Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 166De geheime functies van iOS 18 🔥
iCreate 166

Lees verder onder de advertentie

ViewSonic VP2786-4K: professionele monitor met een puckje

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
ViewSonic VP2786-4K


Lees verder onder de advertentie

De ViewSonic VP2786-4K is een professionele monitor met HDR-ondersteuning, een grote kijkhoek, een uitstekende kleurechtheid en een bijzonder handig accessoire. We laten je zien wat deze monitor professioneel maakt en wat je precies kunt met het accessoire.

ViewSonic VP2786-4K: top specificaties

Wat heeft een monitor voor professionele gebruikers zoals fotografen en film-experts allemaal nodig? De standaard specificaties heb je waarschijnlijk snel opgesomd. Het scherm mag wel een beetje groot zijn, evenals de resolutie. Daarnaast zijn kijkhoek, kleurechtheid en de afgedekte kleurruimte belangrijk. Ondersteuning voor HDR? Mooi meegenomen. Maar daarna houdt het meestal wel op bij de vereisten.

Wat de genoemde specificaties betreft, zit je met de nieuwe ViewSonic VP2786 -4K sowieso helemaal goed: een 27-inch scherm, 4K-resolutie, 178 graden kijkhoek en 100 procent afdekking van de Adobe RGB-kleurruimte (98% DCI-P3). Dat is helemaal top, maar de extra accessoires maken van deze ViewSonic helemaal een professionele monitor.

ViewSonic VP2786-4K

Een veelzijdige voet voor optimale ergonomie


kooptip

Voordat je de ViewSonic VP2786-4K op je bureau kunt plaatsen, moet je deze eerst in elkaar zetten. Nee, je hoeft niet het IPS-paneel eerst nog te solderen, je hoeft alleen maar de standaard in elkaar te zetten. En je moet het scherm goed op de standaard plaatsen. Dat is gelukkig zo gepiept. De opvallend zware ‘voet’ heeft een schroefje dat je in het ‘been’ moet draaien. Dat kan zonder schroevendraaier, dankzij een schroef met een extra lipje. Maar écht vast zit de standaard pas als je toch een schroevendraaier gebruikt.

Vervolgens hoef je het scherm alleen nog maar op de standaard te klikken. Dat is een stukje makkelijker dan bij de voorganger VP2785-4K, waar je nog wat meer mee moest knutselen. Eenmaal gemonteerd, kun je de ViewSonic kantelen, draaien en in hoogte verstellen – een ergonomische droom dus!

lampje

Perfect zicht dankzij een zonnekap en kleurenmeter

In de doos van de monitor vind je verder ook een zonnekap, zodat je geen storende reflecties op het scherm krijgt. Vaak moet je die er ook op een onhandige manier op monteren, maar bij ViewSonic is de kap magnetisch. Geweldig! Het voelt een beetje aan zoals de MagSafe van de iPhone en MacBooks, en werkt ook zeker net zo goed. Je tovert je scherm hiermee als het ware om tot een digitale doka. En over doka gesproken: als je het scherm in een donkere omgeving gebruikt, kun je aan de achterkant een bureaulampje inschakelen voor een stijlvolle indirecte verlichting. Zonder reflecties op het scherm.

Ten slotte is er nog het handig accessoire waar we het over hadden: de ColorPro Wheel. Deze kleurenmeter in de vorm van een hockeypuck sluit je eenvoudig aan op de ViewSonic om het scherm te kalibreren, of om de kleuren op het scherm ‘uit te lezen’. Ook heel handig is dat het wieltje dienst kan doen als bedieningsmethode voor het on-screen display.

ViewSonic VP2786-4K: geweldige HDR, maar geen extreme helderheid

De ViewSonic VP2786-4K ondersteunt HDR10, wat in macOS dan ook direct wordt herkend. In ‘Systeeminstellingen>Beeldscherm’ heb je de optie om ‘Hoog dynamisch bereik’ in te schakelen. Dat leidt in eerste instantie tot wat onverzadigde beelden, totdat je echte HDR-content op je scherm ziet. Je krijgt dan inderdaad een veel beter kleurbereik en contrast in het beeld. Echt een toffe feature van deze monitor!

Het is wel jammer is dat de maximale helderheid blijft steken op 350 nits. Niet dat dit een slechte waarde is. Integendeel! Maar als je de super heldere iMac- en MacBook-schermen gewend bent, moeten je ogen zich toch even aanpassen aan het iets donkerdere ViewSonic-scherm.

Pluspunten

  • Goede specs
  • Nuttige accessoires (standaard ColorPro Wheel
  • zonnekap)

Minpunten

  • Maximale helderheid had wat hoger gekund