Terug naar 8 iPhone-toetsenbord trucs die je móet kennen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

8 iPhone-toetsenbord trucs die je móet kennen

Door Laura Grootaarts10 februari 2016 12:283 min. leestijd11

We typen heel wat af op het toetsenbord van onze iPhone. Het toetsenbord is klein en compact, maar bevat toch een hoop trucjes waarmee je efficiënter en sneller kunt typen. Dit zijn 8 handige trucjes die je misschien nog niet kent!

iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍

1. Sneller getallen typen

Toetsenbord iPhone

Als je getallen tikt, open je via de 123-toets linksonder het numerieke toetsenbord van je iPhone. Wil je daarna weer terug naar het qwerty-toetsenbord, dan moet je die toets weer opnieuw aanraken. Dat kan sneller! Om een cijfer te typen, raak de 123-toets aan, blijf je je vinger op het toetsenbord houden en veeg je naar het cijfer dat je nodig hebt. Laat het scherm los om het cijfer te typen. Daarna verschijnt automatisch weer het gewone toetsenbord.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Extensies onder één knop

Extensies van domeinnamen (zoals .nl, .be en .org) hoef je niet helemaal uit te typen. In de adres- en zoekbalk van Safari verschijnen ze als je de punt-toets langer vasthoudt. Veeg naar de extensie die je nodig hebt en laat los.

3. Beëindig een zin met een spatie

Toetsenbord iPhone

Tik aan het einde van een zin twee keer snel op de spatiebalk om een punt én daarna een spatie in te voegen. De letter die je daarna tikt, wordt automatisch een hoofdletter. Zorg er wel voor dat bij ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenborden’ de schakelaar bij ‘Sneltoets voor punt’ geactiveerd is.

4. Meerdere tekens onder één knop

Onder sommige knoppen op het toetsenbord gaan meerdere teken schuil. Houd bijvoorbeeld de e-toets langer vast om onder meer de é, de ë en de è tevoorschijn te toveren. Of het euroteken om te switchen naar andere valuta.

5. Schud het van je af

Toetsenbord iPhone

Wil je dat wat je getypt hebt weer verwijderen? Schud met je iPhone om je tekst te herstellen. Denk je twee seconden later: die zin was bij nader inzien toch best briljant, schud dan nog een keer om de tekst weer terug te halen.

6. Capslock

Toetsenbord iPhone

Moet je een woord of zin compleet in hoofdletters typen? Het is niet nodig om voor iedere letter afzonderlijk de shift-toets te gebruiken. Dubbeltik op de shift-toets om capslock te activeren.

7. Bespaar tijd met afkortingen

Toetsenbord iPhone

In het menu ‘Algemeen>Toetsenborden>Tekstvervanging’ kun je afkortingen aanmaken voor woorden en zinnen die je vaak gebruikt. Typ je die afkorting vervolgens, dan wordt die automatisch uitgebreid. Maak bijvoorbeeld een sneltoets voor je complete naam, of voor je e-mailadres.

8. Geheime Japanse emoji

Niet nuttig maar wel leuk: je toetsenbord bevat nog meer emoji dan die op het emoji-toetsenbord. Hiervoor moet je om te beginnen het Japanse toetsenbord activeren op je iPhone. Ga naar ‘Instellingen>Toetsenborden’ en tik bovenaan op ‘Toetsenborden’. Kies voor ‘Voeg toetsenbord toe’, en kies uit de lijst ‘Japans – Kana’.

Toetsenbord iPhone

Open nu een app waarin je kunt typen, bijvoorbeeld Notities, en tik wat langer op het wereldbolletje linksonder op het toetsenbord. Kies in het menu voor het Japanse toetsenbord: het is die ene met die onbegrijpelijke tekens. Wanneer je op het lachebekje tikt – we hebben het hierboven omcirkeld – verschijnt er een balk boven het toetsenbord met daarin heel veel Japanse emoji.

Toetsenbord iPhone

Ken je zelf ook van dit soort handigheidjes? Vul de lijst gerust aan door een reactie achter te laten onder dit bericht.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Anita
Lezer
Anita

Handig! Ik ben nog maar een paar maanden bezig met de iPhone dus alle tips en trucjes komen mij goed van pas!
Dankjewel.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Graag gedaan! We geven hier regelmatig tips voor je iPhone, dus kom zeker nog eens een kijkje nemen.

P v Ham
Lezer
P v Ham

Kan iemand mij zeggen waarom bij mij ineens sommige woorden terwijl ik typ ineens beginnen met een hoofdletter? T is vreselijk irritant en ik krijg t niet weg…

Fabiënne
Lezer
Fabiënne

Ik heb geen idee heb ik ook?

Evi
Lezer
Evi

Dat komt omdat iphone eigenlijk amerikaans is en omdat bijv dagen zoals: maandag, woensdag ik het engels met hoofdletters worden geschreven word het hier ook zo vertaald bij sommige apps of iphone registraties

Louise
Lezer
Louise

Als ik wil dubbel tikken op de shift toets gaat hij gewoon terug naar kleine letters. Als ik een zin in hoofdletters wil schrijven moet ik hem blijven indrukken.

Jeffrey
Lezer
Jeffrey

Hoe kan je makkelijk een nieuwe regel beginnen ( enter)

Anoniem
Lezer
Anoniem

Met de knop ‘return’

Erica Wessels
Lezer
Erica Wessels

Ik moet bellen en moet n +31 voor mijn nummer krijgen..hoe moet dat? Als ik erop druk krijg ik steeds de 0

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Je moet de 0 iets langer ingedrukt houden, dan krijg je een + ? Of je gebruikt 0031, dat is hetzelfde als een +31.

Piet JanKees
Lezer
Piet JanKees

Eye opener: om sneller door een woord te scrollen dat je getypt hebt en wil aanpassen… hou de spatie knop ingedrukt en je sleept zo naar het deel tussen twee letters van een woord of zin in. Wauw wat een time saver