Terug naar AirTags en Zoek mijn: zoekt en gij zult vinden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

AirTags en Zoek mijn: zoekt en gij zult vinden

Door Laura Grootaarts25 juni 2021 14:0017 min. leestijd0

Sinds een jaar of twee heeft Apple de apps Zoek mijn Vrienden en Zoek mijn iPhone samengevoegd in een nieuwe app: Zoek mijn. Hiermee kun je al je Apple-spullen én die van je gezinsleden terugzien op een plattegrond. Is bijvoorbeeld je iPhone spoorloos, dan vind je hem gemakkelijk terug. Sinds kort zijn er de AirTags, en daarmee kun je al je kostbaarheden labelen zodat ze altijd traceerbaar zijn. Zoek mijn is er overigens niet alleen voor het terugvinden van verloren gewaande voorwerpen, het is ook dé manier om je locatie te delen met vrienden en familie – wel zo handig tijdens je vakantie of een dagje uit. Op de komende pagina’s lichten we alle verborgen functies van Zoek mijn uit. Met speciale aandacht voor de AirTag, want dat is misschien wel het leukste Apple-product van 2021.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

‘Zoek mijn’ activeren op al je apparaten

Wil je je iPhone, iPad, Mac en je andere Apple-apparaten kunnen traceren als je ze een keer kwijtraakt? Dan moet je nog voordat je je spullen ook maar kunt kwijtraken, al voorzorgsmaatregelen treffen. Dat wil zeggen: activeer de functie Zoek mijn, want daarmee maak je je zoektocht een stuk gemakkelijker. We laten zien hoe je dit doet op al je Apple-apparaten – op de AirTags komen we later nog terug.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iPhone, iPad en iPod touch

Open de app Instellingen, tik op je naam (helemaal bovenaan) en daarna op ‘Zoek mijn’. Tik op ‘Zoek mijn iPhone’ (of iPad, of iPod touch) en zet de schakelaar achter ‘Zoek mijn …’ op groen. Zet de schakelaar achter ‘Zoek mijn-netwerk’ op groen om je apparaten ook te kunnen traceren als ze offline zijn. Schakel ook ‘Stuur laatste locatie’ in. Als je iPhone kwijt is, stuurt hij op het allerlaatste moment voor de batterij leeg is nog zijn locatie door.

Mac

Open de Systeemvoorkeuren op je Mac en klik bovenaan op ‘Apple ID’. Klik in de navigatiekolom links op ‘iCloud’. Zet in de lijst een vinkje voor ‘Zoek mijn Mac’. Er wordt nu gevraagd of Zoek mijn Mac de locatie van deze Mac mag gebruiken – klik op ‘Sta toe’. Kies daarna voor ‘Opties’: ‘Zoek mijn Mac’ en ‘Zoek mijn-netwerk’ moeten hier beide op ‘aan’ staan.

AirPods, Apple Watch of Beats-product

Je AirPods, Apple Watch of Beats-product kun je ook terugvinden via Zoek mijn. Het mooie is dat je ze niet hoeft te configureren. Zodra ze gekoppeld zijn met je iPhone, zie je ze automatisch verschijnen in Zoek mijn.

Apparaten van gezinsleden

Heb je Delen met gezin geactiveerd (via ‘Instellingen>Je naam>Delen met gezin’)?, Dan verschijnen de Apple-apparaten van je gezinsleden ook in de app Zoek mijn. Zo kun jij ook meehelpen met het terugvinden van bijvoorbeeld een verloren iPhone. Hiervoor moet je wel je locatie delen. Op je iPhone schakel je dit in via ‘Instellingen>[Je naam]>Delen met gezin>Delen van locatie’ – Zet ‘Deel mijn locatie’ op groen. De AirTags van gezinsleden zijn vreemd genoeg niet zichtbaar, hopelijk maakt Apple dit nog mogelijk met een update.

Vind je iPhone en andere Apple-spullen terug

Ben je je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch of AirPods kwijt? Zoek niet langer! De app Zoek mijn op je iPhone, iPad, iPod touch en Mac helpt je op verschillende manieren om je kostbare Apple-spullen terug te vinden. Heb je geen ander Apple-apparaat (in de buurt)? Geen probleem, ook daar heeft Apple aan gedacht.

1 Bekijk een apparaat op de kaart

De eerste stap als je iets kwijt bent: open Zoek mijn en ga naar het tabblad Apparaten. Je ziet jouw apparaten én die van je gezinsleden direct op de kaart verschijnen. Als je apparaat in de buurt is, is dat al een hele geruststelling. Maar de app helpt je verder! Tik maar op het apparaat in de lijst voor meer opties. Op de Mac klik je eerst in de lijst, en daarna op het i’tje dat naast het apparaat op de kaart verschijnt.

