Terug naar 5 vervelende iOS 10-instellingen (en zo zet je ze uit)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

5 vervelende iOS 10-instellingen (en zo zet je ze uit)

Door Laura Grootaarts27 september 2016 12:093 min. leestijd12

Twee weken geleden verscheen iOS 10. En over heel veel vernieuwingen zijn we behoorlijk positief, maar andere zaken had Apple wat ons betreft beter achterwege kunnen laten. Gelukkig kun je via de instellingen al een heleboel irritaties uit de weg helpen. Wij zetten er 5 voor je op een rij.

1. Raise to wake irritant?

Optillen is ontgrendelen bij de nieuwere iPhones. Vind je het maar niks dat je iPhone meteen hysterisch oplicht als je hem oppakt? Daaraan is gelukkig wat te doen. Ga naar Instellingen>Beeldscherm en helderheid’ en zorg ervoor dat de schakelaar achter ‘Til op om te activeren’ niet meer op groen staat.

2. Kun je niet wennen aan de nieuwe manier van ontgrendelen?

thuisknop

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

• Abonnement met inruilgarantie
• Profiteer van lage maandlasten

Apple heeft het ontgrendelscherm compleet overhoop gegooid en dat merk je meteen al als je je iPhone wilt gaan gebruiken. Voortaan moet je op de thuisknop duwen om je toestel te ontgrendelen. Voor velen een al lang gekoesterde wens, omdat anders het toegangsscherm te snel voorbij kwam. Maar voor anderen een irritatie omdat het een extra handeling van je vraagt. Behoor je tot die laatste groep? Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Thuisknop’ en zet de schakelaar achter ‘Plaats vinger om te openen’ op groen. (Dit werkt alleen op apparaten met Touch ID ingeschakeld.)

3. Voorkom dat anderen je berichten beantwoorden

Notificaties hebben binnen iOS 10 een belangrijkere rol dan ooit tevoren. Je hoeft de app Berichten niet eens meer te openen als je wilt reageren op een notificatie. Gebruik 3D Touch op een notificatie, en je kunt een Bericht direct beantwoorden. Superhandig … Tenzij iemand anders je telefoon in handen krijgt, want diegene kan dus ook reageren zonder in te hoeven loggen. Deze functie uitzetten? Dat kan via ‘Instellingen>Touch ID en toegangscode’: schakel hier de optie ‘Antwoord met bericht’ uit.

4. Geen ongewenste stickers in iMessage

De app iMessage is wat druk geworden, met stickers en spelletjes om je berichten mee op te leuken. Sommige ‘gewone’ apps hebben extensies voor berichten. Stel je downloadt een spelletje op je iPhone, dan kan het zijn dat daar stickers bij zitten. Die kunnen zomaar opduiken in de Berichten-app. Wil je niet dat dit gebeurt? Open een chat in berichten en tik op het pijltje naast het invoervenster. Tik op de vier vierkantjes en vervolgens op Store. Ga nu naar het tabblad ‘Beheer’ en zet ‘Voeg apps automatisch toe’ uit.

5. Sowieso, die drukte in Berichten

Berichten iOS 10 - ballon

Misschien zit je helemaal niet te wachten op vuurwerk, confetti en ballonnen in de eens zo strakke Berichten-app. Helaas is er geen schuifje waarmee je weer terugkeert naar de oude versie van Berichten, wel kun je het leed enigszins verzachten. Via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Verminder beweging’ maak je een einde aan de kermis. Je kunt dan geen tekstballon- of schermvullende effecten in ‘Berichten’ meer ontvangen – en ook niet meer versturen. Het zorgt er ook voor dat andere bewegingen in iOS iets subtieler worden, bijvoorbeeld de apps die meebewegen als je je iPhone verplaatst.

Het grote iPad & iPhone boek 2019
Het grote iPad & iPhone boek 2019
Editie iOS 12
De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 10
Bekijk dit dossier

12
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marian
Lezer
Marian

Hoe maak ik een schermafbeelding? Na de laatste iOS update lukt dat niet meer. Scherm gaat uit.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Dat werkt toch echt nog op dezelfde manier, dus thuisknop en tegelijkertijd de aan/uit-knop. Het kan een kwestie van timing zijn, dat je nét iets te vroeg de vergrendelknop aantikt.

Er is overigens ook een omweg om een screenshot te maken: ga naar Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>AssistiveTouch en zet de schakelaar op groen. Er komt nu een virtuele thuisknop in beeld. Als je hierop tikt, verschijnt er een menu in beeld. Tik op Apparaat, daarna op Meer en ten slotte op schermfoto.

Cor
Lezer
Cor

Het werkt inderdaad niet meer als vroeger, dit is een fout en zal volgens Apple weer aangepast worden.
Daar ook de tip gekregen tijdelijk de virtuele thuisknop te gebruiken

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Heb je dat bij de Genius-bar gehoord? Ben blij dat ik er dan geen last van heb … Nogal lastig om dan een Apple-website te vullen dan! 😀

Nina
Lezer
Nina

Is er echt geen mogelijkheid om terug te keren naar de ‘oude’ manier van ontgrendeling, zonder touch-ID? Ik swipe nu steeds per ongeluk en krijg de handeling maar niet uit mijn automatische piloot. Alvast bedankt voor uw reactie!

59bb
Lezer
59bb

Appletv werkt niet meer zoals voor laatste softwsre update…zie nu alleen sync met device. Kan dan ook niet meer multi tasken

miranda vanbeeren
Lezer
miranda vanbeeren

Mail accounts mappenstructuur werkt nu via een uitklap functie. Om bij een ander account in de mappen te duiken moet ik nu helemaal naar beneden scrollen. Voorheen kon je een stap terug en klik op je andere account om de mappen te zien. Is dat ook een instelling.

Moloe
Lezer
Moloe

Bij mij is Apple Nieuws van de ene op de andere dag verdwenen. Als ik op wijzig klik in Berichtencentrum staat het er niet tussen dus kan ik het ook niet toevoegen. Iemand die hetzelfde probleem heeft of de oplossing weet?

Luca
Lezer
Luca

Mijn iPhone 6 plus stuurt van zichzelf berichten zonder aan te raken… Hoe is dat mogelijk? Kan iemand me helpen?

dee
Lezer
dee

Hoe zet ik personen/gezichtsherkenning (de submap) en plaatsen UIT in de ios 10.2.1? Het is een verschrikkelijke toevoeging,

Rudi Holland
Lezer
Rudi Holland

Hallo ik vind het erg irritant als ik opzij blader met mijn iPhone in safari op een pagina om de rest van de pagina te zien dat hij soms een pagina terug springt
Dus alsof je de vorige pagina wil bekijken
Kan dit uit gezet worden?
Dus dat ik gewoon op een website naar rechts en links kan schuiven zonder dat de pagina weg springt naar de vorige

Hartelijk bedankt voor uw hulp

Markie
Lezer
Markie

Hoi,
Als ik een timer zet en hij afgaat. Dan gaat het geluid zachter als ik de telefoon op til. En als je dus beweegt grote kans dat je hem niet hoort.

Is dit ergens uit te schakelen?