Samsung The Frame: dé tv voor mensen die geen tv willen

Vind je een televisie niet mooi, maar kun je ook niet zonder? Dan is de Samsung The Frame dé televisie voor jou! Overdag een elektrisch schilderij, ’s avonds een fijne tv met heel veel functies. Dit is onze review.
Lees verder onder de advertentie
Samsung The Frame review
Als je de woonkamers van nu vergelijkt met die van pak hem beet vijftig jaar terug, dan valt je één ding meteen op. Ook al hadden destijds best wat huishoudens al een televisie, je zag deze meestal niet meteen terug. Vaak genoeg was de televisie verstopt in een kast, en ook de rest van het interieur was niet per se ingericht om naar de tv te kunnen kijken.
Hoe anders is dat nu. De tv heeft de meest centrale plek van de huiskamer verworven, en alle fauteuils en banken wijzen ernaartoe als een kompas naar het noorden. Eigenlijk is dat gek. De televisies van nu zijn dan misschien niet meer zo lomp en groot als vroeger, maar ze winnen nog steeds geen schoonheidsprijs. Waarom geven we tv’s zo’n podium? Nou, logisch. Niemand wil met meubels gaan sjouwen voor een avondje tv-kijken. Maar wat nou als er een tv was die zo perfect opgaat in je interieur, dat-ie niet eens op een televisie lijkt? Dat trucje probeert Samsung nu al een tijdje met zijn Frame-modellen. Gebruik je ze niet als televisie, dan tonen ze een schilderij. We testen de nieuwste Samsung The Frame 2024-uitvoering.
Formaten en techniek
De Samsung The Frame is er in verschillende formaten. Het begint bij 43 inch en eindigt bij een reusachtige 85 inch. Op laatstgenoemde komt dus zelfs de Nachtwacht goed tot zijn recht. Qua techniek is er weinig verschil tussen de formaten. Hij houdt het altijd bij een 4K-resolutie van 3840×2160.
Qua schermtechniek gebruikt Samsung zijn eigen QLED-techniek. Dat is in feite gewoon een lcd-scherm waar een extra laag aan is toegevoegd voor natuurgetrouwere kleurweergave. Bovendien maakt deze ‘Quantum Dot’-laag technische snufjes als HDR10+ mogelijk. Aan het grootste probleem van de lcd-techniek kan die extra laag echter ook niks doen: de kijkhoek is relatief beperkt. Sta je recht voor de televisie, dan is het beeld prima. Maar al een paar meter naar links of naar rechts worden de kleuren een stuk grijziger. Dat The Frame een mat scherm heeft, helpt daarbij niet. Door het matte oogt het schilderij-effect een stuk authentieker en heb je amper last van storende reflecties. Wel maakt het matte scherm het beeld sowieso al iets grijziger.
kooptip

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Positie van deze tv is extra belangrijk
Voor een zo goed mogelijke beeldkwaliteit raden we dan ook aan om goed na te denken over de plaatsing van de tv. Gelukkig biedt The Frame standaard al heel wat opties. Het gemakkelijkst is om de twee meegeleverde voetjes te gebruiken en hem net als elke andere televisie op een tv-meubel of iets dergelijks te plaatsen.
Maar The Frame zou The Frame niet zijn als je hem niet ook rechtstreeks aan de muur kunt hangen. Sterker nog, dat moedigt Samsung ook aan door in de doos onderdelen te stoppen voor bevestiging aan de muur. Geen standaard vesa-mount, maar twee haakjes waar je The Frame net als een schilderij aan ophangt. Dankzij een meegeleverde sjabloon is dat zelfs voor mensen met twee linkerhanden en geen klus-ervaring prima te doen (als je tenminste een accuboormachine hebt). Het fijne in vergelijking met een vesa-mount is dat The Frame hiermee echt direct op de muur hangt. Zelfs de dunste mounts voegen zo’n 3 centimeter afstand tot de muur toe, en dat wil je natuurlijk niet met een schilderij.
Geen kabelspaghetti
Eenmaal aan de muur wordt het tijd om alles goed aan te sluiten. Om de schilderij-illusie zo perfect mogelijk te maken, heeft The Frame maar één enkele transparante kabel nodig. Deze gaat naar een extra kastje – de One Connect Box – dat je mooi in het tv-meubel met je andere receivers kunt wegwerken. Op dat kastje zitten ook alle aansluitingen: met een klein beetje moeite is kabelspaghetti dus voor altijd verleden tijd.
Alle aansluitingen op een rij
The Frame heeft 4x HDMI (eentje met eARC voor je soundbar), 2x usb-a, ethernet en optisch. Daarnaast ondersteunt de tv Wifi 5 en Bluetooth 5.2. En belangrijk voor Apple-gebruikers: je kunt naar The Frame AirPlay’en en er is een Apple TV+-app.

