Terug naar Ontdek de belangrijkste Systeeminstellingen voor je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Ontdek de belangrijkste Systeeminstellingen voor je Mac

Door Ward Edema5 december 2022 09:003 min. leestijd0

Jarenlang heette het controlecentrum van je Mac Systeemvoorkeuren, maar in macOS Ventura is deze app omgedoopt tot Systeeminstellingen. Daarmee is het veel meer in lijn met iOS en iPadOS, ook qua looks. Toch blijft de functie zelf onveranderd: hiermee richt je je Mac in precies zoals jij dat wilt. Wij laten je in vogelvlucht een aantal van de fijnste en belangrijkste opties in de Systeeminstellingen van je Mac zien.

Belangrijkste systeeminstellingen Mac


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Systeeminstellingen Mac: belangrijkste opties om te weten

Je opent de Systeeminstellingen via ‘Appeltje>Systeeminstellingen’. Je kunt het ook opzoeken via Spotlight. Of klik op het icoon met de tandwielen in het Dock. Vervolgens verschijnt er een heel menu, maar achter ieder paneel met instellingen gaan weer nieuwe panelen met instellingen schuil. Weet je de weg niet snel genoeg te vinden? Ga dan op zoek naar een specifieke optie via het zoekvenster.

Systeeminstellingen staat vol met symbolen die je de weg wijzen. Zie je een rood bolletje bij het icoon voor Systeeminstellingen? Dat betekent dat er een taakje voor je klaarstaat: open de Systeeminstellingen en je ziet het. Weet je niet goed wat een specifieke Systeeminstelling inhoudt? In de meeste panelen zie je een vraagteken. Klik erop voor aanvullende informatie over deze opties!

1 Apple ID

Belangrijkste systeeminstellingen Mac

Belangrijke persoonlijke informatie vind je onder het kopje Apple ID. Klik maar eens op je naam. Je vindt hier allerlei persoonsgegevens en als die niet kloppen, kun je ze hier wijzigen. Ook zie je welke apparaten er gekoppeld zijn aan je Apple ID.

2 iCloud

Belangrijkste systeeminstellingen Mac

Klik onder Apple ID op iCloud. Je ziet hier hoeveel opslag je nog hebt en welke gegevens er gesynchroniseerd worden via iCloud. Staat bijvoorbeeld ‘Foto’s’ op blauw, dan worden ze gelijkgetrokken met je iPhone.

3 Wifi, Bluetooth, netwerk

Belangrijkste systeeminstellingen Mac

Je Mac staat constant in verbinding met de wereld eromheen … als de communicatiekanalen tenminste goed zijn ingesteld. ‘Bluetooth’ is bijvoorbeeld  je toevluchtsoord als die AirPods maar geen verbinding willen maken.

4 Meldingen

Belangrijkste systeeminstellingen Mac

Wil je dat alle toeters en bellen klinken als er een notificatie binnenkomt van welke app dan ook? Of wil je juist alleen zeer specifieke meldingen van specifieke apps? Het kan allemaal; stel het in via ‘Meldingen’.

5 Focus

Belangrijkste systeeminstellingen Mac

Minimaliseer afleidingen door op je Mac een Focus in te stellen. Je ontvangt dan alleen meldingen van apps en personen die jij voor dat moment selecteert. Bijvoorbeeld alleen werkgerelateerde zaken als je op kantoor bent.

6 Toegankelijkheid

ws_systeem_143

Problemen op het gebied van horen, zien en motoriek? Apple laat je niet in de steek. Via Toegankelijkheid vind je allerlei opties om je Mac eenvoudiger te kunnen bedienen. Bijvoorbeeld kleurenfilters voor kleurenblinden.

7 Achtergrond en Schermbeveiliging

ws_systeem_143

Het oog wil ook wat: via Achtergrond stel je een mooie bureaubladachtergrond in. Via Schermbeveiliging regel je een screensaver voor als je even niet achter je Mac ziet – wel zo handig in het kader van privacy.

8 Touch ID en wachtwoord

ws_systeem_143

Heb je een Mac met Touch ID? Dan registreer je via dit paneel je vingerafdruk (je kunt ook die van iemand anders toevoegen). Ook bepaal je wat er met Touch ID allemaal mogelijk is. Zoals: betalen met Apple Pay.

9 Wachtwoorden

ws_systeem_143

Via het paneel Wachtwoorden vind je al je gebruikersnamen en wachtwoorden. Als je tenminste je belangrijkste wachtwoord onthouden hebt. Dezelfde informatie vind je overigens ook via de voorkeuren van Safari.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar