Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iTip: Zo maak je Apple Pay veiliger op je Apple Watch

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
apple watch apple pay


Lees verder na de advertentie

Het is je vast niet ontgaan: de Nederlandse Consumentenbond waarschuwt voor het gebruik van Apple Pay op de Apple Watch. Volgens de bond zouden dieven je Apple Watch kunnen stelen en vervolgens allerlei betalingen kunnen uitvoeren – zonder enkele limieten. Is het echt zo erg, of is de Consumentenbond vooral paniek aan het zaaien? Wij leggen uit wat er aan de hand is en geven een gouden tip.

apple watch apple pay

Apple Pay op de Apple Watch

Het leuke aan Apple Pay is het gemak waarmee je betalingen doet. Ontgrendel je iPhone of Watch, houd hem bij een NFC-terminal en je betaalt. Zelfs bij hogere bedragen is geen pincode vereist omdat de verificatie via je Apple-apparaat gebeurt. En daarin zit volgens de Consumentenbond juist het gevaar. Hun scenario is een beetje vergezocht, maar het is wel een mogelijkheid waarmee dieven daadwerkelijk Apple Pay op je Apple Watch kunnen gebruiken. Dat werkt als volgt.

Apple Pay-betalingen met een gejat apparaat


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Zoals gezegd werken Apple Pay-betalingen alleen als het apparaat dat je ervoor gebruikt ontgrendeld is. Jat een dief je iPhone, dan kan die er vervolgens niet mee betalen omdat de telefoon vergrendeld is. In principe geldt dat ook voor de Watch. Deze blijft ontgrendeld zolang je hem om je pols draagt, maar zodra je hem afdoet (of hij gestolen wordt), vergrendelt die automatisch. Maar! Er bestaat een instelling waarmee je Watch ontgrendeld wordt zodra jij ook je iPhone ontgrendelt. Een dief steelt dus je Watch, doet hem meteen om en wacht bij jou in de buurt totdat je je iPhone ontgrendelt. Daarna blijft de Watch ontgrendeld en kan de dief dus betalingen uitvoeren. Er is heel veel voor nodig om het zo ver te laten komen, maar het kan wél.

Zo voorkom je het

De gemakkelijkste manier om dit te voorkomen, is de optie voor het automatische ontgrendelen van de Watch uit te zetten. Dat staat standaard uit, maar eventueel heb je het aangezet. Je vindt de optie in de Watch-app op de iPhone, op het tabblad ‘Mijn Watch’ bij ‘Toegangscode>Ontgrendel met iPhone’. Staat dit uit, dan kan een dief op geen enkele manier een gestolen Watch ontgrendelen – tenzij die de toegangscode weet natuurlijk.

Ontgrendel met iPhone

Apple Pay achteraf uitzetten

Had je de optie geactiveerd en is je Apple Watch, met geactiveerde Apple Pay, recent gestolen? Deactiveer Apple Pay dan zo snel mogelijk voor je Watch. Dat doe je via iCloud.com. Log daar in met je Apple ID en ga naar de instellingen. Kies daarna je Apple Watch bij je devices en verwijder je Apple Pay-betaalpas.

Bron: Consumentenbond