Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

ViewSonic VP16-OLED: een monitor om mee te nemen

Auteur: Ward Edema
0 reacties

Een MacBook met een groot scherm: het is een combinatie die gedoemd is te eindigen in een exorbitante prijs. De nieuwste 16-inch MacBook Pro start inmiddels bij 3049 euro, en je enige alternatief is de net aangekondigde MacBook Air 15-inch. Maar die heeft dan weer een normaal lcd-scherm, zonder denderende kleuren en met teleurstellend contrast. Niet geschikt voor creatievelingen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer externe schermen die je naast je kleinere MacBook kunt gebruiken die wél aan de eisen van creatieve professionals voldoen (en je niet 3049 euro lichter maken). Zo ook de ViewSonic VP16-OLED.

Een scherm erbij

Dit compacte en mobiele 15,6-inch scherm heeft een resolutie van 1080p, 100 procent dekking van de sRGB- en DCI-P3 Pantone-gevalideerde kleurruimte en een handige usb-c-aansluiting om je Mac op aan te sluiten, waarmee het scherm direct van stroom wordt voorzien.

Ook is het scherm hardwarematig te kalibreren en te gebruiken in portretstand. Ten slotte gaat het om een oled-paneel. Hierdoor krijg je een perfect contrast – zwart is immers pikzwart – en kleuren die van het scherm spatten. Precies zoals we gewend zijn van het Liquid Retina XDR-display op de 14- en 16- inch MacBook Pro. En met de 1080p resolutie is het weliswaar net geen retina, maar alsnog mooi scherp op deze grootte.

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!
De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Verschillen met Apple

Een groot verschil met de schermen van Apple is dat die gebruikmaken van mini-led-techniek. Hierbij is het scherm opgedeeld in verlichtingszones, waardoor zwart niet zo mooi zwart is als op de VP16. Een voordeel is dan weer dat deze techniek voor véél fellere beelden zorgt, met gemiddeld 1000 nits bij HDR-beelden – de VP16 blijft daarentegen steken op 400 nits, wat een stuk minder indrukwekkend is.

Voor wie niet veel met HDR werkt, is dit echter niet zo’n punt. Wat voor meer mensen een punt zal zijn, is hoe het scherm het licht reflecteert. Zoals we gewend zijn van oled-schermen, is de VP16 behoorlijk glanzend, en dat maakt hem voor buiten of een ruimte met lastig licht eigenlijk onbruikbaar. Het scherm wordt geleverd met een zonnekap, en dat is zeker welkom, maar die verricht geen wonderen. De VP16 is wat dat betreft dus echt een scherm voor binnen.

Praktisch paneel

Wat de VP16 zo praktisch maakt, is dat je hem volledig op kunt vouwen, met standaard en al. Door vervolgens de meegeleverde zonneklep als hoesje te gebruiken, neem je het scherm zo mee in een tas of koffer. Ideaal voor wie met zijn MacBook van hot naar her reist.

Wel is het scherm érg dun, we zullen hem dus niet zo nonchalant in een rugtas smijten als een MacBook. Bovendien krijg je bij het openvouwen van de standaard het gevoel dat je op moet passen dat je nergens te veel druk plaatst. Dat is iets minder handig als je hem vaak open- en dichtvouwt – een iets meer degelijk design had ook gemogen. Maar dat laat onverlet dat de VP16 een erg compact pakketje is dat je prima naast je laptop mee kunt sjouwen.

Zoek je een goed tweede scherm voor je MacBook voor creatief werk on-the-go, dan is de VP16 een mooie optie. Goed, het is geen Liquid Retina XDR-display – maar hij kost ook geen drie mille.

Pluspunten

  • Zwart is echt zwart
  • Sprankelende kleuren
  • Compact en licht.

Minpunten

  • Volwaardige HDR ontbreekt
  • Voelt een tikkeltje fragiel.