Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom draait het scherm van mijn iPhone niet mee?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
iPhone scherm draaien

Stel je voor: je ligt op de bank en wilt een video bekijken of een boek lezen op je iPhone, maar het scherm draait niet mee wanneer je je telefoon draait. Frustrerend, nietwaar? Als je iPhone-scherm draaien maar niet wil lukken, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn – wij bespreken de scenario’s.

Lees verder na de advertentie

Regelmatig nieuwe Apple-trucjes leren? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1) Staanderichtingsslot staat aan

Een veelvoorkomende reden waarom het scherm van je iPhone niet draait, is omdat de staanderichtingsslot ingeschakeld is. Veeg naar beneden vanuit de rechterbovenhoek van je scherm om het Bedieningspaneel te openen. Of van beneden naar boven, als je een iPhone met thuisknop hebt. Kijk naar het slot-icoon met de pijl eromheen. Is dit icoon rood en wit? Dan is de rotatievergrendeling actief. Tik erop om deze uit te schakelen.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

rotatievergrendeling in het bedieningspaneel

Probeer nu je iPhone een kwartslag te draaien. Als het slotje uit staat, zou het scherm automatisch moeten meedraaien naar de liggende modus. Dit is ideaal voor het bekijken van video’s of het gebruik van apps die beter werken in een liggende weergave.

2) Apps die niet draaien

Sommige apps ondersteunen geen schermrotatie. Als je merkt dat het scherm niet draait binnen een bepaalde app, is dit waarschijnlijk het geval.

Test het door te kijken of apps die het zeker weten ondersteunen, wél meebewegen als je je iPhone draait. Voorbeelden daarvan zijn Safari, Rekenmachine en Berichten. Die apps hebben zelfs extra opties als je ze draait: in Safari zie je meer tabs, in Rekenmachine ontgrendel je de wetenschappelijke calculator en in Berichten kun je een geschreven boodschap opstellen.

3) Het thuisscherm met je apps draait niet

Het thuisscherm met apps kan alleen worden weergegeven in portretweergave. Misschien is dat in je herinnering anders. En dat kan kloppen, want de optie was er voorheen wel, uitsluitend op de grote iPhones. Maar sinds de introductie van iPhones met Face ID is de optie uitgefaseerd op alle toestellen.

4) Er is iets stuk

Heb je al het bovenstaande uitgesloten, en is het probleem er nog steeds? Dan is er wellicht iets kapot. Je iPhone heeft verschillende sensoren voor het meten van beweging, bijvoorbeeld een gyroscoop en een versnellingsmeter. Als daarmee iets mis is, dan kan je iPhone nukken gaan vertonen. In dat geval moet je je iPhone laten repareren.

Vond je dit een leuke iPhone-tip? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!