Eerste configuratie
De eerste configuratie is een fluitje van een cent en ook over de interface en bediening van de Samsung zijn we te spreken. Samsung maakt hier gebruik van zijn eigen TizenOS, en dat zit logisch in elkaar. Met de afstandsbediening bedien je trouwens ook direct je Apple TV. Dat is meestal prima, alleen bij apps die gebruikmaken van veeggebaren (en dus nog voor de oude Siri Remote zijn geoptimaliseerd) kom je in de problemen. Grappig detail over de afstandsbediening: je kunt hem via usb-c opladen, maar je kunt hem ook even in de zon leggen. Aan de onderkant zit namelijk een klein zonnepaneel om op te laden. Ook voor de rest werkt de The Frame perfect samen met een Apple TV. Zoals gezegd ondersteunt-ie HDR10+ en hij gaat dankzij HDMI-CEC-ondersteuning tegelijk met de Apple TV aan en uit – precies zoals je dat wilt.
Schilderij aan de muur
Je hebt er waarschijnlijk al op gewacht, maar het spannendste gebeurt dus zodra je The Frame uitzet. Dan schakelt de tv over naar Art Mode en laat hij een schilderij zien. En die komt inderdaad goed uit de verf. De helderheid wordt wat lager, en in combinatie met het matte scherm zorgt dat overdag écht voor de illusie dat je een schilderij aan de muur hebt. Het is dat we beter weten, maar zelfs van dichtbij zou je kunnen denken dat het een kunstwerk is. Pas ’s avonds merk je de achtergrondverlichting weer op en wordt de illusie wat minder overtuigend. Wellicht dat een alternatieve lijst voor The Frame dat weer compenseert, want die zijn ook te koop – in alle kleuren en materialen.
Stroomverbruik van The Frame
Ben je bang voor de stroomrekening aan het eind van het jaar? Samsung belooft dat de Art Mode geoptimaliseerd is voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Op de grotere versies van de tv schroeft hij zijn beeldverversing terug naar 60 Hz en zoals gezegd wordt de achtergrondverlichting behoorlijk gedimd. In onze metingen met het 43-inch model kwamen we uit op een verbruik van zo’n 18 W. Dat is uiteraard meer dan het stand-by-verbruik van 0,5 W, maar veel minder dan het gemiddelde verbruik van 53 W bij normaal tv-beeld. Volgens Samsung zelf verbruikt de tv in Art Mode zo’n 30 procent van zijn gemiddeld verbruik en dat konden we in onze test dus bevestigen.
Abonnement voor schilderijen
Wel iets om rekening mee te houden: wil je geen omkijken hebben naar welke mooie schilderijen je wilt tonen, dan heb je absoluut een abonnement nodig. Dat kost je 5 euro per maand of 50 euro per jaar. Daarvoor krijg je een kunstgalerie bestaande uit 2300 schilderijen die je zelf uitkiest of laat shuffelen. Zie je een zoveelste abonnement niet zitten? Gelukkig kun je ook zelf afbeeldingen uploaden en zijn er van zo’n beetje alle kunstwerken rechtenvrije versies in gigantische resolutie op internet te vinden. Knip ze bij in 4K-resolutie, upload ze via een usb-stick of de SmartThings-app van Samsung en je kunt je eigen schilderijen op de televisie tonen. Een mooie middenweg tussen gemak en goedkoop is trouwens de app Frame Crop – Art Mode. Voor 8 euro koop je deze iPhone- en iPad-app die je helpt bij het vinden van schilderijen en deze direct omzet naar het goede formaat.
Eindoordeel Samsung The Frame
The Frame van Samsung is de perfecte tv voor de mensen die geen tv in de woonkamer willen. Overdag een schilderij, ‘s avonds een televisie met prima beeld en Apple-compatibiliteit.
Praat mee
0