Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

XP-PEN Star 06: tekentablet voor beginners

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Ook al gebruiken we tegenwoordig met name onze iPad (Pro) om te tekenen, we hebben nog steeds een zwak voor tekentablets voor onze Mac. Deze bieden een reusachtig oppervlak om te tekenen, een drukgevoeligheid die het kan opnemen tegen de Apple Pencil, en dat gecombineerd met een veel lagere prijs dan een iPad plus accessoires. In het verleden hebben we al vaker tekentablets van Wacom getest, nu gaan we aan de slag met diens de grootste concurrent. De XP-PEN Star 06 is een uiterst voordelig geprijsde tekentablet voor de Mac, met 8192 drukgevoeligheidsniveaus, aanvullende knoppen en een draadloze koppeling met behulp van een dongel.

Uiterlijk en installatie

Over het uiterlijk en de bouwkwaliteit van de XP-PEN kunnen we kort zijn. Die is uiterst functioneel. Verwacht geen toeters en bellen, je krijgt een zwarte tekentablet van plastic. Dat is echter absoluut geen kritiekpunt, want op die manier leidt de Star 06 ook niet af van zijn doel: namelijk om het tekenen op je Mac zo aangenaam mogelijk te maken.

De installatie van de XP-PEN Star 06 is zo gepiept. Je opent de bijbehorende app en geeft toegang tot bepaalde gegevens in de Systeemvoorkeuren van macOS. Het stuurprogramma wordt hierbij automatisch geïnstalleerd. Vervolgens sluit je de tekentablet met een usb-kabel aan op je Mac, of je gebruikt de meegeleverde dongel om de XP-PEN draadloos te gebruiken. In de app van XP-PEN pas je de werkwijze van de tekentablet verder aan je wensen aan. Welk scherm gebruikt de tekentablet als ‘canvas’, wat doen de sneltoetsen op de Star 06 en wat kun je met het draaiwiel (dat we overigens verdacht veel op een iPod-klikwiel vinden lijken)? Fijn is ook dat de tablet zowel voor links- als rechtshandigen werkt. Om de positie van de knoppen te veranderen, draai je de Star 06 gewoon.

Tekenen

Om het tekenen te testen, openen we een lege afbeelding in Pixelmator Pro en schilderen we erop los. De bijbehorende pen ligt goed in de hand en glijdt met een klein beetje weerstand over de tablet. Het evenaart niet het gevoel van papier, maar dat doet de iPad ook niet. Maar waar de iPad soms juist te weinig weerstand biedt, heeft de XP-PEN net te veel. Het is vooral een kwestie van gewenning, maar we wachten nog steeds op het ultieme papiergevoel bij het tekenen. Waar we dan echter niet meer aan kunnen wennen, is dat je niet met je ogen gericht op het tablet kunt tekenen. Op het scherm van je Mac zie je de penseelstreken, dus je tekent blind op de Star 06. Dat is op de iPad toch fijner omdat je direct op het scherm tekent.


kooptip

Gebruik je de pen even niet, dan plaats je hem in de meegeleverde penhouder. Daarin zitten ook extra penpunten netjes opgeborgen, zodat je ze niet kwijt kunt raken. Handig: de penhouder is ook gelijk de penpuntverwijderaar.

Meer dan alleen tekenen

Ben je niet zo van het tekenen? Ook dan kan de XP-PEN Star 06 heel handig zijn. Bijvoorbeeld tijdens het videobellen. Wanneer je je scherm deelt, is het dankzij de tekentablet veel gemakkelijker om dingen aan te wijzen op het scherm. Ook is het mogelijk om op de geïntegreerde whiteboards van Zoom en Teams te tekenen en op die manier je ideeën sneller duidelijk te maken in een videovergadering.

Op zoek naar een universeel tekentablet met een fijne prijs die uitstekend met je Mac samenwerkt? Haal de XP-PEN Star 06.

Pluspunten

  • Fijne prijs
  • werkt goed
  • Uiterst functioneel

Minpunten

  • Tekenen óp een scherm voelt natuurlijker
  • Niet te vergelijken met tekenen op papier