Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Tapo C420S2: beveiligingscamera zonder cloud

Auteur: Sven Lamers
3 reacties


Lees verder na de advertentie

Tapo is het nieuwste merk op het gebied van veiligheidscamera’s. In tegenstelling tot zijn concurrenten biedt het bedrijf een heleboel opties gratis aan, waar anderen juist een abonnement voor vereisen. Daar houden we van! Of ook de overige specificaties van de Tapo C420S2 net zo goed zijn, lees je in deze review.

Gemakkelijke installatie

Het installeren van de Tapo C420 set van twee draadloze ip-camera’s lijkt een heel werk te gaan worden gezien de meegeleverde Quick Start Guide van 110 pagina’s, maar die dikte komt vooral omdat alles er in bijna veertig talen in staat. In de praktijk gaat het om twee paginaatjes. Installeren begint met het opladen van de accu’s. Er wordt maar één usb-lader meegeleverd, dus die moeten, ook later, om de beurt worden opgeladen – tenzij je nog een 5V/1A-mini-usb-lader hebt liggen. Daarna is het een kwestie van de (TP-Link) Tapo-app downloaden, een account aanmaken en de twee-stapsverificatie instellen.

Smart Hub als cloud-vervanging

Naast de twee camera’s heb je de kleine Smart Hub, die je via de korte meegeleverde netwerkkabel op je router aansluit. Hier stop je ook een microSD-kaart in zodat je beelden lokaal kunt opslaan. Je moet eerst de hub aanmelden voordat je de camera’s toevoegen. Zodra die in je netwerk zit, wordt hij vanzelf herkend – je hoeft dus niet eerst bluetooth in te schakelen of een contact met een ander eigen wifi-netwerk te maken. Het toevoegen van de twee camera’s is vervolgens kinderspel.

Zo werkt de Tapo

Op de hub worden de video’s op de microSD-kaart opgeslagen die door een gebeurtenis getriggerd worden. Je mag een microSD-kaart van 8 tot 256 GB gebruiken. Met de optie Loopopname worden alle vorige opnames overschreven als er niet genoeg opslagplek meer is. Volgens ons is deze lokale opslag een betere optie dan het abonnement van Tapo. Daar betaal je € 3,49 per maand voor één apparaat, of – in het geval van deze set – € 7,49 voor twee apparaten.


kooptip

De C420-camera’s hebben een 2K QHD-resolutie. Volgens Tapo werken de camera’s met AI-algoritmen voor gebeurtenisdetectie. Je kunt Persoondetectie, Huis-dierendetectie en Voertuigdetectie apart aan- of uitzetten, en daar de gevoeligheid apart voor instellen. De beelden zijn prima, al lijken ze met inzoomen wel wat gecomprimeerd en zijn de randen wat gekromd. Voor bewakingscamera’s is dat echter geen probleem. Met de IP65-certificering zijn de camera’s ook prima buiten te gebruiken. Tapo noemt een accuduur van 180 dagen, dus je hoeft ze niet al te vaak weer van de muur te halen om op te laden.

Privacymodus

Je kunt Privacyzones instellen voor de delen van het beeld die bewaakt moeten worden, om bijvoorbeeld alleen naar bewegingen op je eigen balkon te kijken. Daarnaast kun je Activiteitszones instellen om alleen bepaalde delen van een kamer in te gaten te houden. Bovendien is er een Privacymodus, waarbij het streamen en opnemen tijdelijk uitgeschakeld worden. Tweeweg-audio is mogelijk. Ten slotte ondersteunt deze Tapo-set Amazon Alexa en Google Assistant. HomeKit- of Matter-ondersteuning zit er (nog?) niet in.

Pluspunten

  • Geen cloud-abo nodig
  • Scherpe beelden
  • Personen- en huisdierendetectie

Minpunten

  • Geen HomeKit- of Matter-ondersteuning