HomeWizard Plug-In Battery review: thuisbatterij met stekker die werkt als een zonnetje

Zit je met zonnestroom waar je nog amper wat voor voor krijgt? De HomeWizard Plug-In Battery is een slimme thuisbatterij die ’t netjes voor je opslaat – plug ’m in, open de app en je hebt een stralend begin van de lente.
Lees verder onder de advertentie
Nog niet zo lang geleden legden miljoenen Nederlanders zonnepanelen op hun dak. Voor het milieu, maar eerlijk is eerlijk: ook voor de eigen portemonnee. Perfect … totdat de spelregels tussentijds veranderd werden. Nu koppen kranten in chocoladeletters over ‘terugleverboetes’, ‘afschaffen van de salderingsregeling’ en ‘belazerd door de overheid’.
Daar word je als eens zo enthousiaste zonnepaneeleigenaar niet gelukkig van. Dan kun je gaan prakkeseren over een Opdracht die Buienradar in de gaten houdt en die automatisch je slimme airco aanslingert zodra er geen wolkje aan de lucht is – óf je schaft een thuisbatterij aan, zoals deze HomeWizard Plug-In Battery.
kooptip

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Thuisbatterij met stekker kopen
Het principe van een thuisbatterij is eenvoudig: je slaat zelf opgewekte zonnestroom op in een gigantische batterij. Is de zon weg, dan wordt eerst de energie uit de batterij verbruikt en daarna schakel je pas over op netstroom. Daarmee ben je financieel beter af. Alhoewel: voor niets gaat de zon op en dus moet je voor de gemiddelde thuisbatterij behoorlijk diep in de buidel tasten. Kijk niet op van bedragen boven de vijfduizend euro – daar zitten we na het zonnepaneeldebacle niet op te wachten.
De Plug-In Battery heeft met € 1395 een relatief kleine prijs, een levensduur van vijftien jaar (volgens de makers) en zou je in zes jaar terugverdienen. De batterij is wat kleiner qua formaat – hij weegt 25 kilo – maar ook qua vermogen: hij biedt een capaciteit van 2,7 kWh en laadt en ontlaadt met maximaal 800 watt. Een gemiddeld huishouden verbruikt ’s nachts tussen de 2 en de 5 kWH – ik kan alvast verklappen dat ons techminnende tweepersoonshuishouden er de avond en vaak een groot deel van de nacht mee doorkomt. Maar je kunt ook tot maximaal vier batterijen stapelen; een extra groep in de meterkast is dan wel aan te raden.
Inpluggen en gaan

Wat heb je nodig, naast zonnepanelen en een vrij stopcontact per batterij? Een slimme meter, de HomeWizard P1-meter (een apart verkrijgbare dongel van € 24,95) en een iPhone met daarop de gratis HomeWizard Energy app. Wat je in ieder geval niet nodig hebt, is een monteur.
Ik ben doorgaans sceptisch als een fabrikant ‘plug and play’ belooft. Meestal betekent dat: ‘plug, play, gemopper, paniek – laten we het maar eens googelen’. Maar deze thuisbatterij? Die doet het gewoon. Eerst prik je de P1-meter in je slimme meter – bij mij zat de poort verstopt achter een rubberen klepje. Daarna maak je er via de app op je telefoon verbinding mee.
Vervolgens steek je de stekker van de Plug-In Battery in het stopcontact en voeg je ook die eenvoudig toe via de app. Denk vooraf wel even na over de plaatsing: de batterij moet binnenshuis staan, met aan alle kanten tien centimeter ruimte, en aan de bovenzijde vijftig centimeter. Er zit een helderheidslampje op waarvan je de helderheid helemaal kunt terugschroeven. Hij maakt een zacht zoemend geluid, vergelijkbaar met een koelkast, dus lichte slapers houden hem in ieder geval uit hun slaapkamer.
Uitstekende app – maar ook wat minpuntjes

