SwitchBot K10+ Pro Combo review: de ultieme schoonmaakhulp

De SwitchBot K10+ Pro Combo is een luxe schoonmaakpakket met steel- én robotstofzuiger: deze review verklapt of je ‘m moet hebben!
SwitchBot K10+ Pro Combo review
Een schone woning is een blije bewoner, maar waar diezelfde bewoner vast minder blij van wordt, is de bijbehorende schoonmaakroutine. Alleen al doordat je al je benodigdheden voor de dag moet halen. Een stofzuiger voor het stofzuigen, een dweil voor het dweilen, en eventueel een kruimeldief om vervelende hoeken en gaten te bereiken. Vaak moet je dan ook nog met snoeren worstelen: per ruimte van stopcontact wisselen is één ding, maar ook struikelen of in de knoop raken ligt op de loer.
Het nieuwe combopakket van SwitchBot maakt een einde aan dit soort schoonmaakperikelen, zodat jij meer tijd krijgt voor activiteiten waar je wél blij van wordt. Maar hoe scoort de SwitchBot K10+ Pro Combo in onze review?
Thuisbasis

Het pakket bestaat uit drie apparaten: een steelstofzuiger, robotstofzuiger (de SwitchBot K10+ Pro), en een thuisstation (de FusionBase). Laatstgenoemde dien je zelf op te bouwen. Dat is zo gepiept: het thuisstation bestaat uit twee onderdelen, een reinigerhouder en automatisch laadstation, die je middels vier meegeleverde schroefjes gemakkelijk aan elkaar bevestigt. Vervolgens is het een kwestie van het thuisstation aan een stopcontact leggen.

Moeders mooiste is deze constructie helaas niet, zeker niet wanneer je de robot- en steelstofzuiger eraan bevestigt: het thuisstation neemt dan veel ruimte in beslag, vooral in de hoogte, wat afbreuk doet aan je interieur. Gelukkig krijg je voor dat offer wel veel terug …
Steelstofzuiger

Ook de steelstofzuiger moet je zelf opbouwen. Daarvoor geldt hetzelfde, zo gepiept, want hij bestaat uit slechts vier onderdelen die je eenvoudig in elkaar schuift: de stofbeker, verlengstaaf, accu en de reinigingskop.
Die kop kun je eventueel vervangen door een van de andere koppen in de doos, waarvoor een handig opbergstandaardje is meegeleverd. Iedere kop heeft een eigen vorm en doel – de mijtenverwijderborstel is zoal handig voor het verwijderen van haar op stoffen oppervlakken, het spleetmondstuk komt juist van pas bij moeilijk bereikbare plaatsen. Bovendien kun je ervoor kiezen om de verlengstaaf los te maken en de koppen rechtstreeks aan de stofbeker te koppelen, zodat je meer een maatje kruimeldief overhoudt. Handig!

De steelstofzuiger heeft de eerste keer zo’n drie uur nodig om op te laden (hiervoor hang je hem aan de reinigerhouder van het thuisstation), daarna kun je aan de slag. Dus nu het moment suprême: hoe is het stofzuigen? Subliem! Welke kop je ook gebruikt, ze weten kruimels, stof en andere viezigheden stuk voor stuk op te zuigen. Voor hardnekkige vuiltjes kun je de zuigkracht opvoeren met de knop bovenaan de reinigingskop, maar in onze test voldeed de standaardstand al prima. Verder ligt de stofzuiger lekker in de hand en is het een verademing dat je niet met snoeren hoeft te sjouwen.

Vooral over de standaard reinigingskop zijn we te spreken. Deze beweegt soepel mee met je duwbewegingen, glijdt vloeiend over matten én harde vloeren, en toont een groen lampje dat troep op de grond verlicht. Met een beetje bukwerk past deze kop ook moeiteloos onder kasten of lage banken, dus voortaan sla je geen enkel plekje meer over.
Robotstofzuiger
De robotstofzuiger komt zowat kant-en-klaar uit de doos. Je moet alleen een zijborstel en dweil aansluiten, daarna kun je hem opladen en configureren in de SwitchBot-app.

Eenmaal klaar zal hij eerst je woning in beeld brengen. Dit kost (afhankelijk van je woonoppervlak) wat tijd en je hoort achter de robot aan te lopen om ‘m te hoeden van obstakels die hij misschien niet direct detecteert, maar uiteindelijk komt hij met een perfecte plattegrond. Die zie je ook terug in de app, waar je eventueel gebieden kunt opsplitsen, samenvoegen, verbergen en meer handige schoonmaakfuncties kunt raadplegen.
Stofzuigen
Het stofzuigen zelf werkt prima: de robot plukt stofjes, vuiltjes en andere prullen zichtbaar van de grond; in onze test werd zelfs een verdwaald pastasliertje opgeslurpt. Hiervoor gaat hij netjes langs al je meubels en plinten op – soms past hij ook onder stoelen en banken.

Hoeken en andere gekke punten kan hij moeilijk bereiken. Daardoor werkt het robotje niet zo nauwkeurig als de steelstofzuiger, maar zal het wel het meeste vuil van de vloer rapen. Het is dus vooral een hulpmiddel om je woning tussen de bedrijven door grotendeels schoon te houden. Het meeste werk is dan al voor je gedaan zodra je de steelstofzuiger er weer eens bij pakt.
Dweilen
Over het dweilen van de robot zijn we wat minder te spreken. ‘Dweilen’ kunnen we het niet eens echt noemen: het is meer alsof je met een ietwat vochtig doekje over de vloer wrijft. Zelf zou je dat veel grondiger aanpakken.
De dweilfunctie is dan ook een leuke toevoeging, maar niet heel denderend en in de praktijk gaat je voorkeur vast naar je eigen dweilkunsten. Dit deel van je schoonmaakroutine kun je dus tóch beter zelf doen.

SwitchBot K10+ Pro Combo review: conclusie
Dit schoonmaakpakket van SwitchBot is niet moeders mooiste, maar houdt je woning wel stralend fris. Zo wordt je schoonmaakroutine een stuk korter en houd je meer tijd over voor leukere dingen.
Praat mee
0