Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

TP-Link Deco BE85: nu al klaar voor wifi 7

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
TP Link deco

Er hangt iets in de lucht. Wifi bijvoorbeeld, en ook bluetooth en 5G. Maar in meer overdrachtelijke­­­ zin, de komst van Wifi 7. Dit is de eerstvolgende generatie wifi en we verwachten­­­ dat die in 2024 een vlucht gaat nemen.­­­ Maar hoewel het feest dus pas volgend jaar van start gaat, dienen zich nu al de eerste Wifi 7-routers aan. Deze TP-Link Deco BE85 leeft al in de toekomst en is er helemaal klaar voor. 

Lees verder na de advertentie

Nieuwe generatie wifi

Wifi 7 maakt wederom een slag als het gaat om snelheid en stabiliteit. Het werkt met de 2,4GHz-, 5GHz- en 6GHz-frequentie, en op die laatste is de kanaalbreedte ook nog eens verhoogd­­ naar 320Mhz, zodat er gelijktijdig dubbel zoveel data overheen kan. Maar om er geen al te technisch verhaal van te maken: vergelijk wifi gerust met een snelweg. Wifi 7 voegt meer rijstroken toe aan de snelweg, waardoor er meer verkeer kan passeren zonder opstoppingen. Bovendien kan Wifi 7 meer data per voertuig vervoeren. Wifi 7 is dus een veel snellere en slimmere manier om draadloos verbonden te zijn met het internet en andere apparaten.

Klinkt goed, maar er is een addertje onder het gras. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van Wifi 7, heb je twee dingen nodig. Ten eerste: een router die het ondersteunt – de TP-Link Deco BE85 meldt zich. Ten tweede: apparaten die het ondersteunen, zoals iPhones, iPads, smart-tv’s en meer. Maar die zijn er op dit moment nog niet. Sterker nog, Apple is pas sinds dit jaar serieus bezig om over te stappen naar Wifi 6E. Bij de nieuwste iPhone-modellen zijn alleen de duurdere Pro-versies hiermee uitgerust.

kooptip

Maar heb je een vooruitziende blik, dan is een Wifi 7-router het overwegen waard. De TP-Link Deco BE85 kan overigens prima uit de voeten met je huidige apparaten. En de komende jaren zullen Wifi 7-laptops, -telefoons­­ en -gameconsoles­­­­­­­ ongetwijfeld je huis binnensijpelen. Reken er ook maar op dat je met toekomstige ontwikkelingen­­­ als virtual reality, 8K-films of Black Mirror-achtige praktijken het verschil echt gaat merken.

Design: met een geluksgetal

TP-Link Deco BE85

De TP-Link Deco BE85 pronkt duidelijk met zijn Wifi 7-ondersteuning, want het cijfer zeven staat in vol ornaat op de twee routers. Als straks Wifi 8, 9 of 10 zijn opwachting maakt, moet je toekomstige ik maar denken: het is een geluksgetal. Maar eerlijk is eerlijk: de twee torentjes – wij hebben een set van twee die samen­­­ een meshnetwerk vormen – mogen­­­ zeker­­­ gezien worden en passen in ieder interieur.­­­ Ze zijn wel wat groter dan je misschien zou verwachten.

Het installeren verloopt bijzonder soepel:­­­ de handleiding brengt je al snel op het spoor van de app, en daarna hop je in rap tempo door de configuratie heen, met dank aan de instructies­­­ op het scherm. Eerst stel je het eerste­­­ apparaat­­­­­ in, dan zo goed als automatisch­­­ het tweede. Of misschien zelfs een derde, want het netwerk laat zich eenvoudig­­­ uitbreiden – maar dan wordt het misschien wel écht een dure grap. Een 2-pack kost op dit moment € 1099.

Wel weer een aanvullend abonnement

Over dure grap gesproken: wat we iets minder waarderen is HomeShield. Dit is een aantal ingebouwde diensten voor een uitgebreide­­­ bescherming van je apparaten, zoals netwerkbeveiliging en ouderlijk toezicht. Als je van alle mogelijkheden hiervan gebruik wilt maken, kost je dat € 6,49 per maand. Het is natuurlijk hip zo’n abonnementsdienst, maar als gebruiker word je er niet gelukkiger van. Zeker niet omdat je eigenlijk al een behoorlijk bedrag moet neertellen voor de Deco’s, en dan verwacht je stiekem toch ‘all-inclusive’.

Conclusie

Deze stijlvolle router is al helemaal klaar voor het nieuwe Wifi 7 – nu Apple nog. Maar de komende jaren gaat er echt wel het een en ander gebeuren op dit vlak, en dan zit jij alvast goed.

Pluspunten

  • Toekomstproof
  • Stijlvol design

Minpunten

  • Aan de grote kant
  • Prijzig
  • Abo voor extra's