Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Yamaha TW-E3B review: draadloos voor weinig

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Yamaha TW-E3B

Sinds de introductie van de AirPods in 2016 wil merk na merk meeliften op het succes van Apple’s draadloze oortjes. Yamaha zet met de TW-E3B weliswaar geen sexy naam neer, maar wel een paar volledig draadloze oortjes voor een fractie van de prijs van de AirPods. Maar kan het voor zo’n 80 euro wel écht wat zijn? Je leest het in deze Yamaha TW-E3B review.

Yamaha TW-E3B

Eerst even op een rij zetten waar je op inlevert. De oplaadcase is nét te dik, waardoor hij niet even gemakkelijk in je broekzak past als het doosje van de AirPods. De oortjes zelf missen ‘oordetectie’: ze gaan dus niet op pauze als je ze uitdoet, maar pas wanneer je ze in de oplaadcase plaatst. Ook mis je bepaalde softwarefuncties, zoals het delen van audio tussen twee paar oortjes en het automatisch koppelen met al je Apple-apparaten.

Wat krijg je wél? Een oplaadcase met een usb-c-aansluiting (Apple, stop alsjeblieft usb-c in de iPhone), waterdichte oortjes met ingebouwde microfoon, en siliconen tipjes in vier maten. Direct valt op dat deze tipjes net wat beter af te stellen zijn op de grootte van je oor dan die van de AirPods Pro, waarbij wij soms het gevoel hebben dat er een tussenmaatje mist. Daardoor sluiten de Yamaha’s goed af, en zitten ze comfortabel. Ze zijn ook best hip: ze steken niet ver uit, en zijn er in het paars, groen, grijs, blauw, roze en zwart.

Het geluid is – als je eenmaal de juiste tipjes te pakken hebt – verrassend degelijk en vergelijkbaar met reguliere AirPods (van de tweede generatie). Verwacht geen diepe bas of sprankelende hoge tonen, maar een prettige middle-of-the-road sound waar je comfortabel langdurig naar kunt luisteren. En langdurig is ook echt langdurig, want de oortjes gaan zes uur achter elkaar mee. En in totaal zo’n achttien uur door de oplaadcase.

Yamaha TW-E3B

Met knopjes aan de zijkanten van de oortjes bedien je functies als speel/pauze, vorige/volgende en Siri. Je bedient er zelfs het volume mee, in tegenstelling tot de AirPods. Echt heel prettig werken de knoppen echter niet: bij het indrukken ervan duw je de siliconen tipjes dieper in je oor, wat best oncomfortabel is, en het geluid wordt hierdoor tijdelijk vervormd. Het is duidelijk waarom andere fabrikanten vaak voor touch-bediening gaan: dat werkt gewoonweg een stuk prettiger. Gelukkig is bediening via je telefoon ook gewoon een mogelijkheid, en dat raden we over het algemeen dan ook aan.

Dus: het doosje is te groot, je mist functies, en de bediening is onhandig. Toch zijn we positief over de TW-E3B. Het feit dat je voor deze prijs volledig draadloze oortjes van een goed audiobedrijf krijgt, inclusief een degelijke sound en waterdichte behuizing, is best bijzonder.

Het is dan ook een kwestie van verwachtingen naar beneden bijstellen, want uiteraard ga je voor dit bedrag geen AirPods-ervaring krijgen. Dat hoeft ook niet: sommige mensen willen gewoon simpele budget-oortjes, bijvoorbeeld voor de kinderen of voor tijdens het sporten, waarbij het minder erg is als er eens eentje verloren wordt of stuk raakt. En voor dat doel is de TW-E3B uiterst geschikt.

Yamaha TW-E3B review: conclusie

De Yamaha TW-E3B is een solide paar oortjes voor een zachte prijs waar budget­bewuste luisteraars, kinderen en sporters meer dan genoeg aan zullen hebben.

Pluspunten

  • AirPods-achtig geluid.
  • Comfortabele tipjes.
  • Usb-c.

Minpunten

  • Doosje is te groot.
  • Knoppen zijn onhandig.
  • Geen oordetectie.