Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Samsung Galaxy S23 Ultra vs. iPhone 14 Pro Max: strijd der smartphones

Auteur: iCreate
0 reacties

Ieder jaar in september verschijnt er een nieuwe iPhone, en ieder jaar in februari brengt Sam­sung een vernieuwde Galaxy-telefoon uit. Zo zijn we dit jaar al bij de iPhone 14-reeks, terwijl Samsung de Galaxy S23-serie heeft. Met als toptoestellen van het moment: de iPhone 14 Pro Max en de Samsung Galaxy S23 Ultra. Hoe verhouden die twee telefoons zich tot elkaar?

Design: hoekig versus afgerond ontwerp

Het design van de twee smartphones is redelijk verschillend. De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft een erg hoekig ontwerp, terwijl de iPhone 14 Pro Max juist afgeronde hoeken heeft. In de praktijk betekent dit dat de S23 Ultra iets minder prettig aanvoelt als je de telefoon voor een langere tijd vasthoudt. Al is dit natuurlijk gemakkelijk te verhelpen met een case.

De Pro Max heeft een scherm van 6,7-inch, maar het scherm van de S23 Ultra is met 6,8-inch nét wat groter. De afmetingen zijn nagenoeg gelijk, al is de S23 Ultra ietsjes dikker dan de Pro Max. Dit zie je niet terug in het gewicht: de iPhone is met 240 gram weer net iets zwaarder dan de S23 Ultra, die 233 gram weegt.

De iPhone 14 Pro Max is te koop in vier kleuren: spacezwart, zilver, goud en dieppaars. Bij de Samsung Galaxy S23 Ultra heb je meer keuze, want de telefoon is verkrijgbaar in groen, phantom black, lavendel, cream, grafiet, sky blue, limoen en rood. Beide telefoons hebben cameralenzen die uitsteken, waardoor ze niet stabiel op de tafel liggen. Een telefoonhoesje is dus zeker aan te raden.

Scherm: S23 heeft een hogere resolutie en pixeldichtheid

De iPhone 14 Pro Max heeft een resolutie van 2796 x 1290 en doet daarmee onder voor de Sam­sung Galaxy S23 Ultra. Die laatste heeft namelijk een resolutie van 3088 x 1440. Ook de pixeldichtheid is bij de Pro Max lager: 460 ppi tegenover 500 ppi.

Beide toestellen hebben een 120Hz-scherm. De Pro Max heeft een Super Retina XDR (oled) scherm, de S23 Ultra heeft een Amoled-scherm. Laatstgenoemde is vooral in de zon beter af te lezen. Zowel de S23 Ultra als de Pro Max zijn beveiligd met gezichtsherkenning voor het ontgrendelen, maar de S23 Ultra heeft daarnaast echter nog wél een vingerafdrukscanner.

Specs: evenveel opslagruimte, S23 Ultra heeft een betere batterij

Van binnen verschillen de telefoons behoorlijk. Bij de iPhone 14 Pro Max heb je de keuze uit 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. Het instapmodel van de Samsung Galaxy S23 Ultra heeft 256 GB, gevolgd door 512 GB en 1 TB. Bij geen van beide toestellen kun je de opslag achteraf uitbreiden.

Apple heeft bij de iPhone 14 Pro Max met de A16 Bionic-chip opnieuw voor een eigen chip gekozen. Samsung heeft juist afscheid genomen van de eigen chip: de techgigant is voor de Snapdragon 8 Gen 2 gegaan. Al hebben beide bedrijven hun zaken goed op orde als het aankomt op de chips, want de smartphones reageren stuk voor stuk ontzettend vlot.

De Pro Max heeft een accu van 4323 mAh, maar die van de S23 Ultra heeft met 5000 mAh een hogere capaciteit. Wel is het iPhone-model energiezuiniger, waardoor hij toch langer meegaat op een enkele acculading. Maar met beide toestellen red je het alsnog gemakkelijk een hele dag.

Software: met iOS zit je voorlopig goed

Het is het grote verschil tussen Samsung en Apple: het besturingssysteem. De Samsung Galaxy S23 Ultra draait op Android 13, de iPhone 14 Pro Max draait op iOS 16. