Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Sennheiser Ambeo Smart Headset: opnemen in drie dimensies

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Ambeo Smart Headset 1


Lees verder na de advertentie

Soms weet je pas dat je iets mist als je iets beters hebt ervaren. Je huidige iPhone voldoet prima, totdat je dit najaar de nieuwste uitvoering hebt geprobeerd. Hetzelfde gevoel kregen wij tijdens het testen van de Sennheiser Ambeo Smart Headset, een zogeheten ‘binauraal opnameapparaat’. Binauraal is de wetenschappelijke term voor het ruimtelijk horen van het menselijke gehoor – het apparaat laat je dus driedimensionale geluidsopnames maken. En ja, na onze eerste opname met het apparaat, klinken ‘normale’ opnames ineens heel plat en mono. Dit is onze test uit iCreate 101.

Ambeo Smart Headset 2

Oordopjes met extra functies

Op het eerste gezicht lijkt de Sennheiser Ambeo Smart Headset op vrij gewone sportoordopjes met een iets te grote afstandsbediening. In werkelijkheid is de Ambeo veel meer, want het bijzondere aan deze koptelefoon zijn twee microfoons die je samen met de in-ear dopjes in je oren plaatst. In de afstandsbediening zijn de geluidsinterface, monitoring en een aantal knoppen geïntegreerd.


kooptip

Als gewone koptelefoon weet de Ambeo Smart Headset te overtuigen. Als je er eenmaal aan gewend bent hoe je de beugels aan je oren vastmaakt en de dopjes goed in je oren steekt, zitten ze prettig en leveren ze een goede geluidskwaliteit. Zoals altijd bij oordopjes is de bas niet vergelijkbaar met een gesloten koptelefoon, maar het voldoet prima om in de bus of tijdens het sporten muziek te luisteren. Leuk daarbij is de mogelijkheid om noise-cancelling in te schakelen. Dankzij de twee goede microfoons werkt deze erg goed. Uiteraard kun je met deze headset ook bellen. Allemaal leuk en aardig, maar daarvoor koop je de Ambeo niet. Dus sloegen we aan het opnemen.

3D-geluidsopnames

Zodra je de Ambeo Smart Headset via Lightning aansluit op je iPhone, kun je beginnen met opnemen. Nog iets beter gaat dat echter met de bijbehorende app van Sennheiser. Hiermee kun je de functies van de knoppen zelf toewijzen en van tevoren al een equalizer toepassen zodat je opnames helemaal perfect worden.

Nu starten we de opname. Heel goed is hierbij dat je via de geïntegreerde oordopjes meteen hoort hoe de opname klinkt en of het geluid passend is. Deze functionaliteit kun je uitschakelen, maar we vonden het een nuttige toevoeging. Wil je een interview filmen en opnemen (voor een videoblog bijvoorbeeld), dan hoor je de antwoorden van je gesprekspartner net zo duidelijk alsof je met je eigen oren luistert. Pas wanneer je het geluid heel hard zet en zelf praat, merk je de oordopjes op – dan klinkt je eigen stem namelijk een beetje dof. Uiteraard hoef je de oordopjes met microfoons niet per se in je oren te hebben. Het levert wel het meest realistische 3D-effect, maar in principe kun je ze ook op twee statieven vastmaken om het ruimtelijk effect nog iets sterker te maken. Er is veel ruimte om te experimenteren.

De resultaten van de Ambeo Smart Headset zijn geweldig en verschillen duidelijk van andere iPhone-microfoons (om nog maar te zwijgen over de ingebouwde microfoon). Het effect is bijzonder indrukwekkend als je zelf beweegt of de wereld om je heen (denk aan auto’s, treinen of vliegtuigen). Maar ook in wat normalere situaties, zoals een gesprek, overtuigen de resultaten. En voordat je het gaat vragen: om de opnames in 3D te luisteren, heb je de Ambeo uiteraard niet nodig. Hiervoor voldoet elke koptelefoon of een goed surround-systeem.

Uniek!

Met de Ambeo Smart Headset heeft Sennheiser een echt vernieuwend product uitgebracht. Het concept rondom de 3D-geluidsopnames werkt geweldig en is voor videoproducties ook echt nuttig. Daarnaast doet de Ambeo ook prima dienst als gewone koptelefoon waarmee je muziek luistert of belt. Met een prijs van tweehonderd euro zou hij voor een koptelefoon wat aan de dure kant zijn, maar je krijgt er een uniek product voor terug.

Pluspunten

  • Prima oordopjes met noise-cancelling
  • Geweldige microfoon voor 3D-opnames

Minpunten

  • Bas een beetje vlak
  • Even wennen aan de manier van dragen.