Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Draw Things: deze app laat je iPhone alles tekenen wat je vraagt

Draw Things app
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_AIkunst_145
1

Installeer

Download de app Draw Things uit de App ­Store. Bij de eerste keer opstarten moet de app heel wat data downloaden, dus wacht de laadbalkjes gerust af tot het hoofdmenu in beeld komt.

ws_AIkunst_145
2

Eerste opdracht

In principe hoef je niets in te stellen om je eerste afbeelding te maken. Haal de tekst weg die al in het tekstvak bovenin staat en voer je eigen Engelstalige opdracht in. In de volgende stap geven we wat tips.

ws_AIkunst_145
3

Van breed tot specifiek

De AI begrijpt meer dan je denkt. Vul je simpelweg ‘guinea pig’ in, dan krijg je een cavia. Maar voer je ‘children’s book illustration of a guinea pig with sunglasses’ in, dan snapt hij het ook.rnrnIn het tekstvak vul je dus precies in wat je wilt zien. Een schattige corgi? ‘Cute corgi’ is voldoende. Maar wil je de afbeelding naar je hand zetten, dan moet je beschrijving gedetailleerder zijn. Je kunt si­tuaties, specifieke kenmerken van het onderwerp of zelfs de stijl van de afbeelding beschrijven. Een voorbeeld: ‘cute corgi running through a field of flowers, painting by Van Gogh’.

ws_AIkunst_145
4

Genereer

Ben je helemaal blij met je opdracht? Tik dan op ‘Generate’. Je iPhone gaat nu berekenen hoe dit plaatje eruit moet komen te zien. Dit duurt zeker een minuut – hoe ouder de iPhone, hoe langer het duurt.

Wil je direct meerdere variaties van een plaatje maken? Dat kan ook: houd ‘Generate’ ingedrukt en kies hoeveel variaties je wilt. Je vindt na het generen alle plaatjes terug onder het klokje (de knop helemaal rechtsonder).

Het is dus niet nodig om steeds een nieuwe opdracht te geven. Ieder plaatje heeft namelijk een eigen seed: een unieke code die invloed heeft op hoe de AI je afbeelding in elkaar zet. Nadat je op ‘Generate’ tikt, kiest je iPhone gewoon een nieuwe willekeurige seed uit. Zo zien je plaatjes er dus ook steeds verschillend uit.

ws_AIkunst_145
5

Resultaat

Na het berekenen zie je het plaatje verschijnen. Je slaat hem op in Foto’s met de knop ‘Save’. Niet tevreden? Tik onderin op de prullenbak, tik bovenin op de lange getallenreeks en daarna weer op ‘Generate’.

ws_AIkunst_145
6

Geavanceerd

Tik rechtsboven op de schuifregelaars voor geavanceerde instellingen. Hier kun je ook wisselen van AI: standaard gebruik je Stable Diffusion v1.4, maar je kunt ook nieuwere (en betere) versies gebruiken, zoals v2.0.

In Draw Things valt er heel wat in te stellen onder deze knop. Dus niet alleen welke AI je wilt gebruiken, maar ook hoeveel stappen de AI moet doorlopen voordat je de afbeelding te zien krijgt. Hoe meer stappen, hoe beter het plaatje­­­ – maar ook hoe langer de laadtijd.

Bovendien stel je hier de ‘Image Size’ in, oftewel hoe hoog de resolutie van de gegenereerde afbeelding moet zijn. Ook hier geldt: hoe hoger de resolutie, hoe langer de laadtijd.

ws_AIkunst_145
7

Inpainting

Ook is het mogelijk om een Inpainting-model te selecteren. Dit houdt in dat de AI dingen kan toevoegen aan bestaande foto’s. Selecteer zo’n Inpainting-model en tik op ‘continue’ om deze nieuwe AI te downloaden

ws_AIkunst_145
8

Foto

Tik nu op het kruisje bovenin om terug te keren. Haal met het prullenbakje een bestaand plaatje weg en selecteer met de camera ernaast een foto uit je bibliotheek.

ws_AIkunst_145
9

Wis

Gebruik nu de gum (derde icoontje van rechts) om het deel van de foto waaraan je iets wilt toevoegen, te wissen. Voer nu een opdracht in – die beperkt zich tot het gewiste gedeelte. Tik daarna weer op ‘Generate’!

Ook op je Mac

Wil je de kracht van je Mac gebruiken om met Stable Diffusion plaatjes te genereren? Dat kan, maar daar gebruik je niet de app Draw Things voor. Op de Mac maak je gebruik van de app DiffusionBee, die te downloaden is via diffusionbee.com.

We adviseren om de app alleen te gebruiken als je een Mac hebt met een M1-chip (dus ook de Pro-, Max- of Ultra-variant) of een M2-chip. Dat zijn namelijk de enige processoren voor de Mac met een Neural Engine, die het maken van AI-afbeeldingen flink versnelt. Modellen met een Intel-chip vragen om meer geduld – en schrik niet als je Mac een blazende handverwarmer wordt.