Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Boots een spiegelreflex na met je iPhone

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Ervaren gebruikers van digitale spiegelreflexcamera’s kunnen de instellingen van hun camera handmatig aanpassen om een verschillende looks en effecten te creëren. Door het diafragma groter in te stellen, zorgen ze voor minder scherptediepte, waardoor een scherp onderwerp tegen een onscherpe achtergrond wordt afgebeeld (dat heet ‘bokeh’). Door de sluitertijd handmatig te vertragen tot enkele seconden (in plaats van een paar milliseconden) kunnen ze bewegende onderwerpen zoals stromend water veranderen in vluchtige onscherptes – of ’s nachts lichtstrepen toevoegen aan passerende auto’s.

Lees verder na de advertentie

Je iPhone stelt het diafragma en de sluitertijd automatisch in om scherpe en onscherpe opnamen te maken, maar wij laten je een aantal opname- en bewerkingstechnieken zien waarmee je creatievere spiegelreflexopnamen schiet met de standaard iOS-apps Camera en Foto’s. Met de geavanceerde functies van de iPhone-camera heb je bijna een spiegelreflex in handen.

1. Natuurlijke onscherpte

Voor een natuurlijke onscherpte in je foto, kies je de standaard ‘Foto’-modus. Ga heel dicht bij je onderwerp staan. Tik op het scherm om de lens scherp te stellen op je onderwerp op de voor- of achtergrond. Maak de foto.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

2. Controleer diafragma

Importeer de foto op je Mac. Deze opname is gemaakt met een iPhone 12. Klik op de ‘i’. Hier zie je de lage diafragma-instelling van f/1.6 die voor deze natuurlijke achtergrondonscherpte zorgt.

3. Handmatige onscherpte

De ‘Foto’-modus kiest automatisch een diafragmawaarde. Voor meer controle over de ‘bokeh’ kies je de Portretmodus. Tik op ‘f’ en versleep de schuifregelaar om een diafragmawaarde te kiezen.

4. Helemaal open

In de vorige stap stond de diafragmawaarde nog op f/16. Dit levert minder achtergrondonscherpte op. Verander het diafragma naar f/2.2 om de achtergrond veel onscherper te maken.

5. Achteraf aanpassen

Importeer je portret in Foto’s en klik op ‘Bewerk’. Versleep de Diepte-regelaar in het paneel ‘Pas aan’ om de diafragmawaarde handmatig aan te passen en de achtergrondonscherpte te vergroten of te verkleinen.

6. Lange belichting

Bij weinig licht schakelt de Camera-app over naar de Nachtmodus, waarbij een langere sluitertijd wordt gebruikt om meer licht te vangen. Deze automatisch gekozen lange belichting verschijnt links in geel.

7. Lichtstrepen

Een langere sluitertijd vangt bewegingsonscherpte op, zodat je lichtstreep-effecten kunt maken. Tik op het gele pictogram Nachtmodus en versleep de schuifregelaar om een nog langere belichting te kiezen.

8. Live Photo

Bij daglicht heb je geen toegang tot de handmatige belichtingsinstellingen in de Nachtmodus. Maar door in de Camera-app een Live Foto te maken, kun je het effect van de lange sluitertijd ook nabootsen.

9. Vervagen

Nadat je een Live Photo hebt gemaakt, veeg je in Foto’s omhoog en tik je op de ‘Lange belichting’. Hiermee worden meerdere frames gecombineerd om bewegingsonscherpte in je foto’s te creëren.