Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Sony Alpha 7S III: de beste vlogcamera?

Auteur: Terry Stooker
0 reacties

Bij het laatste deel van een filmtrilogie zijn de verwachtingen vaak het hoogst gespannen. En terecht. De afsluiting bepaalt meestal of de kijker enthousiast is over de reeks of juist teleurgesteld. Fans van Sony’s Alpha-S reeks hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op de Sony Alpha 7S III. Het uiteindelijke resultaat is een camera waar filmmakers blij mee zullen zijn.


Lees verder na de advertentie

Bewezen kwaliteit

Een eerste blik op de technische gegevens valt mogelijk wat tegen. Met een sensorresolutie van iets meer dan twaalf megapixels onderscheidt de Sony Alpha 7S III zich niet van zijn voorganger.

Ook wat betreft de uitstekende 5-assige beeldstabilisatie zien we in eerste instantie geen verandering. Het gerucht ging dat de dslm tussen de 33 en 35 megapixels zou krijgen, wat voldoende is om video’s op te nemen in 8K. Maar Sony heeft dit bewust achterwege gelaten en concentreert zich op bewezen kwaliteit, en dat is 4K video.

Het bedrijf heeft zich meer gericht op de verbetering van andere onderdelen. Het resultaat is dat de nieuwste technieken de sensor ondersteunen en de prestaties van de camera naar een hoger niveau tillen. Het beste voorbeeld hiervan is het krachtig autofocussysteem. Vooral professionele filmmakers keurden de autofocus tot nog toe vaak af, want oudere systemen waren vaak niet nauwkeurig en intuïtief genoeg. Maar bij de Sony A7S II ligt dat anders. De 759-fase en 425 contrasterende AF-punten dekken bijna het hele sensorvlak af. Real-time tracking via het touchscreen maakt het autofocuspakket compleet en een Follow-focus vrijwel overbodig.

Vernieuwingen

Sony heeft ook de beeldverwerking verbeterd. De Bionz-XR-processor die we kennen van de Alpha 7R IV heeft nu meer vermogen. Dat zorgt enerzijds voor meer rekenkracht in de burst-modus, anderzijds bij slechte lichtomstandigheden voor foto’s met minder ruis, meer details en een licht verbeterde kleurenweergave.

Filmmakers zullen blij zijn met de hogere beeldfrequentie in uhd en full-hd. Verder vinden we het positief dat de camera sneller reageert wanneer je door het nieuw ontworpen menu navigeert. Dat lees je goed. De grootste verandering zit waarschijnlijk in het eerder zo veel besproken instellingenmenu. Sony heeft de menustructuur flink aangepakt en het resultaat is dat de instellingen nu hiërarchisch zijn gestructureerd, wat de overzichtelijkheid enorm ten goede komt.

We zijn daar zo enthousiast over dat we hopen dat de nieuwe menu’s voortaan in alle nieuwe camera’s worden geïmplementeerd. Hetzelfde geldt voor de nieuwe touch-functionaliteit. Het is veel intuïtiever om met je vingers door de menu’s te navigeren dan via het ouderwetse bedieningskruis.

Ergonomie

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Sony ook de zoeker en het display verbeterd. Het 3-inch touchscreen met een resolutie van 1,3 miljoen pixels kan dankzij de zijdelingse ophanging nu naar links worden geklapt en 180 graden naar voren worden gedraaid. De elektronische zoeker met een afdekking van 100 procent en een vergrotingsfactor van 0,9 is het hoogtepunt. De 9,4 miljoen pixels zorgen ervoor dat je preview prachtig helder wordt weergegeven. Ter vergelijking: concurrerende modellen hebben doorgaans 5,7 miljoen pixels. Het stroomverbruik van de zoeker blijft ook netjes binnen de grenzen en dankzij de grote NP-FZ100 accu met een capaciteit van 2280 mAh kan de A7S III de concurrentie prima bij benen.

