Terug naar Creëer een foto met dubbele belichting
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Creëer een foto met dubbele belichting

Door Terry Stooker27 mei 2021 14:533 min. leestijd0

Dubbele belichting, wellicht beter bekend als het Engelse double exposure, is een wat misleidende term. We zullen vast niet de enigen zijn die dan al gauw denken aan een foto die fel (over)belicht is. Waar het eigenlijk om gaat, is een soort samenvoeging van twee foto’s. Om even terug te gaan in de tijd: alsof je twee keer op de ontspanknop hebt gedrukt zonder het rolletje door te draaien. Dat principe is in het digitale tijdperk gemakkelijk na te bootsen en zelfs op zo’n manier dat het resultaat altijd verbluffend is.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
In deze workshop nemen we een portretfoto die we samenvoegen met zomerse bloesembomen. We gebruiken hier verschillende maskers voor. Allereerst voegen we een masker toe aan de portretfoto, om het gezicht en bovenlijf precies ‘uit te snijden’, zonder dat er iets van de foto verloren gaat. Daarna creëren we een zogeheten clipping mask, waardoor de uitsnede als een soort kader voor de bloesembomen gaat fungeren. Klinkt ingewikkeld? Dan is het tijd om het gewoon eens te doen.

Voor deze workshop gebruiken we gratis foto’s van unsplash, maar probeer het gerust met je eigen foto’s. Download de foto’s via de onderstaande linkjes:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Open Pixelmator

We beginnen met de Portret-foto. Ctrl-klik hierop en selecteer ‘Open met>Pixelmator’ om de foto direct in het juiste formaat te openen.

2. Add Mask

Ctrl-klik op de laag in het Layers-menu en kies ‘Add Mask’. Ga vervolgens in het Tools-menu naar de Brush Tool (of toets B) en geef linksboven aan dat deze de kleur zwart heeft.

3. Verf achtergrond weg

Klik en sleep over de achtergrond en deze wordt gemaskeerd. Verf hem zo helemaal weg. Klik in het Brushes-menu (Cmd+4) op het tandwieltje en kies ‘Brush Settings’ voor een grotere brush.

4. Maak zachte randen

De ‘Diameter’-schuif bepaalt de grootte van het penseel. Met de ‘Hardness’-schuif op een procent of 50 maak je zachte randen. Te veel weggepoetst? Zet de kleur op wit en teken het weer terug.

5. Voeg foto toe

Heb je de achtergrond mooi weggewerkt? Dan is het tijd om de landschaps-foto toe te voegen. Sleep deze over het portret heen en laat los. In het Layers-menu komt deze foto bovenaan te staan.

6. Create Clipping Mask

Ctrl-klik op de laag Landschap en kies ‘Create Clipping Mask’. Kies achter Blending voor ‘Screen’ en zet daaronder het schuifje achter Opacity op 85% om het portret meer zichtbaar te maken.

7. Vergroot en verplaats

Het dubbele belichting-effect komt tevoorschijn. Vergroot de laag Landschap door de vierkantjes te verslepen. Klik en sleep de bomen om deze wat mooier te plaatsen, net boven de wenkbrauwen.

8. Nog een masker

Het resultaat is op zich al mooi, maar de bloesemblaadjes op de grond zijn wat storend. Deze gaan we nog wegwerken met een verloopje. Ctrl-klik eerst op de laag Landschap en ‘Add Mask’.

9. Gradient Tool

Klik op de Gradient Tool in het Tools-menu (of toets G). Selecteer linksboven het verloopje van wit naar zwart. Klik ongeveer in het midden van het voorhoofd van het model en sleep naar beneden.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar