Terug naar Begin je eigen podcast
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Begin je eigen podcast

Door Koen van Ekeren22 januari 2021 15:5217 min. leestijd0

Met een iPhone en Mac heb je alles wat je nodig hebt om je eigen podcast te beginnen. Ontdek hoe je je eigen podcast ontwikkelt, opneemt en publiceert – en hoe je mensen ernaar laat luisteren.

Podcast opnemen


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Ben je liefhebber van de podcast? Je bent niet alleen. Bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders luistert weleens naar een podcast, zo wijst een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect uit. Het is een heerlijke manier om je te laten meevoeren door vermakelijke discussies, spannende verhalen en de laatste actualiteiten – waar je ook bent. Maar ondanks het miljoenenpubliek is het Nederlandstalige aanbod nog niet overweldigend. Terwijl internationaal over zo’n beetje elk onderwerp een podcast bestaat, is de keuze hier minder groot.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Kortom: dit is een goed moment om in te stappen, want luisteraars zijn er genoeg! Het mooie is dat je er meteen mee kunt beginnen, want je Apple-uitrusting biedt alles wat je nodig hebt. In dit artikel leiden we je door elke fase van het maken van een podcast heen: van idee tot publicatie. De inhoud is natuurlijk van het grootste belang; het moet origineel, vlot en flitsend genoeg zijn om luisteraars te verleiden tot een abonnement. Een goede audiokwaliteit en vlekkeloze montage helpen ook om een succesvolle podcast te maken. Laten we snel aan de slag gaan: misschien heb je vandaag nog je eerste podcastaflevering.

Beeld telt

Ondanks dat afleveringen niets meer zijn dan een audiofragment, worden podcasts meestal visueel ontdekt. Neem de tijd voor het maken van een aantrekkelijke cover en prikkelende beschrijving, zodat jouw podcast in het oog springt.

Productpagina in podcasts app

Coverafbeelding

De hoofdafbeelding van de podcast is ontzettend belangrijk. Zie het als een boekomslag, want het is het allereerst dat een potentiële luisteraar ziet.

Prikkel de lezer

Probeer in de beschrijving de nieuwsgierigheid van de luisteraar te prikkelen. Door het gigantische aanbod van podcasts is er iets speciaals nodig om op te vallen. Doe dit ook bij de omschrijving van de afleveringen.

Tijd is belangrijk

Voor veel mensen is de lengte van een podcastaflevering belangrijk. Het is een medium waar vaak naar wordt geluisterd tijdens het woon-werkverkeer; houd daar rekening mee. Dé perfecte podcastlengte bestaat niet, maar de meeste duren drie kwartier tot één uur.

Herhaal

Overal waar je podcast wordt weergegeven, verschijnen je illustraties en beschrijvingen, dus zoek naar een consistente aanpak. Je wilt dat je luisteraars je werk in één oogopslag zien en uitkijken naar de volgende aflevering.


Bouw een merk

De allereerste stap is om met een goed idee voor de podcast te komen. Maar waar ga je het per aflevering over hebben? Op welke doelgroep richt je je? Hoe moet de tone of voice zijn? Wat wordt de marketingstrategie? Kortom: je kunt nog veel kanten op. Besteed voldoende tijd aan de uitwerking van je plan. Goede ideeën hebben tijd nodig.

1. Veel aantekeningen

Goede ideeën zijn waardevol en ontstaan soms op de gekste momenten. Leg ze allemaal vast in de Notities-app of op een papieren notitieblok. Het opschrijven van ideeën zorgt voor nieuwe ideeën.

2. Tekst en audio

Nog beter wordt het met een app zoals ‘Noted.’. Daarmee breng je tekst, tekeningen én audio samen om ideeën vast te leggen en het merk te bouwen dat jij voor ogen hebt. Organisatie is de sleutel tot een succesvolle podcast.

3. Cover

Misschien wil je dat je podcast persoonlijk is, maar enigszins anoniem. Photo Lab is een geweldige app voor het maken van creatieve en unieke podcast-illustraties. De eerste drie dagen is de app gratis.


Publiceer je podcast via WordPress …

Heb je al een eigen website? Dan is het goed om te weten dat verschillende hostingbedrijven podcast-ondersteuning aanbieden. Bij sommige is dit gratis, terwijl andere extra kosten in rekening brengen. WordPress.com is een populair voorbeeld, met een vrij eenvoudige podcast-integratie. Houd er rekening mee dat je voor het toevoegen van audio een WordPress-abonnement nodig hebt.

1. WordPress

Ga naar www.wordpress.com. Log in, of maak gratis een account aan. Klap in het linkerpaneel ‘Beheren’ uit, kies ‘Instellingen’ en klik op het tabblad ‘Schrijven’.

2. Kies een categorie

Scrol naar beneden tot je ‘Podcasting’ ziet en klik op ‘Instellen’ om het proces te starten. Klik op ‘Nieuwe categorie toevoegen’ en maak een categorie aan voor je podcast.

3. RSS is de sleutel

Je unieke RSS-feed wordt weergegeven; kopieer en bewaar deze. Dit is de code die door streamingdiensten wordt gebruikt om je podcast te publiceren.

4. De fijne details

Voeg nu de albumhoes toe en vul de naam van de podcast, ondertitel en andere velden in. Denk hier goed over na, want het is hét uithangbord van je podcast.

5. Zoals je gewend bent

Klik op ‘Instellingen opslaan’. Als je de podcast straks hebt opgenomen, kun je de aflevering publiceren op dezelfde manier als je zou doen bij een andere blog.

6. Publiceer je aflevering

Klik in de blokken-editor op ‘Blokken’ en voeg onder Media ‘Audio’ toe. Vink in het paneel rechts onder Categorieën ook ‘Techniek’ aan. Dat is alles. Maar lees nog vooral verder voor meer tips.

… of vind een hostingplatform

Als je geen aparte website hebt of wilt, zijn speciale hostingplatforms de betere oplossing. De functies zijn specifiek ontworpen voor podcast-publicaties. Dit maakt het installatieproces een stuk eenvoudiger, terwijl het eindresultaat indrukwekkender kan zijn. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij deze hostingplatforms.

1. Anchor

Voor de beginnende podcaster is Anchor een uitstekende optie. Je vindt er misschien niet de meeste functies, maar het is gratis en biedt alles wat je nodig hebt om gehoord te worden.

2. Fireside

Fireside is ontwikkeld door mensen die podcasting goed begrijpen. Het is een betaalde dienst, maar daar krijg je wel veel professionele tools en uitgebreide statistieken voor terug.

3. Buzzsprout

Buzzsprout houdt het midden tussen de vorige hosts. Het combineert eenvoud met toegankelijke prijzen. Door zijn flexibiliteit is Buzzsprout zeker het overwegen waard.


Interview op afstand

Je kunt vertrouwen hebben in je onemanshow, maar misschien is het wel zo leuk om ook andere mensen het woord te geven. Daarvoor hoef je niet bij elkaar te zijn. Hier bestaat goede podcast-interviewsoftware voor: Zencastr. Met dit programma neem je op afstand podcast-interviews op. De website is wel alleen te benaderen via Chrome of Firefox.

1. Account

Ga naar www.zencastr.com, registreer je en log in. Start je gratis proefversie. Kies ‘Create New Episode’ en geef Chrome toestemming tot het gebruik je microfoon. Nodig de geïnterviewde via ‘Invite’ uit.

2. Twee bestanden

Druk op de opnameknop. Wanneer je klaar bent, levert dit twee verschillende bestanden op. Je kunt ze downloaden en vervolgens gelijktijdig bewerken in je favoriete programma, zoals GarageBand.

3. Betaalde bewerking

Wil je tijd besparen, of weet je niet zeker hoe je de perfecte audiobalans bereikt? Je kunt ervoor kiezen om Zencastr dit voor een kleine vergoeding voor je te laten doen.


Opnemen met Dictafoon

De app Dictafoon is een standaard-app van je iPhone, iPad en Mac. Het is een app die bedrieglijk eenvoudig uitziet; stiekem is het best goede software voor het opnemen van een podcast.

Check de geluidsniveaus

Voer je een gesprek met meerdere mensen? Houd dan tijdens het gesprek het audioniveau in de gaten door naar de geluidsgolven te kijken. Als je een groot verschil ziet tussen de twee stemmen, moet je voorbereid zijn op extra nabewerking.

Pauze

Of je nu een pauze nodig hebt of tussendoor iets moet overleggen: je kunt op elk moment op de pauzeknop drukken. Als je klaar bent om te hervatten, druk je nogmaals op de knop. De pauze is niet te horen in het uiteindelijke podcastbestand.

Foutje

Nog terwijl je opneemt, kun je wijzigingen aanbrengen. Zet de opname in de pauzestand en klik in de tijdlijn om naar een specifiek moment te springen. Controleer de audio en klik linksonder op ‘Vervang’ om het over te doen. Op een iPhone of iPad ga je bijna hetzelfde te werk, maar tik je eerst op de drie puntjes en kies je voor ‘Wijzig opname’.

Achtergrondgeluid

Deze knop met het toverstafje rechtsboven is iets nieuws; sinds macOS Big Sur en iOS 14 bevat de Dictafoon-app een toverstaf die achtergrondgeluid uit opnames verwijdert. Open daarvoor de opnamen en klik op ‘Wijzig’. Selecteer de toverstaf en kies – als je tevreden bent met het resultaat – voor ‘Wijzig’.

Inkorten

Klaar met de opname? Grote kans dat je het begin en einde wilt wegknippen. Klik rechtsboven op deze bijsnijden-knop en versleep de gele hendels aan de zijkanten van de balk.


Geluidseffecten

Geluidsfragmenten en -effecten kunnen een enorm verschil maken voor de entertainmentwaarde van een podcast. De podcast moet wel in balans blijven – overdrijf niet met de effecten – maar af en toe een grappige onderbreking geeft een nieuwe dimensie aan de luisterervaring.

1. App Store

In de App Store vind je veel apps met geluidseffecten, zoals iButton Sounds. Helaas bieden de meeste geen mogelijkheid om de geluiden te downloaden, maar je kunt ze eventueel opnemen.

2. Professionele effecten

Ga naar www.artlist.io voor een echt goede bron van geluidseffecten. Hiervoor zul je wel een maandelijks abonnement moeten aanschaffen, dus bedenk of je ze echt nodig hebt.

3. De gratis route

Een andere optie is www.freesound.org, een website met gratis geluidseffecten. Waarschijnlijk vind je hier wat je nodig hebt, dus neem de tijd om door de collectie te bladeren.


Bewerk je opname

Als je begint met het maken van een podcast, bestaat er geen betere optie voor audiobewerking dan GarageBand. Het is een gratis programma van Apple en heeft alle functies die je nodig hebt om je eerste inspanningen professioneel te laten klinken. De gereedschappen zijn relatief gemakkelijk te begrijpen, dus laten we snel aan de slag gaan.

Garageband

Meerdere sporen

Bij het openen van GarageBand, klik je op de microfoon en kies je voor ‘Maak aan’ om een spoortype toe te voegen. Als je meer dan één audioclip gebruikt, klik je op het ‘+’-pictogram om een nieuw spoor toe te voegen.

Verwijder ruis

Noise Gate is een functie om te onthouden. Zodra je klaar bent met je track, schakel je de optie in om achtergrondgeluiden te verminderen en een heldere opname te krijgen.

Met precisie

Gebruik de afspeelkop om een clip te knippen, een sectie af te spelen, of snel te controleren of er geen fouten zijn gemaakt tijdens de opname. Het kost even om het gereedschap onder de knie te krijgen, maar dan zal je aanpassingen maken die perfect getimed zijn.

Vertrouw je oren

Experimenteer er vooral op los met de verschillende stijlen en instellingen. Hier bestaat geen gouden handleiding voor; vertrouw op wat voor jou het best klinkt.


De juiste sound

Met je Mac en iPhone heb je alle middelen om een puike podcast in elkaar te draaien. Maar door de juiste accessoires aan te schaffen, breng je de uitzending naar een nog hoger niveau. Dat kan ook zonder een fortuin uit te geven.

1. De microfoon

Het duurste van het duurste is niet nodig, maar kies niet voor een spotgoedkope microfoon. Je hebt professioneel geluid nodig zonder al te veel ruis. De Shure MV51 en de Blue-microfoons zijn goede voorbeelden.

2. Flexibel

Er zijn microfoons die verbinding kunnen maken met meerdere apparaten, zoals Macs, iPhones en iPads. Je hebt dan veel flexibiliteit, terwijl je via alle apparaten hetzelfde geluidsresultaat krijgt.

3. Adapter

Heeft je Mac één usb-c-poort? Zoek dan naar een adapter waarmee je je Mac oplaadt, terwijl je ook een microfoon gebruikt. Kies je accessoires zorgvuldig uit.

4. Een filter

Gebruik bij je microfoon ook een filter, aangezien hoge omgevingsgeluiden vaaJij hebt k onvermijdelijk zijn. Ze zijn goedkoop (kosten ongeveer een tientje) en een goede investering.

5. Langzaam beginnen

Vind je het nog te vroeg voor de aanschaf van een microfoon? Probeer het eens met de bedrade EarPods. Dat werkt wat handiger dan het opnemen met een iPhone en de geluidskwaliteit is prima.

6. Specs doen ertoe

Vertragingen en vastlopers komen veel voor als je een podcast bewerkt op een oudere Mac of iPad. Investeer in een nieuwer apparaat als je podcast succesvoller wordt. Wat dacht je van een Mac met de M1-chip?