2 Geluid afspelen

Blijkt uit de plattegrond dat je apparaat toch echt bij je in de buurt is? Dat is een opluchting. Maar … het wordt wel even zoeken! Klik of tik op ‘Speel geluid af’ en ga op je gehoor af. Er is één maar: als een apparaat offline is, speelt het pas een geluid af wanneer het weer online gaat.

3 Route

Zie je op de kaart dat je Apple-apparaat zich op voor jou onbekend terrein bevindt? Met de knop ‘Route’ plan je er via Kaarten direct een route naartoe. Of het verstandig is om meteen in de auto te stappen en ernaartoe te rijden is een tweede. Als je spullen gestolen zijn, kun je het misschien beter aan de politie overlaten.

4 Geef op als verloren

Is iets echt kwijt? En is misschien zelfs de locatie niet meer te achterhalen? Tik of klik dan onder ‘Geef op als verloren’ op ‘Activeer’. Op de workshop op de volgende pagina duiken we hier nog wat dieper in.

5 Wis dit apparaat

Ben je echt ten einde raad en heb je alle voorgaande stappen doorlopen? Met deze knop wis je alle gegevens op het apparaat. Zo zorg je ervoor dat niemand aan de haal gaat met je persoonlijke gegevens. Hier kleeft echter een enorm groot nadeel aan: het is dan ook niet meer mogelijk om de locatie van het toestel te traceren.

6 AirPods

Bij de AirPods zijn de opties (logisch ook) iets minder uitgebreid. Je kunt de AirPods traceren via de kaart en er dan een geluid op afspelen. Toch is de kans groot dat dit je meest gebruikte Zoek mijn functie is – want in welke jas, tas of broekzak zitten die dingen nu weer?

7 Geen ander Apple-apparaat?

Zoek mijn is dus een app op je iPhone of Mac. Maar wat nou als je je iPhone kwijt bent en dat je enige Apple-product is? Of als je geen ander Apple-apparaat bij de hand hebt? Dan vind je alle functies via iCloud.com in iedere webbrowser.

8 Objecten en personen

In Zoek mijn vind je niet alleen je Apple-producten terug, maar ook voorwerpen die je het gelabeld met een AirTag of objecten van andere merken met Zoek mijn-ondersteuning (bijvoorbeeld de nieuwste VanMoof-fietsen). Onder personen vind je je gezinsleden en vrienden waarmee je je locatie deelt. Later in dit artikel meer hierover!

Zoek mijn: het grootste en sociaalste netwerk

Is een van je Apple-apparaten niet meer binnen jouw bereik? Dan komt het Zoek mijn-netwerk in actie. Dit bestaat uit inmiddels bijna één miljard Apple-apparaten. Deze pikken signaaltjes van andere Apple-apparaten op, zelfs als die offline zijn. Ook jouw iPhone helpt op deze manier met zoeken naar verloren iPhones, Macs, AirTags en meer. ‘Hoort’ jouw iPhone een verloren apparaat? Dan worden de locatiegegevens naar Apple verstuurd, en Apple verstuurt het weer naar de eigenaar. Daar merk je overigens helemaal niks van: het is volledig versleuteld, anoniem en met geen mogelijkheid naar jou te herleiden.

Activeer de Verloren-modus

Is je iPhone, iPad of Mac echt zoek? Activeer dan de Verloren-modus om het te vergrendelen en om een bericht achter te laten voor de (hopelijk) eerlijke vinder.

1 Zoek mijn

Open de Zoek mijn-app op een ander Apple-apparaat of log in op iCloud.com. Selecteer het apparaat dat je wilt markeren als verloren. Tik of klik onder ‘Geef op als verloren’ op ‘Activeer’.

2 Stel een bericht op

Je ziet eerst een beschrijving van de Verloren-modus. Lees deze rustig door, en tik op ‘Ga door’. In de volgende stappen stel je een bericht inclusief telefoonnummer op voor de vinder: dit verschijnt op het scherm.