Net als de zustermodellen A7R IV en A9 II heeft de A7 SIII een iets grotere behuizing dan zijn voorganger. De camera ligt stevig in de hand, ook als je grote handen heb. Alle knoppen zij n ergonomisch ingedeeld en altijd goed bereikbaar. Naast de vaste knoppen zijn er vier knoppen waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. En dat voor fotograferen en filmen onafhankelijk van elkaar. De grote startknop voor video-opnames, nu direct naast de ontspanknop, laat geen twijfel bestaan over het beoogde gebruik van de camera.

Fotograferen met de Sony A7S III

De meeste mensen schaffen de A7S III niet aan om mee te fotograferen, toch werpen we even een blik op het fotogedeelte. In de praktijk hebben de twaalf megapixel twee niet te onderschatten voordelen.

Aan de ene kant is het dataverbruik aangenaam laag. Eén jpeg in volledige resolutie neemt ongeveer vier MB in beslag. Raw-foto’s zijn ongeveer tien MB groter, wat nog heel overzichtelijk is.

Aan de andere kant is de hoeveelheid ruis uitmuntend. Zo is de CMOS-sensor gefabriceerd volgens de BSI-techniek (BackSide Illuminated). In combinatie met de uitgebreide pixelgrootte zorgt dat ervoor dat er letterlijk meer licht beschikbaar is voor elke individuele diode. Foto’s hoeven minder te worden versterkt en zodoende vallen storende pixels niet op, zelfs niet bij hogere ISO-waardes.

Een ander aangenaam neveneffect van het geringe aantal pixels zie je bij de burst-modus. Met tien foto’s per seconde in raw en jpeg levert de Alpha 7S III slechts een gematigd tempo in vergelijking met de concurrentie, maar de camera houdt dat wel een lange tijd vol. In het testlab waren er meer dan 1000 foto’s mogelijk in een serie. Wanneer je ook nog gebruik maakt van het nieuwe HEIF-bestandsformaat, neemt niet alleen de bestandsgrootte weer af, de beeldkwaliteit neemt ook toe, dankzij de beschikbare kleurdiepte van tien bits.

Professioneel filmen

Tot slot de belangrijkste taak van de A7S III en dat is filmen in hoge resolutie. De belangrijkste gegevens: uhd-clips met 4:2:2 kleuren subsampling, tien bits kleurdiepte en een framerate van 120 fps. Dat ziet er geweldig uit.

Mede verantwoordelijk hiervoor is de maximale datasnelheid van 600 Mbps en een All-Intra-codering. De h.265 codec houdt de bestandsgroottes tegelijkertijd aangenaam laag. Dankzij de volledige AF-ondersteuning is de scherpte ook altijd goed. HLOG en S-Log3 Gamma bieden een groot dynamisch bereik en voldoende speelruimte voor kleurencorrecties bij het nabewerken. Film je in 1920 x 1080 pixels, dan krijg je in de S&Q-modus prachtige, boterzachte 240 fps beelden te zien.

Veel praktische functies ronden het sterke video-pakket op indrukwekkende wijze af. Proxy-beelden in hd-resolutie versnellen het monteren, 16 bit raw-video via hdmi verhoogt bovendien de beeldkwaliteit. En zelfs het goede geluid is iets waar Sony aan heeft gedacht. Naast een 3,5-mm aansluiting voor een externe microfoon en koptelefoon heeft de A7S III een digitale audio interface in de vorm van een multi-interface accessoireschoen. Wat wil je nog meer?

Sony Alpha 7S III: conclusie

Met de Alpha 7S III heeft Sony de hoge verwachtingen van filmmakers ruim overtroffen en een dslm gemaakt voor elk denkbaar doel. De nieuwe menu’s worden hopelijk ook in toekomstige camera’s geïmplementeerd. In deze tijd van hevige concurrentie en strijd om resolutie houdt Sony het hoofd koel. De A7S III is de beste video-dslm van dit moment. Alleen fotografen hebben wel wat reden tot klagen, maar daar is deze systeemcamera dan ook niet voor bedoeld.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt