Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Twee-factor-authenticatie uitschakelen voor je Apple ID

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
twee-factor-authenticatie


Lees verder na de advertentie

Veel Apple-gebruikers vragen het zich af: kun je twee-factor-authenticatie uitschakelen? De dienst maakt het inloggen met je Apple ID veel veiliger, maar het zorgt ook voor gedoe. Dus hoe zet je het weer uit? We hebben slecht nieuws: de kans is groot dat je dat niet kunt.

twee-factor-authenticatie

Twee-factor-authenticatie uitschakelen

Met twee-factor-authenticatie maak je het voor buitenstaanders haast onmogelijk om in te loggen met je Apple ID. Met het wachtwoord van je Apple ID ben je er namelijk nog niet; je hebt ook een verificatiecode nodig. Die stuurt Apple naar je iPhone, iPad of Mac.

Eenmaal geactiveerd is het in principe niet meer mogelijk om de dienst uit te schakelen. In principe, want je kunt twee-factor-authenticatie uitzetten als je het twee weken geleden of korter activeerde. In dat geval doe je het volgende:

  • Open de bevestigingsmail (zie hieronder) die je na het activeren van twee-factor-authenticatie hebt ontvangen.
  • Klik in de mail op de laatste link waarmee je terugkeert naar de vorige beveiligingsinstellingen.
  • Bevestig met ‘Ga door’. Na het instellen van nieuwe beveiligingsvragen en een nieuw wachtwoord is twee-factor-authenticatie uitgeschakeld.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Waarom kan twee-factor-authenticatie uitzetten niet?

Apple wil liever niet dat gebruikers de dienst uitschakelen, omdat het beveiligingsniveau nodig is bij veel functies in iOS en macOS. Dit geldt bijvoorbeeld voor iCloud-Sleutelhanger, functies in HomeKit, of het synchroniseren van Berichten.

Verschillende gebruikers zijn daar ontevreden over. De Amerikaan Jay Brodsky spande zelfs een rechtszaak aan en is van mening dat het ‘dwingende beleid’ van Apple om de beveiligingslaag te activeren, in strijd is met de wet.

Ook zou Apple onvoldoende duidelijk maken dat je twee weken de tijd hebt om de functie uit te schakelen, en je anders eeuwig vastzit aan twee-factor-authenticatie. En met dit laatste heeft hij zeker een goed punt.