3 Verloren!

Uiteindelijk zie je het door jou opgestelde bericht en klik je definitief op ‘Activeer’. Er verschijnt een slotje bij je iPhone. Ondertussen gebeurt er het volgende:

 • Op je verloren iPhone verschijnt jouw bericht. Verder is je telefoon vergrendeld.
 • Je apparaat toont geen meldingen meer. Wel kun je ernaar bellen (of FaceTimen) – misschien neemt iemand op.
 • Apple Pay wordt geblokkeerd.
 • Je blijft je apparaat op de kaart zien en je krijgt een melding als je iPhone gevonden is.
 • Je ontvangt een hele reeks mails en berichten ter bevestiging van het bovenstaande.

4 Apparaat weer gevonden?

Dan mag de Verloren-modus uit. Ontgrendel hem met je toegangscode en log in met je Apple ID. Andere manier: zoek het apparaat op in Zoek mijn. Klik onder ‘Geef op als verloren’ op ‘Geactiveerd’ en dan op ‘Schakel verloren-modus uit’.

Alles wat je weten moet over AirTags

Met de AirTag raak je je kostbare spullen nooit mee kwijt. Als je ze even uit het oog verliest, kijk je snel op je iPhone waar ze zijn, of speel je er een geluidje op af. Wij laten je zien hoe handig ze zijn.

1 Een nieuwe AirTag

AirTag kopen met accessoires

Zorg ervoor dat je iPhone ontgrendeld is en dat bluetooth actief is. Haal de AirTag uit de verpakking en verwijder het plastic batterijlipje. Nu wordt de batterij actief: je AirTag maakt een geluidje.

2 Zoek de verbinding

Houd je AirTag bij je iPhone of je iPad in de buurt. Er verschijnt dan automatisch een melding met de AirTag in beeld: tik hierin op ‘Verbind’. Het is net zo gemakkelijk als met de AirPods!

3 Geef AirTag een naam

Kies uit de lijst met namen: Bagage, Camera, Fiets, Handtas, Jack, Koptelefoon, Paraplu, Portemonne, Rugzak of Sleutels. Bij de laatste optie ‘Aangepaste naam’, voer je zelf een naam en een emoji in.

4 Wacht tot er gekoppeld is

Naam uitgekozen? Tik op ‘Ga door’. Tik onder ‘Koppel AirTag aan je Apple ID’ op ‘Ga door’. Wacht tot de tag gekoppeld is en tik op ‘Gereed’. Je kunt hem nu bekijken in Zoek mijn – let op: het kan enkele uren voordat je tag in Zoek mijn op je Mac verschijnt.

AirTag kwijt? Dit kun je doen!

1 Vind hem op de kaart

Ben je je sleutelbos, tas of jas met daaraan een AirTag kwijt? Open dan de app Zoek mijn op je iPhone, iPad of Mac. Je AirTag leeft op het tabblad ‘Objecten’. Zo zie je of hij in de buurt is.

2 Ping je AirTag

Is de AirTag toch echt bij jou in de buurt? Je vergemakkelijkt het zoeken door de AirTag een geluid af te laten spelen. Tik op je AirTag en op ‘Speel geluid af’. AirTag gevonden? Dan tik je weer op ‘Stop geluid’.

3 Nauwkeurig zoeken

Met de iPhone 11 of nieuwer kun je op ‘Zoek in de buurt’ tikken. Op het scherm van je iPhone verschijnen dan nauwkeurige instructies die je naar je AirTag leiden. Koud-koud-warm-hebbes!

4 Verloren-modus inschakelen

Als de AirTags buiten je bereik blijken, zet je ze in Verloren-modus via ‘Zoek mijn-app>Objecten>AirTag’. Scrol omlaag naar ‘Verloren-modus’ en activeer deze. Je kunt zo een bericht opstellen voor de vinder.

AirTag gevonden – wat nu?

Als iemand anders je kostbare eigendom met daaraan een AirTag gevonden heeft, hoe krijg jij je spullen dan weer terug? Het witte schijfje geeft op het eerste gezicht weinig van zijn geheimen prijs. Het is de bedoeling dat de vinder de AirTag scant met een smartphone die NFC heeft. Een iPhone is niet per se nodig, ook een Android-toestel is hiervoor geschikt. De vinder moet de witte zijde van de AirTag bij de bovenkant van zijn telefoon houden. Daarna komt er een melding in beeld die leidt naar een website met meer informatie over de AirTag in kwestie. Heb jij als eigenaar de Verloren-modus direct ingeschakeld, dan ziet de vinder op deze pagina jouw bericht met contactinformatie.

Stalken met AirTags

Nee, natuurlijk gaan we je hier niet uitleggen hoe je je ex of ontspoorde puber in de gaten houdt met de AirTags. Apple heeft stalking juist moeilijk gemaakt. Beweegt er een onbekende AirTag een hele tijd met je mee? En is de eigenaar niet in je buurt? Dan begint de AirTag te bliepen en verschijnt op je iPhone de melding ‘AirTag beweegt met je mee’. Deze melding brengt je naar een website met meer informatie over de AirTag.

Op deze site zie je de contactinformatie van de eigenaar – mits deze de Verloren-modus geactiveerd heeft. Is dat niet het geval, dan zie je het serienummer. Verder zit er een duidelijke instructie bij over het uitschakelen van de AirTags. Dat behelst niet veel meer dan het verwijderen van de batterij. De andere kant van de medaille: ook een dief kan zo je AirTags onklaar maken. Apple zet de AirTags dan ook meer in de markt als ‘raak nooit meer iets kwijt’-hulpje dan als anti-diefstalbeveiliging.

AirTag naam achteraf wijzigen

Bungelen je AirTags op dit moment aan je sleutelbos, maar wil je ze in de vakantie aan je bagage hangen? Of heb je verschillende AirTags voor verschillende sleutelbossen en ligt verwarring op de loer? Wijzig dan de naam van een AirTag. Hiervoor open je de app Zoek mijn en ga je naar het tabblad Objecten. Tik op de AirTag die je een andere naam wilt geven en tik op ‘Wijzig objectnaam’.

Kies nu een naam uit de standaardlijst, of voer zelf een naam in. Of verander de emoji! Apple heeft bij de standaardnamen in de lijst al een passend symbooltje gekozen, maar ook deze kun je naar wens aanpassen. Een kwestie van op de emoji tikken!

AirTag loskoppelen

Wil je een AirTag verwijderen? Een AirTag loskoppelen kan altijd. Bijvoorbeeld als je hem aan iemand anders wilt geven. Open de app Zoek mijn en ga naar het tabblad Objecten. Tik in de lijst met objecten op de AirTag die je wilt verwijderen. Tik onderin op ‘Verwijder onderdeel’. Tik in het volgende scherm op ‘Verwijder’. De AirTag bliept even. Je kunt de losgekoppelde AirTag weer opnieuw instellen alsof het een nieuwe is, ook op een andere iPhone.

De AirTag-batterij

Als je in Zoek mijn een AirTag selecteert, zie je de status van de batterij. De batterij gaat zeker een jaar mee bij dagelijks gebruik. Als hij leeg begint te raken, krijg je hiervan een seintje op je telefoon. Daarna kun je hem vervangen met een knoopcelbatterij (CR2032) die je gewoon overal kunt kopen voor een paar euro. Om bij de batterij te komen, duw je met twee vingers het zilveren dekseltje naar beneden en draai je het tegen de klok in, totdat het loskomt.

Praktische en creatieve toepassingen voor de AirTags

Dat je een AirTag in je jas, je bagage of portemonnee kunt stoppen, dat had je waarschijnlijk zelf al bedacht. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop de AirTag inzetbaar is.

 • Volgens Apple is de AirTag niet bedoeld om huisdieren mee te tracken. Desondanks zijn de eerste AirTag-halsbanden al gesignaleerd.
 • Houd er je (elektrische) fiets, scooter of brommer mee in de gaten. Zo weet je waar je hem hebt neergezet, of zie je het als iemand ermee aan de haal gaat.
 • Laat hem achter in je geparkeerde auto en vind die zo gemakkelijk terug op mega-parkeerplaatsen of in een voor jou onbekende stad.
 • Raak de favoriete knuffel van je kind nooit meer kwijt. Of stop een AirTag in de jaszak van je kind als je op een onoverzichtelijke plek bent.
 • Tape hem aan de afstandsbediening van je tv – je hoeft hem alleen nog maar te pingen.
 • Een kostbaar pakketje versturen? Voeg er een AirTag aan toe voor de allerbeste tracking-methode.
 • Stop een tag in een fles of hang hem aan een ballon en stuur hem de wijde wereld in. Misschien maak je vrienden in een ander land.
 • Met een iPhone 11 of nieuwer kun je (korte) afstanden meten. Leg hem op een bepaalde plek, loop weg en gebruik ‘nauwkeurig zoeken’.
 • Gebruik ze in geocaches om een verborgen boodschap achter te laten voor de vinder.

Zoek vrienden en familie

Het allerbelangrijkst zijn natuurlijk niet je spullen, maar de mensen om je heen. Met de Zoek mijn-app deel je jouw locatie met vrienden en familie – en vice versa. Zo zie je altijd waar iedereen is!

Locatie delen

1 Gezinsleden

Open de app ‘Zoek mijn’ en ga naar het tabblad personen. Als je ‘Delen met gezin’ geactiveerd hebt, zie je je gezinsleden automatisch op de kaart verschijnen. Zo weet je precies waar ze uithangen.

2 Vrienden

Ook anderen met een iPhone kun je op de kaart zien. Je moet daarvoor eerst zelf je locatie delen met die persoon. Tik op ‘Deel mijn locatie’ kies met wie je je locatie wilt delen en tik op ‘Verstuur’.

3 Hoelang?

Je kunt je locatie delen voor één uur, tot middernacht of voor altijd. De andere persoon krijgt de vraag of hij zijn locatie met je wil delen. Bij toestemming van die persoon krijg je een melding.

4 Op de kaart

Je kunt de persoon nu traceren via het tabblad ‘Personen’. Kies de naam voor contactgegevens, de route naar deze persoon of – iets verder naar beneden – het stoppen van het delen van je locatie.

Locatiegebonden meldingen instellen

Deel je je locatie met je gezin of vrienden? Dan kun je berichten ontvangen als zij ergens gearriveerd of juist vertrokken zijn, of als ze zich op een specifiek tijdstip niet op een bepaalde plek bevinden. Andersom kun jij deze informatie over jezelf ook weer met anderen delen. Stel bijvoorbeeld een melding in voor als je partner van zijn werk vertrekt. Of als tijdens een dagje in een pretpark een van je kinderen uit je actieradius verdwijnt.

1 Waar hangt die nou uit?

Open de app ‘Zoek mijn’ en ga naar het tabblad personen. Tik op de persoon waarvan je wilt weten waar die uithangt – of die moet weten waar jij uithangt – en tik onder Meldingen op ‘Voeg toe’.

2 Meld aan …

Wil je weten wanneer een persoon van plaats verandert? Tik op ‘Meld aan mij’. Moet de andere persoon juist weten dat jij je verplaatst? Dan tik je op ‘Meld aan vriend’.

3 Wanneer

Onder ‘Wanneer’ geef je aan in welk geval je een melding wilt ontvangen. Onder ‘Locatie’ vink je een van de voorgestelde locaties aan, of tik je op de plus om een andere locatie toe te voegen.

4 Actieradius

Tik nog eventueel op de betreffende locatie om de actieradius te vergroten. Versleep daarvoor het bolletje op de cirkel. Toch aardig dat je iemand zo nog enige bewegingsvrijheid geeft.

5 Frequentie

Bepaal ten slotte bij ‘Frequentie’ nog hoe vaak je de melding wilt ontvangen en tik daarna op ‘Voeg toe’. De ander krijgt een bericht dat jij meldingen ontvangt bij deze verplaatsing.

Best heftig

Wij vinden de functie waarbij je meldingen krijgt als iemand zich verplaatst best heftig. Je locatie delen is één, maar dat een ander er actief op gewezen wordt dat jij je verplaatst … Je zou verwachten dat diegene nog aan kan geven dat dit niet de bedoeling is, maar nee: het wordt ter kennisgeving medegedeeld. De gedachtegang hierachter is natuurlijk dat je sowieso op ieder moment al kunt zien waar iemand uithangt – daarvoor is immers al toestemming gegeven.

Nieuw in iOS 15 en macOS Monterey

Dit najaar verschijnen de nieuwe besturingssystemen voor iPhone, iPad en Mac en daarmee krijgt de app Zoek mijn diverse nieuwe functies:

 • Live locatie volgen van personen: je ziet hoe je gezinsleden en vrienden zich bewegen – je krijgt direct een indruk van hun richting en snelheid.
 • Je kunt je apparaten ook terugvinden als ze uit staan. Bijvoorbeeld als een dief ze heeft uitgezet of als de accu leeg is.
 • Nu drukken we je op het hart om je iPhone niet vanaf afstand te wissen omdat hij dan niet meer te lokaliseren is. Straks blijft ook een gewist apparaat traceerbaar en is op het scherm te zien dat-ie van jou is.
 • Laat je iPhone of AirTag of AirPods per ongeluk ergens liggen, dan krijg je een seintje.
 • AirPods kun je nu alleen vinden als ze binnen bluetooth-bereik zijn, straks maken ze deel uit van het Zoek mijn-netwerk.
 • In een nieuwe widget voor iPhone en Mac zie je direct waar je spullen, gezinsleden en vrienden zijn.
 • De Apple Watch krijgt een volwaardige Zoek mijn-app, waarmee je ook Apple-apparaten en objecten ziet.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar