Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Ontdek de nieuwe functies voor Foto’s in iOS 16

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
nieuwe functies Foto's iOS 16

Apple heeft in de grote iOS 16-update van dit jaar allerlei nieuwe functies toegevoegd aan de app Foto’s. Die zijn wat praktisch van aard. Zo is er een manier om de wildgroei aan dubbele foto’s en video’s aan banden te leggen – dat kan zomaar een hoop opslag schelen. Ook nieuw: bewerkingen die je hebt toegepast op de ene foto, plak je zo op een reeks andere foto’s. Daarnaast zijn er nog een hoop handige extraatjes. We nemen ze even met je door.

Lees verder na de advertentie

Dubbele foto’s opruimen

1 Dubbele onderdelen

nieuwe functies Foto's iOS 16

Soms belanden foto’s en video’s dubbel op je iPhone. Gelukkig maakt een van de nieuwe functies in iOS 16 het nu gemakkelijk om duplicaten in Foto’s op te ruimen. Ga naar ‘Albums’ en tik onder ‘Andere’ op ‘Dubbele onderdelen’.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

2 Ruimtevreters

nieuwe functies Foto's iOS 16

Je ziet nu welke foto’s en video’s je iPhone detecteert als duplicaten. En ook hoeveel ruimte dat vreet. Tik op ‘Combineer’ achter een fotoduo om maar een van de twee bestanden te bewaren.

3 Veel duplicaten?

nieuwe functies Foto's iOS 16

Zijn er veel duplicaten, en vertrouw je je iPhone blind? Tik bovenin op ‘Selecteer>Selecteer alle’. Via de knop ‘Voeg samen’ onderaan in het scherm, maak je in één keer schoon schip.

Een reeks foto’s bewerken

1 Bewerk eerst één foto

nieuwe functies Foto's iOS 16

Een reeks foto’s dezelfde stijl geven? Dat kan! Open een foto en tik op ‘Wijzig’. Bewerk nu je foto via de menu’s ‘Pas aan’ en ‘Filters’ totdat je hem op zijn mooist vindt. Tik ten slotte op ‘Gereed’.

2 Kopieer bewerkingen

nieuwe functies Foto's iOS 16

Houd de foto nog even in beeld. Tik rechtsboven op de bol met de drie puntjes en tik op ‘Kopieer bewerkingen’. Tik daarna op het pijltje linksboven om terug te gaan naar je bibliotheek.

3 Plak bewerkingen

ws_fotos_143

Tik rechtsboven op ‘Selecteer’ en vink de foto’s aan waarop je dezelfde bewerkingen wilt toepassen. Via de bol met de drie puntjes rechtsonder kies je ten slotte ‘Plak bewerkingen’.

Nog wat extraatjes

1 Een stapje terug

ws_fotos_143

Trek je aan een paar sliders en denk je op een gegeven moment: mijn foto wordt er niet mooier op met deze bewerkingen? Via de pijltjes linksboven ga je stapsgewijs terug of juist toch weer vooruit.

2 Zet personen op alfabet

nieuwe functies Foto's iOS 16

Ga naar ‘Albums’ en tik op ‘Personen’. Je kunt nu het album ‘Personen’ ordenen in alfabetische volgorde. Hiervoor tik je op de twee pijltjes bovenin en zet je een vinkje voor de optie ‘Naam’.

3 Beter beveiligd

nieuwe functies Foto's iOS 16

Iemand die je ontgrendelde iPhone in handen heeft, kan niet zomaar naar je verborgen of recent verwijderde foto’s tikken. Voordat deze albums hun geheimen prijsgeven, moet je eerst ontgrendelen met Face of Touch ID.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Een van de grotere nieuwe fotofuncties van dit jaar is de gedeelde iCloud-­fotobibliotheek. Hiermee deel je al je foto’s of een specifiek deel daarvan met maximaal vijf anderen. Je vindt de optie via ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’.