UPDF review: zo maak je pdf’s waar je u tegen zegt

Op zoek naar een manier om pdf-bestanden te bewerken? Ontdek in dat geval onze review van UPDF. Is dit de app die je nodig hebt?
UPDF review
In de digitale wereld stuit je vanzelf ooit op een pdf. Nou zijn er genoeg apps en hulpprogramma’s waarmee je zulke bestanden kunt openen en lezen, maar moet je er nog wat aan veranderen, dan kost het meer moeite. Zo ben je voor een bewerkingsprogramma al gauw een paar tientjes kwijt. En als je toch een gratis tool vindt, zijn je opties nogal beperkt. Was er maar een app die het beste van twee werelden biedt … Nou, als je een beetje diep graaft, vind je er vanzelf een: UPDF.
Met UPDF haal je alles uit je pdf’jes. Zo kun je (nieuwe) bestanden openen, printen, presenteren en bewerken. Denk bij laatstgenoemde aan het toevoegen en aanpassen van teksten, afbeeldingen, linkjes, watermerken, achtergronden, handtekeningen, formulieren – de mogelijkheden zijn eindeloos.

En zeg je bewerken, dan zeg je ook annoteren. Daarom zit UPDF vol gereedschappen om een pdf-bestand wat op te fleuren of verduidelijken, zoals stempels en stickers. Mocht je nog meer vrijheid willen: door een potlood te selecteren, kun je ook zelf wat schrijven of tekenen.
Oké, genoeg over bewerken, want het is ook indrukwekkend hoe je bestanden kunt organiseren. Alleen al qua pagina’s: deze kun je verwijderen, toevoegen, draaien, splitsen, vervangen en zelfs van volgorde veranderen. Ook combineer je meerdere bestanden tot één pdf. Oeps, is dit gezamenlijke bestand nu te groot geworden? Niets aan de hand – even verkleinen en je kunt weer verder.
Macs met een Apple Silicon-chip hebben overigens een extra voordeel, want heb je de app hierop geïnstalleerd, dan krijg je toegang tot optische tekenherkenning (OCR). Deze techniek detecteert teksten in gescande documenten, afbeeldingen en andere bestanden. Die teksten worden vervolgens dusdanig gedigitaliseerd, dat je ze alsnog kunt bewerken.
Blader je bijvoorbeeld door een magazine en vind je een recept dat je wilt digitaliseren, maar heeft het artikel wat kanttekeningen nodig? UPDF maakt het mogelijk. En de app ontcijfert teksten in wel 38 talen.
Voor de echte Pro’s
Hoewel iedereen de gratis versie van UPDF kan gebruiken, loop je wel tegen wat restricties aan. Zo wordt er standaard een watermerk in je bestanden gestempeld en heb je in totaal maar vijf keer de mogelijkheid om een pdf te converteren naar een ander bestandstype. Er zijn zelfs beperkingen voor Ucloud, de cloudopslag van UPDF: je krijgt slechts 1 GB aan opslagruimte en de bestanden die je hierin bewaart mogen niet groter zijn dan 10 MB.
Om zulke beperkingen te omzeilen, heb je UPDF Pro nodig. Met een licentie wordt je cloudopslag verhoogd naar wel 10 GB en kun je op meerdere apparaten werken, zodat je overal bij je bestanden kunt. En dat vanaf € 49,99 per jaar. Een schappelijke prijs, zeker als je de competitie in acht neemt: Adobe Acrobat – het meest populaire bewerkingsprogramma voor pdf-bestanden – heb je pas vanaf € 15,72 per máánd. Zo’n prijsverschil alleen al is reden genoeg om over te stappen.
Praat mee
0