Maak je domme airco slim met Tado Slimme Aircobediening V3+
Heb je een airco, maar is hij een beetje dom? Daar valt wat aan te doen! De Tado Slimme Aircobediening V3+ is een opfrisser voor je airco. Je kunt hem daarmee zelfs met Woning bedienen.
Je ouderwetse stereotoren heeft jaren terug al plaatsgemaakt voor een slimme speaker à la HomePod. Domme televisies zijn er eigenlijk nauwelijks meer. En als je domme stofzuiger aan vervanging toe is, dan kies je misschien voor zo’n gezellig rond snorrende stofzuigerrobot. Beetje bij beetje wordt je huis steeds slimmer.
Maar dan je trouwe airco. Die hangt daar maar een beetje dom te wezen. Met een beetje geluk (of is het juist pech?) blijft hij dat nog jaren doen – hem vervangen voor een slim exemplaar, is ronduit kapitaalvernietiging. Gelukkig kun je het IQ van je Airco een boost geven met de Tado Slimme Aircobediening V3+.
Check je afstandsbediening
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
Voordat je besluit om je airco een upgrade te geven, moet je eerst checken of hij daarvoor wel geschikt is. Bedien je je airco met een infrarood afstandsbediening? En heeft die afstandsbediening een schermpje met daarop alle instellingen van je systeem? Dan komt jouw airco in aanmerking voor een boost. De slimme Aircobediening vervangt in feite je afstandsbediening en is een soort doorgeefluik naar de Tado-app op je telefoon.
Dit betekent overigens wél dat je het kastje in het zicht van je airco moet positioneren – met een afstandsbediening kun je immers ook niet om een hoekje of door een muur heen zappen, en dit werkt volgens hetzelfde principe. Complicerende factor is dat het apparaatje geen batterijen maar een stekker heeft, en je dus niet heel flexibel bent. Er is overigens ook een standaard verkrijgbaar.
Verbinden met het 2,4 GHz-netwerk
Maar goed. Je airco is geschikt, je hebt een mooi stukje muur met een stopcontact tegenover je airco en je kunt aan de slag met de Tado – een wit kastje van tien bij tien centimeter dat er verrassend subtiel en stijlvol uitziet. Dan nog is er iets om rekening mee te houden: de Tado ondersteunt – overigens net als de meeste andere smarthome-apparaten – alleen het 2,4 GHz-netwerk.
Normaal gaat dat prima en zo goed als automatisch, maar onze doorsnee KPN-router verslikte zich erin. Mocht je tegen problemen aanlopen: een extra 2,4 GHz-netwerk dat je instelt op de router biedt soelaas. Daarnaast lag de HomePod nog dwars, maar na een restart werkte het allemaal als een zonnetje. Of moeten we zeggen: als een verkoelend briesje?
Je airco slim bedienen
Als de Tado up and running is, dan heb je voortaan grofweg drie extra manieren voor het bedienen van je niet-meer-zo-domme airco. Je kunt hem bedienen met de Tado zelf, hoewel die niet altijd even accuraat op je aanrakingen reageert.
De tweede optie is via de app van Tado. Die geeft misschien wel de meest uitgebreide opties. Maar houd er rekening mee dat als je airco zeer specifieke functies heeft, je deze wellicht toch moet missen. In de app probeert Tado je verleiden tot het afsluiten van een abonnement voor extra functies maar die zijn niet per se nodig. Ten slotte werkt de Tado ook uitstekend samen met Google Home, Amazon Alexa en – voor Apple-gebruikers het meest relevant – Apple Home.
Dit laatste betekent dat je je airco voortaan ook kunt bedienen via de app Woning op onder meer je iPhone. Hoewel de Tado-app op de keper beschouwd net wat meer kan, grijpen we toch het vaakst naar deze optie. Want het is zo lekker gemakkelijk en je kunt ook automatiseringen en schema’s instellen. Maar het fijnst is het toch om gewoon hardop tegen Siri te klagen dat het zo warm is, en dat de airco op standje diepvries moet.