Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waar kun je in de toekomst betalen met Apple Pay?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Pay


Lees verder na de advertentie

Het is officieel: Apple Pay komt naar Nederland. ING kondigde vorige week aan Apple’s betaaldienst te gaan ondersteunen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar het gaat hoe dan ook op korte termijn gebeuren. ING-klanten kunnen dan een digitale versie van hun pinpas gebruiken voor aankopen en betalingen.

Apple Pay Nederland ING

Waar kun je straks betalen met Apple Pay? In het buitenland bestaat Apple Pay al een tijd, en wordt het op verschillende plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Of alle opties ook naar Nederland komen, dat weten we op dit moment nog niet. Maar het laat wel zien wat ons in de nabije en verdere toekomst misschien te wachten staat.

1. In winkels, horeca en meer

In Nederland zijn we er al helemaal aan gewend: contactloos betalen met je pinpas. In de pinpas zit een NFC-chip die draadloos betalen mogelijk maakt, diezelfde techniek zit ook verwerkt in de iPhone en Apple Watch. Op alle plekken waar je nu al contactloos kunt betalen, kun je ook terecht met Apple Pay. Dat is dus in een groot deel van de Nederlandse winkels en horeca. Ook in een taxi of bij een automaat kun je vaak contactloos betalen, dus ook met Apple Pay.

2. In apps


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple pay betalen apps

Op de iPhone, iPad en Apple Watch kun je met Apple Pay betalen in diverse apps. Als Apple Pay beschikbaar is als betaalmethode, zie je daarvoor een speciale knop in het scherm verschijnen.

3. Op internet

Apple Pay Safari

Met een iPhone, iPad en Mac kun je straks met Apple Pay betalen op internet. Je moet hiervoor wel Apple’s eigen browser Safari gebruiken, in andere browsers werkt het niet. Let wel: Apple zegt dat sommige kaarten van deelnemende banken mogelijk niet ondersteund worden door Apple Pay. Het zou kunnen dat je in dit geval niet je betaalpas, maar je creditcard moet koppelen aan Apple Pay.

4. Tussen personen in iMessage

Apple Pay iMessage

Geld overmaken naar vrienden en familie? In iMessage kun je dankzij Apple Pay geld verzenden en ontvangen, of iemand vragen om een bedrag aan je over te maken. Op dit moment werkt Apple Pay tussen personen echter nog alleen maar in de Verenigde Staten.

5. In het openbaar vervoer

Je pinpas kun je in het vervolg dus thuis laten liggen, op langere termijn geldt dat misschien ook voor je ov-chipkaart. In diverse landen kun je in het openbaar vervoer betalen met Apple Pay op je iPhone en Watch. Vooralsnog is dat het geval in Canada, Singapore. China, het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Verenigde Staten en Rusland.

6. Met een studentenkaart

Sommige onderwijsinstellingen zijn inmiddels al zover dat ze studentenkaarten aanbieden in Wallet. Je krijgt daarmee niet alleen toegang tot faciliteiten op de campus, maar kunt er in principe ook mee betalen. Geld toevoegen aan de kaart kan met een creditcard, betaalpas of Apple Pay. In Amerika komt dit nu mondjesmaat van de grond, in deze contreien zal het nog wel even duren.

7. In Business Chat

Nog zo’n gevalletje toekomstmuziek: met Apple Pay betalen in Business Chat. In wat? In Business Chat kun je als consument communiceren met bedrijven, gewoon via iMessage. Business Chat is momenteel nog alleen maar beschikbaar in bèta – grote kans dus dat je er nog nooit van gehoord hebt.

8. Geld opnemen met Apple Pay

Het sluit niet helemaal aan op al het voorgaande, maar we willen het zeker niet onvermeld laten: wellicht kun je in de toekomst geld opnemen met Apple Pay. Contant geld bedoelen we dan, uit een pinautomaat. In de Verenigde Staten doken enkele jaren terug al pinautomaten op waarbij je met Apple Pay transacties kon doen.

Welke apparaten ondersteunen Apple Pay?

Apple Pay werkt op verschillende Apple-producten. De mogelijkheden verschillen per apparaat. We hebben hieronder alle Apple Pay compatibele apparaten gezet, plus de mogelijkheden.

iPhone

Apple Pay werkt op iPhones met Face ID en Touch ID (met uitzondering van de iPhone 5s). Je kunt het voor de volgende zaken gebruiken – als die tenminste in Nederland beschikbaar komen.

 • In winkels
 • In apps
 • In Safari
 • In het openbaar vervoer
 • Tussen personen in iMessage
 • Met een studentenkaart
 • In Business Chat

Apple Watch

Apple Pay werkt op alle Apple Watch-modellen. Je kunt het voor de volgende zaken gebruiken – als die tenminste in Nederland beschikbaar komen.

 • In winkels
 • In apps
 • In het openbaar vervoer
 • Tussen personen in iMessage
 • Met een studentenkaart

iPad

Apple Pay werkt op iPads met Face ID en Touch ID. Je kunt het voor de volgende zaken gebruiken – als die tenminste in Nederland beschikbaar komen.

 • In apps
 • In Safari
 • Tussen personen in iMessage
 • In Business Chat

Mac

Apple Pay werkt op alle Macs met Touch ID. Op Mac-modellen vanaf 2012 werkt het in combinatie met een geschikte iPhone of Apple Watch. Je kunt het voor de volgende zaken gebruiken – als die tenminste in Nederland beschikbaar komen.

 • In Safari
 • In Business Chat