Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Yamaha YH-E700B review: draadloze koptelefoon voor puristen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Yamaha YH-E700B

Yamaha duikt in het grootste slagveld van de koptelefoonwereld, en in deze Yamaha YH-E700B review lees je hoe dat uitpakt.

Lees verder na de advertentie

Lastig speelveld

Draadloze over-ear-koptelefoons van tussen de 250 en 350 euro: het is voor velen de ‘sweet spot’, en daardoor is dat gedeelte van de markt drukker en competitiever dan ooit. Sony heeft de WH-1000XM5, Bose de QuietComfort 45, en Sennheiser doet mee met de Momentum 4. Geen gemakkelijk speelveld om te betreden, maar toch wil Yamaha zich bij dit populaire groepje voegen met de YH-E700B.

Yamaha YH-E700B review

De basics voor dit segment heeft Yamaha in ieder geval allemaal afgevinkt: noise cancelling met transparantiemodus, een lange accuduur van 32 uur, een bijbehorende app, usb-c en een luxe opbergcase. Alleen multipoint-audio, waarmee je een koptelefoon met meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden, ontbreekt.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Werpen we een blik op het design, dan valt op hoe saai de E700B eigenlijk is. Vraag je een AI om een draadloze koptelefoon te tekenen, dan komt ongetwijfeld dit ontwerp eruit: veel plastic, een iets te lompe hoofdband, en een grote hoeveelheid nepleer. Nu is dat geen ramp, maar ondanks al het lichte materiaal weegt de koptelefoon 335 gram. Dat is bijna 90 gram meer dan de concurrentie, en dat merk je in het comfort. Wat ook niet helpt, is dat de oorkussens aan de kleine kant zijn. Daardoor drukken ze tegen je oorschelp – al helemaal als je een bril draagt. Oftewel: het kan comfortabeler, en wie zijn koptelefoon de hele dag wil dragen, kan beter gaan voor de Bose QuietComfort (240 gram).

Veel geleerd

Yamaha heeft duidelijk veel geleerd sinds we hun YH-L700A hebben getest, een andere over-ear-koptelefoon in een wat hoger prijssegment. Die had onhandige kleine knopjes, een app vol schakelaars zonder enige uitleg, en een ‘3D Sound Field’-functie die verbleekte bij Apple’s ruimtelijke audio. De E700B heeft daarentegen grote knoppen die je blind kunt vinden, een nieuwe app met labels bij ieder knopje, en géén 3D Sound Field.

Yamaha koptelefoon

Dat de app nu uitleg biedt, is erg welkom. De E700B heeft namelijk heel wat functies die uitleg nodig hebben. Zo is er ‘Listening Care’, waarmee op lage volumes alle details hoorbaar blijven, en ‘Listening Optimizer’, die het geluid op de vorm van je oren aanpast. Ook is er een Gaming-modus die voor minder vertraging zorgt in de bluetoothverbinding.

Neutrale sound

Dan de audio: die is lekker neutraal. Yamaha zet zoals altijd in op ‘True Sound’, met weinig vervorming en een gebalanceerd geluid tot gevolg. Details in de hoge tonen klinken goed, middentonen zijn vol, en de bas overheerst niet. Het resulteert in een niet-vermoeiende en natuurgetrouwe luisterervaring. Er ontbreekt alleen wel wat ruimtelijkheid, al is dat niet heel verrassend voor een gesloten koptelefoon. Wel verrassend is dat we de bastonen niet echt overtuigend kunnen krijgen, zelfs als we met de linkerzijde van de equalizer gaan spelen. Op dat front is de Sony XM5 veel beter, al is die wel een stuk gekleurder qua sound.

YH-E700B review

Om de noise cancelling niet te vergeten: die is vrij middelmatig. Er is veel ruis als je het inschakelt, en het onderdrukt het omgevingsgeluid niet zo goed als een Sony of Bose. Dat maakt de ruisonderdrukking zeker niet onbruikbaar – het is alsnog erg welkom in het ov of vliegtuig – maar verwacht geen oase van stilte. Overigens zijn de oorkussens wel erg goed voor passieve ruisonderdrukking, en kun je de koptelefoon dus ook prima zonder noise cancelling gebruiken.

Yamaha YH-E700B review: conclusie

De Yamaha YH-E700B doet alles wat je verwacht van een koptelefoon in deze prijsrange. Maar alleen als je een gebalanceerd geluid écht belangrijk vindt, is dit de koptelefoon voor jou. Anders verwijzen we je toch door naar andere merken, die zaken als noise cancelling en draagcomfort wat beter voor elkaar hebben.

Pluspunten

  • Gebalanceerde sound
  • Sluit je oren goed af
  • Simpele bediening
  • Overzichtelijke app

Minpunten

  • Lage tonen stellen wat teleur
  • Noise cancelling heeft veel ruis
  • Kleine oorkussens