De mogelijkheden in Opdrachten zijn eindeloos. Geen wonder dus dat gebruikers wereldwijd met hun creaties pronken: online staan duizenden gratis opdrachten om te downloaden, maar de kunst is om degene te vinden die daadwerkelijk nuttig zijn. Wij zijn deze uitdaging aangegaan en hebben niet één, niet twee, maar drie handige iPhone-opdrachten voor je gevonden.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
Dit moet je weten over Opdrachten
Open je de Opdrachten-app, dan vind je onderin drie tabbladen: ‘Mijn opdrachten’, ‘Automatisering’ en ‘Galerie’. Bij de eerste staan uiteraard al je (gedownloade) opdrachten, waaronder die uit deze workshop.
Is dit de eerste keer dat je een opdracht van een derde partij downloadt? Ga dan naar ‘Instellingen>Opdrachten’ en maak de schakelaar bij ‘Sta niet-vertrouwde opdrachten toe’ groen. Het klinkt misschien dubieus, maar dit betekent vooral dat je externe opdrachten kunt downloaden en uitvoeren. Zoals de drie handige iPhone-opdrachten in dit artikel.
Hoe meer opdrachten je downloadt, hoe handiger het je wellicht lijkt om er zelf een te maken. In dat geval moet je wel weten hoe de gemiddelde opdracht in elkaar steekt. Dit zie je door in het kader van een willekeurige opdracht op het rondje met de drie bolletjes te tikken. Aanpassingen maken kan hier ook, maar wees wel voorzichtig.
Heeft je iPhone veel meer handige opdrachten dan de drie in deze workshop? Dan moet je waarschijnlijk zo lang door je opdrachtenlijst scrollen, dat het sneller is om die ene handeling gewoon handmatig uit te voeren. Nee hoor, typ gewoon de naam ervan in de zoekbalk.
Batterijpercentage
1 Charge Time
Wanneer je iPhone of iPad oplaadt, geeft hij nergens aan hoeveel tijd het kost tot hij vol is. Dat wordt dus gokken: hoelang moet je wachten totdat je de deur uit kunt? Met de opdracht ‘Charge Time’ kom je er concreet achter.
2 Downloaden
Je moet de opdracht eerst downloaden voordat je hem kunt gebruiken. Ga naar shortcutsgallery.com/shortcuts/charge-time, tik op ‘Get Shortcut’ en vervolgens op ‘Voeg de opdracht toe’. Hij staat nu klaar voor gebruik.
3 Uitvoeren
Open de app Opdrachten om hem uit te voeren. Bovenaan je opdrachtenlijst staat je meest recente aanwinst, in dit geval ‘Charge Time’. Tik hierop en er verschijnt een melding over de geschatte oplaadtijd om de 100% te bereiken.
Dobbelstenen gooien
1 Roll a dice
Wil je het lot laten beslissen? Raadpleeg dan een ouderwetse dobbelsteen. De kans dat je er een bij je hebt, is echter nog veel kleiner dan dat je hoge ogen gooit. Met de opdracht ‘Roll a dice’ neem je er wél overal eentje mee naartoe.
2 Tweede download
Stap 2 is hetzelfde als bij de vorige opdracht: eerst downloaden. Hiervoor ga je in dit geval naar shortcutsgallery.com/shortcuts/roll-a-dice/. De stappen daarna blijven hetzelfde, dus tik op ‘Get Shortcut>Voeg opdracht toe’.
3 Gooien maar
Om te dobbelen open je ook deze keer de app. Tik bovenaan de lijst op ‘Roll a dice’, bepaal het aantal kanten van je dobbelsteen en hij begint vanzelf te ‘rollen’. Je ontvangt vervolgens een melding van het uitverkoren getal.
Wifi-wachtwoord delen
Apple heeft een trucje verstopt om snel een wifi-wachtwoord te delen, maar je Android-vrienden hebben hier niets aan. Opdracht ‘Share Wi-fi’ lost dit op: hij genereert een unieke QR-code, zodat écht iedereen verbinding kan maken.
2 Driemaal is scheepsrecht
Ga naar shortcutsgallery.com/shortcuts/share-wi-fi om de allerlaatste opdracht te downloaden. Ook hier geldt: tik op ‘Get shortcut>Voeg de opdracht toe’ om de installatie te voltooien.
3 QR-code
Tijd om de laatste opdracht te gebruiken. Open de app, tik op ‘Share Wi-Fi’ en de QR-code springt in beeld. Je iPhone- en Android-vrienden kunnen hem scannen met hun camera’s, waarna er vanzelf verbinding wordt gelegd.
‘Hé Siri, activeer mijn gloednieuwe opdracht’
De drie opdrachten in deze workshop activeer je stuk voor stuk door Opdrachten te openen en er simpelweg op een te tikken. Tenzij je liever je stembanden gebruikt. In dat geval doet Siri het meeste werk: roep de spraakassistent op door ‘Hé Siri, activeer de opdracht [naam]’ te zeggen. Je eindigt dus met de benaming van de betreffende opdracht, wat in dit geval neerkomt op ‘Charge Time’, ‘Roll a Dice’ of ‘Share WiFi’. Of tik op de drie puntjes bij een opdracht en typ een andere naam.
Praat mee!