Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
tips iOS

iTip: Apps tijdelijk opruimen voor extra opslag

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone en macbook


Lees verder na de advertentie

Is de opslag van je iPhone bijna vol? Dan wordt het tijd om je apps op te ruimen. iOS helpt je daarbij een handje door apps die je nauwelijks gebruikt, automatisch voor je op te ruimen. Je kunt daarnaast apps zelf opruimen. In beide gevallen worden de gegevens en documenten van de app bewaard, zodat je de apps later weer terug kunt zetten en gewoon verder kunt gebruiken. Het is dus iets anders dan een simpelweg een app verwijderen, want dan ben je ook de gegevens kwijt.

Apps opruimen iPhone: automatisch

Apps opruimen automatisch

Kijk je niet meer om naar een app? Je iPhone houdt in de gaten hoelang je een app niet meer gebruikt en ruimt hem op een gegeven moment op. Daar moet je je iPhone wel eerst toestemming voor geven. Dat doe je als volgt:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op iTunes Store en App Store.
  • Zet de schakelaar achter ‘Ruim apps op’ op groen.

Apps handmatig opruimen

Apps opruimen iPhone handmatig


kooptip

Misschien houd je het opruimen van apps liever zelf in de hand. Gelukkig kan het ook handmatig, dat doe je dan als volgt:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op ‘Algemeen’.
  • Tik op ‘iPhone-opslag’.
  • Tik in de lange lijst op een app die je wilt opruimen.
  • Tik op ‘Ruim op’.

Opgeruimde apps weer terugkrijgen

Opgeruimte app terugzetten

Misschien heb je een app na een tijdje weer nodig. De opgeruimde apps staan ook nog gewoon op je thuisscherm: je herkent ze aan het kleine downloadwolkje dat voor het app-icoon staat. Wil je de app weer gaan gebruiken? Dan tik je op de app. Hij wordt dan opnieuw geladen, met alle gegevens en documenten die erbij horen. Je kunt de app vervolgens gebruiken zoals je gewend bent. Voorwaarde is wel dat de app in de tussentijd niet uit Apple’s App Store verwijderd moet zijn.

Een andere manier om de app weer terug te krijgen, is opnieuw via ‘Instellingen>Algemeen>iPhone-opslag’. Tik je op een opgeruimde app, dan kun je vervolgens kiezen voor ‘Installeer app opnieuw’.

Deze tip komt van pas als je snel even opslag nodig hebt om wat extra foto’s en video’s te maken. Of als je ruimte moet creëren voor een nieuwe grote update van het systeem. Heb je standaard ruimte te weinig, dan kun je beter je iCloud-opslag beheren door wat extra ruimte aan te schaffen.