Tips om geld te besparen

Wacht nog even met het bouwen van een complete podcaststudio. Met een paar simpele oplossingen verbeter je de kwaliteit van het geluid, zonder dat het je iets kost.

1. Tissue

Een popfilter voor een microfoon is al een goedkope oplossing, maar geloof het of niet: je kunt je microfoon ook in een tissue wikkelen om een soortgelijk, dempend effect te produceren.

2. Software

Je kunt extra geld uitgeven aan een microfoon met een mute-knop, maar dat is niet noodzakelijk. Bijna alle opnamesoftware bevat een dempingsoptie die zo mogelijk nog beter werkt.

3. iOS of iPadOS

Als je oudere Mac moeite heeft met GarageBand, hoef je je nog niet te banen naar de App Store. GarageBand werkt ook geweldig op een iPhone of iPad – en is daar verrassend genoeg vaak ook sneller.


Professionele audiobewerkers

GarageBand is veruit de beste gratis software voor audiobewerking. Loop je tegen de grenzen aan, dan zijn er veel goede professionele alternatieven. Sommige versnellen het bewerkingsproces, terwijl andere programma’s functies bieden die het eindresultaat verbeteren. Veel van deze audiobewerkers zijn ook scherp geprijsd.

1. Audacity

Audacity is een van de populairste programma’s voor audiobewerking voor macOS. De interface ziet er nogal gedateerd uit en beginnersvriendelijk is anders, maar de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

2. Logic Pro X

Logic Pro X is zeker niet goedkoop, maar wel dé software voor hoogwaardige audiobewerking. Het heeft als extra voordeel dat het ook op maat is gemaakt voor muziekproductie.

3. Reaper

Reaper is een interessante middenweg. Het heeft veel leuke functies, kost niet al te veel, maar het kan even duren om te begrijpen hoe het allemaal werkt.

4. Adobe Audition

Adobe Audition biedt op maat gemaakte tools voor het opnemen en bewerken van podcasts, met een heleboel gratis geluidseffecten. Je hebt een abonnement nodig, maar er is ook een proefversie.

5. Avid Pro Tools

Avid Pro Tools heeft een veelvoud aan functies, een gratis versie en is grotendeels compatibel met iOS. De interface is complex, maar de flexibiliteit indrukwekkend en het biedt alles wat je nodig hebt.

6. Fission

Als het gaat om snelheid en gebruiksgemak, is het moeilijk om te concurreren met Fission. De prijs ($ 36) is meer dan redelijk en het is waarschijnlijk een van de beste opties voor de beginner.


Publiceer je podcast

Als je podcast af is, is het tijd om hem beschikbaar te stellen voor het grote publiek. Doe dat op alle grote platformen, zoals Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en TuneIn. In een paar minuten is de klus geklaard.

1. RSS-feed

Je hebt een RSS-feed nodig om je podcast naar Apple en andere platformen te sturen. Dit doe je via je gekozen podcast-hostingbedrijf – zie daarvoor ook eerder in dit artikel.

2. Automatiseer het proces

Sommige hostingbedrijven, zoals Anchor, uploaden de RSS-feed automatisch naar de grootste podcast-platformen. Dit proces wordt syndication genoemd.

3. Eén voor één

Is syndication niet mogelijk? Dan zit er niets anders op dan simpelweg te googelen naar ‘Submit podcast to …’, gevolgd door de naam van het platform. Doorloop het proces handmatig.


Zet de volgende stap

Als je merkt dat je podcast aan populariteit wint, is het tijd om wat extra’s te geven. Zorg dat je alles wat bij je podcast komt kijken, maakt met toewijding en oog voor detail. Van de audio tot de software en van de bijschriften tot beeld: alles verdient aandacht.

1. De machine

Met elke Mac ben je in staat een podcast te maken, maar wanneer je bekwamer wordt in het editen, kun je last krijgen van vertragingen en ruimtegebrek. Koop de beste Mac die je je kunt veroorloven.

2. De microfoon

Er bestaan geweldige microfoons die je opnamen naar een hoger niveau brengen. De Heil PR-40 levert bijvoorbeeld geluid van studiokwaliteit en wordt door veel toppodcasters gebruikt.

3. De software

Goede software voor het opnemen van gesprekken scheelt heel wat stress en tijd bij het bewerken. Een aanrader is de app Cubase Pro. Het is een ideale persoonlijke opnameassistent.

4. De omgeving

Een goedkope manier voor een professioneler geluid is het gebruik van isolatieschuim. Het is niet duur, maar het kost wat tijd om het correct te plaatsen voor de beste resultaten.