Alles klaar? Na een minuutje of tien gaat het beginnen. Als je zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt, dan zal de batterij beginnen met laden. Dit wordt visueel weergegeven door een paarse lichtstrip op de batterij én in de bijbehorende app: die toont in kraakheldere grafieken hoe de batterij laadt en ontlaadt, en wat het huidige percentage is. Je leert snel welke apparaten gretig zijn, en krijgt écht inzicht in je energieverbruik. De app is bijzonder prettig in gebruik, zonder vage AI-wartaal, en stiekem best verslavend.
Wat minpuntjes zijn er ook: Voor sommige extra functies in de app heb je een abonnement nodig. Leuk om erbij te hebben, maar niet essentieel. En wie denkt dat je de batterij kunt gebruiken als noodstroomvoorziening: helaas. Hij ontlaadt alleen als-ie zelf aan de stroom hangt. Het grootste nadeel? De populariteit. De wachttijd is flink, want veel mensen willen ’m hebben. Maar misschien is dat wel het grootste compliment dat je een product kunt geven: heel veel mensen willen deze slimme oplossing.
Elke smartphone is geschikt, echt niet alleen de i-phone.
Bedankt, dat wilde ik net navragen.
klopt al moet je wel uitgaan van android 10 minimaal, maar meeste mensen hebben elke 2 jaar wel nieuwe mobiel dus zijn wel bij de nieuwste versies.
Klopt, maar we richten ons met deze website op iPhone-gebruikers. Maar hier kun je waar iPhone staat ook smartphone lezen.
Zeer tevreden doet precies war ze beschrijven
Heb je er meerdere want die 2,5 kWh zal je ook niet echt redden toch
Hoop dat dit beter werkt dan de zonnetaak in de app. Deze zou ervoor moeten zorgen dat bijv. Je home Connect vaatwasser aangaat als er voldoende zonnestroom wordt opgewekt. Dit werkt echter niet en support van home wizard kan niet zeggen wanneer het issue is opgelost…
Dit werkt bij mij prima, je moet er wel een taak voor aanmaken in de app.
Wij hebben sinds kort na bijna 8 maanden wachten 2 Homewizard thuisbatterijen.(1 is meestal te weinig!) Hoewel wij altijd enthousiast over Homewizard waren als simpele EMS systeem toch een paar kanttekeningen: Inderdaad echt simpele installatie! Transport is een chaos: bezorgdata en tijden die simpelweg niet kloppen Lastig communiceren met Homewizard bij problemen: en die hadden wij! Foutmeldingen E443 en E451 bij één van de batterijen; is na veel gedoe vervangen door een andere batterij ……Weer foutmeldingen: E305 en E809! Bij deze laatste installatie blijkt er tevens een “hik” in de app te zitten! Ook van de transporteur hoorden wij dat… Lees meer »
Het valt mij op dat er in geen enkel artikel wordt gesproken over het rendement van de batterij. Dat is toch zeker van belang als je het hebt over terugverdienen. Ik heb hem nu ruim een maand en het verlies is ongeveer 25% (dus rendement 75%). Dat is ook logisch want je zit met de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning bij laden en vice versa bij ontladen. Dit betekend dat de batterij in de huidige situatie met salderen dus netto onder de streep geld kost en niet oplevert want daarmee verdien je de ‘boete’ van je energieleverancier niet terug. Los… Lees meer »
Dongel meeleveren? Dat heet een P1 meter en die heeft half Nederland al lang geïnstalleerd…
Heb 2 batterijen. De batterijen zijn inmiddels op de plaats. Communicatie naar home wizard is mijns inziens zeer slecht verlopen. Er is geen contact te krijgen en antwoorden op vragen blijven uit en relevante informatie komt te laat. If via chat krijgen we antwoorden die niet relevant zijn en waar we niets mee kunnen. Er wordt aangegeven dat contact via de mail opgenomen wordt maar ook dit verloopt zeer moeizaam en het lijkt erop dat de mails niet (goed) gelezen worden. Mails worden alleen doorgestuurd indien de chat geen antwoord meer weet. Als je zelf een mail wilt sturen dan… Lees meer »
Sinds 5 weken 3 batterijen en de 4e is in bestelling. Eerst separaat op een aparte fase gezet en dan ontladen ze 800 watt per batterij om en om steeds afwisselend een gedeelte van de capaciteit. Ik heb een PHEV met 14,7 kw batterij, slimme laadpaal en warmtepomp. Dus wil meer ineens kunnen ontladen. Je mag ze niet via een stekkerblok aansluiten tenzij deze is beveiligd tegen overspanning en minimaal 3680 watt aankan. Aangekocht met snoer van 5 meter, stekker eraf en rechtstreeks aangesloten op een vrije groep waar voorheen zonnepanelen op zaten. Gecheckt bij Homewizard of dit kon. Ja,… Lees meer »
Wellicht er ook even bijvermelden dat de batterij niet geschikt is voor gebruik met een dynamisch energie contract. ( Volgens Homewizzard )
Verder is de communicatie van dit bedrijf beneden alle peil.