Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews HomeKit

Slide: maakt je bestaande gordijnen slim

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Slimme verlichting is al helemaal ingeburgerd, maar om echt met licht te spelen wil je ook het licht dat van buiten komt kunnen controleren. Slide zorgt ervoor dat je ouderwetse gordijn vanzelf open en dicht kan en is eenvoudig te installeren op je bestaande gordijnrails. Hiermee worden je ‘domme’ gordijnen slim. Slide is door het jonge Nederlandse bedrijf ­Innovation In Motion ontwikkeld. Via Kickstarter overtrof het project alle verwachtingen.

Installatie Slide

De eerste stap bij het slim maken van je gordijnen: de app Slide by IIM downloaden in de App Store. Deze stuurt het gordijn aan via het wifi-netwerk en loodst je door het installatieproces. De sobere en overzichtelijke app toont duidelijke video’s bij iedere stap. Doet er zich een probleem voor? De video met daarin de oplossing staat al voor je klaar. De beloofde installatie binnen vijftien minuten hebben we niet gehaald, misschien ook omdat we enthousiast alle video’s hebben bekeken, maar is bij herhaling zeker haalbaar.

Check of Slide bij jou werkt


kooptip

Slide werkt met enkelzijdige gordijnen of met gordijnen vanuit beide zijden van het raam. Er mogen geen bochten in de rails zitten en de maximum rails-lengte is zes meter per motor. De motor hangt na installatie netjes onzichtbaar achter het gordijn. Ook zware gordijnen zijn mogelijk, de motor kun je hierop kalibreren. Op de website van de fabrikant kun je binnen een minuut checken of het ook werkt met jouw gordijnrails – aan een systeem voor roedes wordt nog gewerkt.

Wakker worden met natuurlijk licht

Op de slaapkamer kun je Slide de opdracht geven om de gordijnen vijf minuten voordat de wekker gaat te openen. Het idee is dat je zo rustig ­ontwaakt door natuurlijk licht. Voor de lichte slapers betekent dit echter dat je vlak voordat je wekker gaat al wakker wordt door het gebrom van de motor: helemaal stil is die namelijk niet. In een woonkamer waar geleefd wordt is dit minder storend.

Blijven je gordijnen ook met de hand te bedienen? Zeker! En zelfs dat maakt Slide gemakkelijker, met de functie Touch & Go. Hierdoor opent of sluit het gordijn helemaal als je er een kleine ruk aan geeft. Zo heb je je telefoon niet nodig. Om je gordijnen half te openen of te sluiten, heb je dan weer wel je iPhone nodig. Je kunt Touch & Go natuurlijk ook uitschakelen. Met routines is het gordijn verder te automatiseren; ideaal om tijdens deze zomer de boeven op het verkeerde pad te zetten.

Slide: bijna magisch

Dat het grote, zware gordijn vanzelf opent is bijna magisch. Je wilt bijna elke dag als eerste beneden zijn om het gordijn open te mogen maken. Bij deze test gebeurde dat nog met ‘Oké Google, open het gordijn’, maar navraag leert dat HomeKit-ondersteuning eind dit jaar verwacht wordt. Er is al wel een workaround mogelijk via Homebridge. Ook worden Homey, Domoticz, Home Assistant en veel andere platformen al wel ondersteund. Ondersteuning voor Alexa volgt ook eind dit jaar.

Conclusie

Slimme gordijnen zijn een geweldige aanvulling op je slimmer wordende huis. Heb je al goede gordijnen? Dan is Slide een gemakkelijke en doeltreffende oplossing, en goedkoper dan vervanging. Doe vooraf wel de compatibiliteits­check op de website.

Je koopt de Slide Gordijnmotor bijvoorbeeld bij Coolblue.

Pluspunten

  • Eenvoudige installatie
  • Je oude (dure) gordijnen weer toekomstproof

Minpunten

  • Niet echt stil
  • Nog geen HomeKit-­ondersteuning