5. Het schrijven

Maak de beschrijvingen van afleveringen zo beknopt, nauwkeurig en verrassend mogelijk. Besteed aandacht aan je schrijfstijl en gebruik beschrijvende en levendige woorden.

6. De beelden

De illustraties van de omslag of afleveringen hoeven niet overdreven kleurrijk te zijn, maar maak ze wel duidelijk. Overweeg het beeld door een professional te laten maken – dat hoeft niet veel te kosten.


Vind je podcastgast

In je podcast heb je gasten nodig! Denk goed na over de koers die je vaart. Vorm je een vast duo, trio of kwartet? Of nodig je iedere aflevering een andere expert uit? Zorg in ieder geval voor een consistente aanpak.

1. Interview influencers

Zoek naar mensen met veel volgers; ze zullen de aflevering die je met ze opneemt sowieso promoten. Het is een geweldige kickstart, dus zet hier vol op in tot je de juiste kandidaat vindt.

2. Partner

Het is veel gemakkelijker om een goed gesprek te voeren met iemand die je door en door kent. Met wie je een bepaalde chemie hebt. Die jou aanvult. Inderdaad: vraag je eigen partner.

3. Forum

Een van de beste manieren om gasten te vinden, is door forums te bezoeken over het onderwerp van je podcast. Er zullen altijd mensen zijn die jouw passie delen.

4. Gelijk niveau

Of je nou een gesprek hebt op afstand of in dezelfde kamer, het is waarschijnlijk dat de audioniveaus verschillen. Verhoog voor het beste resultaat het volume van een audiospoor in GarageBand.

5. Kies je thema

Als je begint, is het moeilijk om experts te vinden over veel verschillende onderwerpen. Focus je daarom op één onderwerp, of kies voor een informele podcaststijl.

6. Het gesprek

Wees niet bang om gewoon te praten. Het kost tijd om het vak te leren, maar een natuurlijk gesprek zorgt altijd voor een betere luisterervaring. Probeer te vergeten dat je aan het opnemen bent.

Nog wat tips voor beginners

Goede start

Het is verstandig om voorzichtig te beginnen, zonder een professionele uitrusting. Maar houd er rekening mee dat alles wat je produceert, voor altijd in de lijst met afleveringen blijft.

Herhaal en leer

Het is gek om jezelf te horen praten, maar luister elke aflevering die je maakt aandachtig na. Het is een van de snelste en meest effectieve manieren om je vaardigheden te verbeteren.

Collega-podcasters

Probeer vriendschappen op te bouwen met collega-podcasters, vooral zij die soortgelijke onderwerpen behandelen. De meeste podcasters denken in de beginfase graag met je mee.

Wees jezelf

Voer geen toneelstuk op en probeer jezelf niet beter of anders voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Luisteraars kijken meteen door dat toneelstuk heen.


Opnemen met je iPhone

Met een iPhone en microfoon neem je geweldige audio op. Waar je ook bent, wanneer je maar wilt.

1. Adapter

Veel microfoons vereisen een usb-aansluiting om verbinding te maken. Met een eenvoudige Lightning-naar-usb-adapter koppel je de microfoon aan je iPhone.

2. Memo’s opnieuw

De Dictafoon-app werkt op vrijwel dezelfde manier als bij macOS. De app is geschikt voor zo’n beetje elke opname. Zorg wel dat je voldoende opslagruimte hebt.

3. Bewerken

Nog terwijl je onderweg bent, kun je de opname bewerken met de iPhone of iPad. GarageBand voor iOS heeft alle functies die je nodig hebt en synchroniseert met de macOS-versie.


Promoot je podcast

Het is niet nodig om marketeers in dienst te nemen, of te betalen voor dure advertenties. Zet sociale media in om wat ruchtbaarheid te geven aan je podcast Als je podcast in de smaak valt, doet mond-tot-mondreclame de rest van de werk.

1. De aankondiging

In plaats van dat je zelf aan het ontwerpen slaat, kun je sjablonen gebruiken om mooie berichten voor sociale media op te maken. De website www.canva.com heeft bijvoorbeeld fraaie gratis templates.

2. Gebruik YouTube

Het kost niet veel tijd om de audio om te zetten naar een YouTube-video. Gebruik gewoon één of meerdere stilstaande beelden en monteer daar de podcastuitzending onder. Een goede manier om het bereik verder te vergroten.

3. Google

Diensten zoals www.trint.com zetten spraak om in tekst. Door de tekstversie van de aflevering op je website te zetten, heeft je podcast meer kans om in Google gevonden te worden.

;

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar