Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Databundel plots leeg? Deze iPhone-optie voorkomt dat

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone databundel snel leeg

Je kent het wel: je hebt een databundel van een paar gigabyte per maand, maar halverwege de maand krijg je een sms’je dat je bijna door je limiet heen bent. Gelukkig zijn er verschillende iPhone-functies waarmee je ongewenst dataverbruik beperkt.

Lees verder na de advertentie

Mobiele data iPhone

Wanneer je internet zonder wifi-netwerk, maak je gebruik van je mobiele databundel. Je internet dan met 4G of 5G. Heb je geen unlimited-abonnement, dan is het goed om spaarzaam te zijn met je kostbare gigabytes.

Zeker wanneer je video’s streamt zoals via YouTube, Netflix of TikTok, kan het hard gaat met je mobiele data. Ook het streamen van muziek via Spotify of Apple Music is data-intensief, vooral als je muziek in hoge kwaliteit streamt.

Mobiele data uitzetten

kooptip

Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!
Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Wil je er zeker van dat je internetbundel niet nog verder wordt opgeslokt, dan schakel je mobiele data uit. Ook als je al door je bundel heen bent is dit verstandig: zo weet je zeker dat je geen onverwachte kosten maakt.

Zo schakel je mobiele data op de iPhone uit:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’.
 3. Zet de schakelaar achter ‘Mobiele data’ op grijs.

Een andere manier is om het Bedieningspaneel te openen. Op nieuwe iPhones doe je dat door vanuit rechtsboven van het scherm naar beneden te vegen. Via de knop met een antenne linksboven schakel je mobiele data in of uit.

Schakel ‘Wifi-assistentie’ uit

Verdwijnt je databundel als sneeuw voor de zon, dan kan dat liggen aan de optie ‘Wifi-assistentie’. Deze functie zorgt ervoor dat je iPhone automatisch overschakelt naar mobiele data als je wifi-verbinding te zwak is.

Dat klinkt handig, maar het kan ook betekenen dat je iPhone ongemerkt veel data verbruikt als je bijvoorbeeld in de trein zit of op een plek met slechte wifi.

Wil je spaarzaam zijn met je databundel, dan zet je de functie dus beter uit. Dit is hoe:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’.
 3. Scrol helemaal naar beneden tot je ‘Wifi-assistentie’ ziet staan.
 4. Zet het schuifje naast ‘Wifi-assistentie’ uit.

Je iPhone zal nu niet meer automatisch overschakelen naar mobiele data als je wifi-verbinding zwak is. Overigens kun je Wifi-assistentie alleen activeren als je de eerder genoemde optie ‘Mobiele data’ aan hebt staan.

Databesparingsmodus activeren

Standaard worden achtergrondtaken en automatische updates ook uitgevoerd als je gebruikmaakt van een mobiel netwerk. Om dit te voorkomen zet je de Databesparingsmodus aan. Zo houd je het weer wat langer uit met je databundel.

Het aanzetten van de Databesparingsmodus doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’.
 3. Selecteer ‘Opties mobiele data’.
 4. Tik op ‘Datamodus’.
 5. Vink de optie ‘Databesparingsmodus’ aan.

Mobiele data per app uitzetten iPhone

Zeker wanneer je video bekijkt kun je je volledige maandbundel er binnen no-time doorheen jagen. Het streamen van een video in 4K-kwaliteit kost je zo’n 7 GB per uur. Meer hierover lees je in het artikel Hoeveel mobiele data kost het streamen van video?

Wil je voorkomen dat dit per ongeluk gebeurt, dan kun je mobiele data voor specifieke apps uitzetten. Doe dit bij video-apps zoals YouTube, Netflix, of de app van je tv-aanbieder.

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Kies ‘Mobiel netwerk’.
 3. Scrol naar beneden en je ziet een lijst met apps die de meeste mobiele data verbruiken. Zet de schakelaar achter een app op grijs zodat ze niet meer van je mobiele data gebruik kunnen maken.

Wil je meer van dit soort handige iPhone-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!