Terug naar Bestanden delen tussen accounts op Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Bestanden delen tussen accounts op Mac

Door Daan Jeuken2 juni 2015 14:353 min. leestijd0

Door verschillende accounts aan te maken in OS X, heeft iedereen in het gezin zijn eigen stekkie. De werelden van de gebruikersaccounts zijn zo goed afgescheiden, dat je ook niet in elkaars bestanden en mappen kunt snuffelen. Goed voor de privacy, maar hoe wissel je dan gemakkelijk onderling bestanden uit? Gewoon, via Finder.

Deze en vele andere workshops vind je in iCreate 68.

1. Bestandsdeling

Bestandsdeling MacVoordat je bestanden kunt delen, moet je deze functie eerst inschakelen. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’ en zet een vinkje voor ‘Bestandsdeling’.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2. Publieke map

Publieke map MacJe hebt er misschien altijd overheen gekeken, maar elke gebruiker heeft een map ‘Publiek’. Deze vind je in je thuismap, tussen de mappen Afbeeldingen, Documenten, Muziek et cetera. Open de map.


3. Kopiëren in Finder

Kopiëren in FinderAls je hier een bestand naartoe sleept, verplaatst je het naar deze map. Houd daarom Alt ingedrukt als je het bestand naar de mapt sleept; er verschijnt dan een kopie in de publieke map. Je kunt natuurlijk ook Cmd+C en Cmd+V gebruiken om te kopiëren en plakken.

4. Vanaf andere account

Vanaf andere accountAnders gebruikers vinden jouw publieke map door in Finder hun eigen thuismap te openen en op Cmd+pijltje omhoog te drukken. Je kunt ook op ‘Ga>Bovenliggende map’ klikken. Daar staan alle gebruikersmappen: klik op jouw account.


5. Vergrendeld

Vergrendelde map MacDe ander ziet nu al jouw gebruikersmappen, maar deze zijn allemaal vergrendeld. Dit zie je aan het eenrichtingsverkeersbordje. Alleen de map Publiek is open.


6. Bewerken van inhoud

Bewerken van inhoudIn jouw publieke map vindt de ander de bestanden die jij daar neer hebt gezet. De andere gebruiker kan dit bestand pas bewerken als hij het naar zijn eigen bureaublad (of andere Finder-map) sleept.

7. Aflevermap

Bewerken van inhoudWil je een bestand aan één persoon geven, dan kan dat ook. Ga in Finder naar de publieke map van die persoon (zie stap 4). Hier vind je nog een map, genaamd Aflevermap. Sleep het bestand hierin.


8. Rechten

Rechten in FinderJe kunt dus bestanden in de aflevermap van andere accounts zetten, maar je kunt de inhoud van deze map niet zien. Dat kan alleen de eigenaar van het account. Die kan deze bestanden ook bewerken.


9. Netwerk

Delen in netwerk MacOok bij Macs in je netwerk kun je de publieke en aflevermap gebruiken. Klik op de Mac in de zijbalk van Finder, onder ‘Gedeeld’, kies het account en je vindt daar de mappen.

Bonustip: wissel je vaak bestanden uit met gebruikers, dan kun je ook Dropbox overwegen. Daarover kun je alles lezen in iCreate 67.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar