen hetzelfde, terwijl de applicaties worden aangeduid met een klein kunstwerkje.

In deze workshop doen we daar wat aan. We geven een map zijn eigen, speciaal voor hem gemaakt, icoontje. De volgende negen stappen demonstreren hoe je van een leuke foto een icoon maakt, bovendien leer je hoe je het icoontje van een map kunt inruilen voor een ander plaatje.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1 Zoek een foto

Een leuk icoontje begint met een foto, dus ga naar www.flickr.com. Wij zoeken op ‘macdog’ in de hoop een foto te vinden van een hond met een Mac, leuk voor de huiswerkmap, omdat je je huiswerk elke dag hondstrouw maakt.


2 Toon afmetingen

Klik op de miniatuurweergave van een foto om de grote versie te openen. Klik nogmaals op de foto en klik op ‘view all sizes’. In dit venster zie je in welke afmetingen de foto beschikbaar is.


3 Medium 500


Kies ‘Medium 500’ in de balk met ‘Available sizes’. Deze afmeting heeft de voorkeur omdat het icoontje – dat we op deze foto baseren – niet groter mag zijn dan 512 bij 512 pixels.


4 Opslaan in iPhoto

Crtl+klik op de foto en kies ‘Voeg afbeelding toe aan iPhoto-bibliotheek’ om de foto naar iPhoto te sturen. Nu gaan we de foto bijsnijden in iPhoto.


5 Foto bewerken

Klik op de foto, kies ‘Bewerk’ en druk vervolgens op ‘Snij uit’. Nu valt er een wit kader over de foto. Zet een vinkje voor ‘Beperking’ en kies ‘Vierkant’. Een logische keuze, want de meeste icoontjes zijn vierkant.


6 Kader aanpassen

Alles binnen het witte kader komt in je uiteindelijke icoon. Klik en sleep het witte kader om de uitsnede aan te passen. Klik op ‘Pas toe’ zodra je tevreden bent met het resultaat.


7 Icoon kopiëren

Het icoontje is nu helemaal klaar en we hoeven hem nu alleen maar aan een map toe te wijzen. Kopieer hiervoor de afbeelding via ‘Wijzig>Kopieer’.


8 Vind de map

Open Finder en lokaliseer de map waarvan we de icoon gaan veranderen. Voor het gemak hebben wij onze huiswerkmap op het bureaublad geplaatst. ‘Ctrl+klik’ op de map en kies ‘Toon info’.


9 Icoon plakken

In de linker bovenhoek van het infovenster staat het vertrouwde blauwe mapje. Klik eenmaal op dit icoontje – dan verschijnt er een blauwe rand – en klik op ‘Wijzig>Plak’. Voilà; jouw foto is nu het icoontje.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
h.rekourt
Lezer
h.rekourt

erg leuk om foto’s aan je mappen toe te voegen.

Nick
Lezer
Nick

En hoe kan je het dan terug herstellen?

Sofie
Lezer
Sofie

Wat leuk! Deze link ga ik onthouden. Als ik mijn iPad 2 heb ga ik deze zeker weten toepassen! Erg leuk dit!