Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Teufel Airy TW: AirPods-concurrent met bas

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Teufel Airy TW 1


Lees verder na de advertentie

De AirPods van Apple zijn bijna vier jaar oud. De eerste versie werd zo’n groot succes dat de draadloze oortjes twee opvolgers hebben gekregen. In het begin werden er nog grappen gemaakt over de ‘uitstekende tandenborstels’ in de oren, nu zie je op straat bijna iedereen met AirPods rondlopen. Daar konden andere bedrijven natuurlijk niet bij achterblijven. Zij hadden een tijdje nodig om met soortgelijke oordopjes te komen, maar sinds afgelopen jaar had vrijwel elk gerenommeerd audiomerk een paar ‘true-wireless earbuds’. Elk audiomerk? Nee, bij het Duitse Teufel bleef het angstvallig stil, tot er aan het eind van 2019 de Airy True Wireless officieel werden aangekondigd.

Nu ruim een half jaar later, zijn deze oordopjes eindelijk verkrijgbaar. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Wat we je nu al kunnen vertellen is dat Teufel zijn tijd goed gebruikt heeft, want de Airy True Wireless zijn nu al een van onze favoriete alternatieven voor de AirPods van Apple.

Teufel Airy TW 2

AirPods-kopie


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Open je de nuchtere kartonnen verpakking van de Teufel Airy True Wireless, dan kom je een oplaadcase tegen die iets groter is dan die van de gewone AirPods, desgewenst in zwart, wit of blauw. Aan de voorkant prijkt het Teufel-logo en een ledje voor de accustand, aan de rechterkant zit een micro-usb-aansluiting voor het opladen. De dopjes zelf lijken een combinatie van de gewone AirPods en de AirPods Pro. Zo hebben ze de tandenborstel-look van de gewone AirPods, maar combineren ze dat met het in-ear ontwerp van de Pro’s. Voor het geval dat de standaard oor-rubbertjes niet passen, zitten er nog twee extra maten in de doos.

Het uiterlijk en de afwerking van de Airy True Wireless is dik in orde, alleen in een directe vergelijking met de AirPods merk je dat het toch allemaal net wat minder gelikt en wat lomper is dan bij Apple. Zo bevat de oplaadcase aanvullende technische tekst aan de onderkant, voelt het openen van de case net wat stroever aan en zijn de dopjes een stuk groter. Het is niets waar je over valt als je nooit AirPods hebt gehad, maar overstappers moeten hiermee rekening houden.

Koppelen

Zodra je de case voor het eerst opent, springen de Airy’s in koppelmodus; verbinding heb je zo gemaakt via de bluetooth-voorkeuren van iOS. Overigens ondersteunen de Airy True Wireless bluetooth 5.0, wat garant staat voor een energiezuinige geluidsoverdracht. Bovendien wordt hiermee het accupercentage van de Airy’s netjes in iOS weergegeven. Wil je na het eerste koppelen nog een tweede apparaat toevoegen, bijvoorbeeld je Mac, dan zoek je in eerste instantie tevergeefs naar een bluetooth-knop. Die is Teufel niet vergeten: houd je de knoppen op de oordopjes voor 2,5 seconde ingedrukt, dan wordt het koppelingsproces gestart.

En er is nog een innovatief alternatief: wordt er na zestig seconden geen verbinding gemaakt met een bekend apparaat, dan gaan de Airy’s automatisch in de koppelmodus. Toegegeven, het is niet de meest intuïtieve manier om het koppelingsproces te starten, maar wel een effectieve. Want in principe verschijnen de Airy True Wireless dus automatisch in de bluetooth-voorkeuren van andere apparaten – mits er geen bekende verbinding in de buurt is.

Zo zitten ze

De op een na belangrijkste vraag bij draadloze oordopjes: hoe zitten ze en vallen ze niet uit je oren? Zoals eerder al gezegd gaat het bij de Airy True Wireless om in-ear oordopjes. Deze zitten sowieso wat steviger in je oor omdat je de rubberen tips als het ware in je gehoorkanaal duwt. Dat zorgt over het algemeen voor een stabiele zitting, maar kan na verloop van tijd voor een drukgevoel in je oor zorgen. Daarom leveren veel audiomerken dus verschillende maten van die siliconen tips mee, zodat je een aangenaam draaggevoel krijgt.

Wanneer we de Airy’s voor het eerst in onze oren steken, zijn we aangenaam verrast. Met de standaard tips zitten de dopjes al prima in onze oren en zorgen ze voor een goede afscherming van buitengeluiden. Positief is ook dat er geen vingergymnastiek nodig is om de Airy’s in je oor te krijgen – daar zorgden andere in-ear dopjes die we in het verleden getest hebben voor problemen. Voor de volledigheid testen we ook de andere rubbertjes. De grotere tips zorgen voor het bekende drukgevoel, de kleinere sluiten niet goed genoeg af. Kortom, de standaard tips zijn de goede maat voor ons. Voor iedereen met ‘niet-standaard’ oren bieden de alternatieve tips natuurlijk uitkomst. Zodoende denken we dat de Airy’s in vrijwel alle oren passen en er niet zomaar uitvallen.

Zo klinken ze

Je wist het natuurlijk al, de belangrijkste vraag over de Airy True Wireless is hoe ze klinken. En ook op dat vlak stellen de oordopjes van Teufel niet teleur. Qua geluidskwaliteit plaatsen we ze net boven de gewone AirPods, maar wel ruim onder de AirPods Pro. Zitten ze goed in je oren, dan krijg je bas op je trommelvliezen waar zelfs de AirPods Pro jaloers op worden. Waarschijnlijk is dit het voordeel van de iets grotere dopjes. Waarom we de AirPods Pro qua geluid toch beter vinden? Ze klinken verfijnder en minder bruut dan de Airy’s. Bovendien hebben de Airy True Wireless geen actieve noise-cancelling. Hoe goed de dopjes ook afsluiten, echte noise-cancelling is toch beter.

Het bedienen van de muziekweergave en aannemen van telefoontjes (de Airy’s hebben ook twee microfoons) gebeurt net als bij de AirPods door middel van tikken. Eén keer tikken voor pauze, twee keer voor het volgende nummer, drie keer voor het vorige. Met een lange druk activeer je Siri. Dat werkt op het eerste gezicht uitstekend. De Airy’s reageren vlot en exact op aanrakingen. Totdat je erachter komt de dat de aanraakgevoeligheid misschien wat te hoog staat ingesteld. Kom je ook maar een beetje in de buurt van de dopjes, bijvoorbeeld om ze een beetje te verplaatsen, dan heb je al snel per ongeluk de weergave onderbroken. Misschien was het slimmer geweest om de bediening pas na twee tikken te activeren. En om de muziek te stoppen hadden we graag gewild dat je de Airy’s maar uit je oor hoeft te halen, net als bij de AirPods.

Ten slotte nog de accutijd. Volgens Teufel houden de oordopjes het zes uur vol, in combinatie met rustpauzes in de oplaadcase komen we op 25 uur. In onze test merken we weinig verschil met de AirPods van Apple. En daar hoor je ons niet over klagen.

Pluspunten

  • Veel bas
  • Zitten prima

Minpunten

  • Lomper dan AirPods
  • Aanraakbediening had beter gekund