Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Teufel Cinedeck

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Teufel Cinedeck


Lees verder na de advertentie

De tijd dat een televisie lomp genoeg was voor het herbergen van fatsoenlijke speakers, komt waarschijnlijk nooit meer terug, en dat hoeft van ons ook zeker niet. Terwijl de televisies steeds slanker worden en zo ongeveer als schilderijen aan de muur kunnen hangen, nemen de geluidssystemen steeds meer ruimte in beslag. Dus worden onze huiskamers bevolkt door audiosystemen die uit diverse onderdelen bestaan. Speakertje hier, module daar, en de hond des huizes verkast met mand en al naar de gang om plaats te maken voor een woofer die wél beestachtig mag grommen.

iPod-draaischijf

Haal je de Teufel Cinedeck uit zijn verpakking, dan zie je al meteen dat een losse subwoofer in het vervolg achterwege kan blijven. Geïntegreerd aan de onderkant van het apparaat zitten twee intimiderend ogende woofers – we verklappen al- vast dat ze klinken zoals ze eruitzien. Ook present: vijf speakers aan de voorkant en nog eens twee aan de zijkanten.

Wij testen de zwarte versie van de Teufel; hij is er ook in het wit. Het heeft ongetwijfeld te maken met de naam, maar de vergelijking met een vliegdekschip is snel gemaakt. De Cinedeck is nogal uit de kluiten gewassen: bijna elf kilo schoon aan de haak, 8,5 centimeter hoog, 35 centimeter diep, en 80 centimeter breed. Dat laatste is iets om rekening mee te houden als je een televisie hebt met pootjes aan weerszijden.

We prikken er een meegeleverde stroomkabel in en een hdmi-kabel; van die laatste neemt Teufel aan dat je die zelf ergens nog wel een hebt liggen. Het display geeft in duivels rode tekens aan dat je met de installatie kunt beginnen. Aan de zijkant van het toestel zit een draaischijf-achtige knop, duidelijk afgekeken van de klassieke iPod, en daarmee switch je tussen Engels en Duits. Automatisch duw je daarna op de knop in het midden om je keuze te bevestigen … waarna er niets gebeurt. Je moet toch echt gebruikmaken van de afstandsbediening. Om de batterijen in de afstandsbediening te stoppen, heb je een sleutel- tje nodig. Als straks de batterijen leeg zijn, mag je met een stofkam door je huis om dat kreng weer terug te vinden.

Teufel Cinedeck is ready to rumble


kooptip

Na een paar tikken op de afstandsbediening meldt de Teufel dat hij ‘Ready to rumble’ is. Het apparaat gromt en bromt: het geluid is dik in orde! Met een speciale knop activeer je de speciale Dynamore-stand, waarmee je een virtueel surround sound-effect krijgt. Qua modi kun je kiezen uit ‘Normal’ en ‘Voice’. Wij vinden ‘Voice’ prettiger, die klinkt wat puntiger. Ook fijn is de speciale nachtmodus die geluiden wat minder heftig maakt. Maar zelfs als je die aan hebt staan, word je alsnog uit je slaap gehouden door die ver- duivelde rode tekens op het scherm. Het lijkt wel een lichtkrantje en ook al zet je ze op tien procent: ze zuigen je aandacht weg van de tv.

Het is een bijkomstigheid, maar je kunt de Teufel Cinedeck ook gebruiken om muziek te beluisteren vanaf je iPhone. Dat doe je via bluetooth: de muziek klinkt aardig, maar niet bovengemiddeld. Tot onze verbazing is het niet mogelijk om Teufels eigen Raumfeld-app te gebruiken in combinatie met dit geluidssysteem. Natuurlijk zullen veel consumenten na de eerste installatie enkel nog het volume aanpassen en dat kan ook prima met de afstandsbediening van de tv. Maar in de tijd dat je je rolluik uitrolt middels een commando aan Siri, voelt het als een stapje terug in de tijd.

Deze review stond in iets andere vorm in iCreate.

Pluspunten

  • Alles-in-een-oplossing
  • beestachtige bas

Minpunten

  • Rode tekens op het display
  • je ontkomt niet aan de afstandsbediening