Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Fototip: maak artistieke foto’s met abstract contrast

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
vork-ei


Lees verder na de advertentie

Om artistieke foto’s met een abstract contrast en opvallende helderheid te maken, heb je niet meer nodig dan een alledaags voorwerp en een zaklamp.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

abstract-contrast

Kies geschikte onderwerpen

Het is interessant om tussen alle portretten en landschapsfoto’s ook eens een minimalistisch monochroom stilleven met abstract contrast te zien. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een statief, een zaklamp en wat onderwerpen om te fotograferen. Denk er bij het kiezen van de onderwerpen aan dat ze niet te kleurrijk zijn (geen signaalkleuren). Zo ziet oranje er in zwart-wit vaak wat vreemd uit, omdat onze ogen daar geen grijstrappen mee in verbinding brengen.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Op een iPhone kun je tijdens het maken van de foto alvast voor een zwart-wit-filter kiezen. Op die manier zie je van tevoren al of de kleuren van je stilleven werken. Tik hiervoor op de pijl bovenin de zoeker en kies vervolgens het filter-icoontje rechtsboven. Onderin selecteer je ten slotte een van de zwart-wit-filters.

Abstract contrast: maak je compositie

Als ondergrond is wit papier van A3-formaat op een tafel prima geschikt. Schijnen de nerven van het papier door, dan leg je gewoon twee vellen over elkaar heen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een rol tekenpapier gebruiken. Probeer vervolgens uit welke objecten wat voor soort schaduw creëren en welke goed bij elkaar passen. Dit controleer je door een opstelling vanuit verschillende hoeken met een zaklamp te belichten. Zo ontwikkel je een gevoel voor hoe je met licht de verschillende onderwerpen in scène kunt zetten.

Probeer objecten te combineren die iets met elkaar te maken hebben en toch verschillend van vorm zijn. Een vork en een ei horen bijvoorbeeld allebei in de keuken. Het ei valt op door de ronde, gladde vorm, en de vork creëert met zijn scherpe randen en spitse tanden een duidelijk contrast.

vork-ei

Creëer abstract contrast

Goed gedefinieerde, harde schaduwen creëer je door een gebundelde, harde lichtbron te gebruiken. Een zaklamp heeft een redelijk nauwe lichtbundel en is hier dus prima voor geschikt. Verder is het belangrijk dat de lichtbron tijdens de belichting niet beweegt, omdat de schaduwranden anders niet scherp op de foto komen. Let er ook op dat de lichtbron hoog genoeg staat, om donkere randen in de foto te voorkomen.

De zaklamp die wij gebruiken heeft een doorsnee van vijf centimeter en dankzij led’s een sterke lichtintensiteit. Vaak is zo’n vrij technische zaklamp die monteurs hebben erg geschikt. Die kun je namelijk ook gemakkelijk ergens neerzetten. Pas indien nodig de afstand van de lichtbron tot het onderwerp aan. Daarbij geldt: hoe dichter de lamp zich bij het onderwerp bevindt, hoe harder de schaduwen zijn. Het is vooral een kwestie van uitproberen wat werkt. Uiteindelijk wil je een overtuigende mix van schaduw en licht. Stel vervolgens scherp op de prominentste kant van de compositie. Zo versterk je het contrast tussen beide objecten.