Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Is jouw persoonlijke informatie gelekt? Ontdek het via Check je Hack

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
check je hack

De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol groot onderzoek gedaan naar de website Genesis Market. Via deze site werden identiteitsgegevens verhandeld. Zijn jouw gegevens in handen gekomen van deze cybercriminelen? De politie adviseert je dringend om het snel te controleren via de Check je Hack-website.

Lees verder na de advertentie

Wat deed Genesis Market?

Ruben van Well van het Rotterdamse cybercrimeteam legt uit wat er precies zo gevaarlijk is aan de identiteitsdiefstal van Genesis Market: ‘Deze site verkocht niet alleen accountgegevens, maar daarbij ook een kopie van iemands online fingerprint, ofwel unieke digitale vingerafdruk. Daarmee kunnen hackers iemands digitale leven overnemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.’ Alleen al in Nederland zijn 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan.

De website is inmiddels offline gehaald, maar de persoonlijke gegevens zijn natuurlijk al massaal in de omloop. Wereldwijd zijn vermoedelijk de gegevens van meer dan twee miljoen slachtoffers verkocht, waaronder ook 50 duizend Nederlanders. Wil je weten of jij daar ook bij zit? De politie heeft een speciale website gemaakt waar je dit controleert.

Check Je Hack

kooptip

Aan de hand van je mailadres kan de politie controleren of jouw gegevens zijn verhandeld zijn op Genesis Market. Dit moet je doen:

  • Ga naar de Check je Hack-website van de Nederlandse politie.
  • Scrol naar het einde van de pagina
  • Geef je mailadres op en klik op ‘Check’.

Zit jouw e-mailadres in de database van de getroffen personen? Dan ontvang je binnen enkele minuten bericht van de politie op dit mailadres, met verdere instructies over wat je nu moet doen. Vergeet niet om in je spambox te kijken. Ontvang je geen mail, dan is er niets aan de hand. Heb je meer mailadressen, check die dan ook. Al bijna twee miljoen mensen hebben de check gedaan en bij ruim vierduizend daarvan bleek het mis te zijn.

Voor het verzamelen van persoonlijke gegevens werd in dit geval gebruikgemaakt van malware. Via Check je Hack legt de politie uit hoe je daar vanaf komt. Maar misschien vraag je jezelf af: hoe kom ik eraan? De malware kan verstopt zijn iets wat je zelf gedownload hebt. Dit zag eruit als legale software en werd gepromoot via Google Ads.

Have I been pwned?

Als je dan toch bezig bent met het checken van je gegevens: een andere website die doorzoekt of je bij een datalek betrokken bent geraakt, is Have I been pwned? Deze heeft informatie over veel meer datalekken en is zodoende ook interessant om eens te doorlopen.

Bon: Politie.nl