Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Teufel Power HiFi

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Teufel Power HiFi


Lees verder na de advertentie

Onlangs hadden wij een primeur op de redactie. Nog voordat hij op de markt komt, hebben we de Power HiFi van Teufel goed aan de tand mogen voelen. Volgens de fabrikant een perfecte samensmelting tussen het vermogen van professionele speakers en de gedetailleerde resolutie en precisie van high-end vloerstaande luidsprekers. Dit heeft de rest van ons bedrijf geweten. Met een breedte en diepte van om en nabij de veertig centimeter en een totale hoogte van net geen anderhalve meter, kun je er dan ook haast letterlijk niet omheen. Dit is met recht een geluidstoren. Nog belangrijker echter; is ook het geluid van formaat?

Teufel

Teufel Power HiFi: modulair systeem

Om die vraag te beantwoorden, is het handig om te weten dat Teufel heeft gekozen voor een modulair systeem. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat je hier snel nieuwe elementen aan toevoegt. Bij de Power HiFi betekent dit dat je net zoveel torens kunt neerzetten als je nodig hebt – en je portemonnee toelaat. Je koppelt ze gemakkelijk aan elkaar om een stereopaar te vormen, of stereo-viertal. Of je nu een appartement, villa of hele concertzaal wilt vullen met geluid, het is mogelijk.

Met meerdere van deze reuzen is het geluid haast vanzelfsprekend van formaat. Maar ook een enkele toren weet de trommelvliezen flink te doen trillen met zijn meer dan 115 decibel maximale output. Na het iCreate-event hebben we de Power HiFi even vol opengezet. Genoeg volume voor een uitbundig feestje en dat zonder al te veel te oversturen. Schelheid begon wel wat te overheersen, al is muziek luisteren op het pijnniveau natuurlijk nooit prettig.


kooptip

Het beste presteert de Teufel Power HiFi op de meer gematigde volumes, wat in zijn geval alsnog behoorlijk hard kan zijn. Dan hoor je een goede balans over het gehele geluidsspectrum. Wil je toch zelf nog wat meer controle, dan kun je middels de treble-, mid- en bass-draaiknoppen het geluid naar wens bijschaven. De tweeter, midrange driver en diagonaal geplaatste woofers van de toren reageren hier goed op. Zodra je begint te draaien, zie je op het display op welke stand de knop staat. Liever hadden we inkepingen of markeringen gehad op de knoppen zelf, zodat de standen snel af te lezen zijn. Eenmaal goed ingedraaid, zul je ze echter nog maar weinig nodig hebben.

Naast bluetooth ondersteunt de Power HiFi ook de gangbare fysieke aansluit-methodes, zoals stereo-cinch (aux) en XLR voor aansturing vanaf een mixer of meng-paneel. Daarnaast bezit hij een optische ingang voor digitale geluidsbronnen. En een usb-poort, die bij aansluiting van een Mac (of pc) dienstdoet als geluidskaart. Een behoorlijk complete toren dus, die je middels je iPhone of de meegeleverde afstandsbediening bestuurt.

Liefst als stereo-set

Willen we toch nog even terugkomen op de samensmelting die Teufel aanstipt. Want high-end vloerstaande luidsprekers koop je zelden in hun eentje, altijd minstens per paar. Muziek luistert veelal het lekkerst weg in stereo, om nog maar te zwijgen over het kijken van films en tv-series. Een enkele Teufel Power HiFi levert mono-geluid. Hoe goed hij dit ook doet, hij zal nooit kunnen tippen aan twee gekoppelde speakers. Dit is voor de consument wel iets om rekening mee te houden. Een stereopaar is gelukkig wel wat goedkoper in aanschaf dan twee losse torens.

De Teufel Power HiFi is groots, in geluid én omvang. Hoewel het geluid zeker verfijnd genoemd kan worden, is dit niet een toren die iedere audioliefhebber in zijn kamer zal zetten. Al is het maar omdat je al gauw twee exemplaren wilt hebben. En dat doe je alleen als je ook echt gebruikmaakt van de (volume)mogelijkheden. Wanneer deze krachtpatser precies op de markt komt is nog niet bekend, maar dit zal in ieder geval voor het eind van het jaar zijn.

Pluspunten

  • Groots geluid
  • Modulair

Minpunten

  • Wil je meer dan één toren dan loopt het aardig in de papieren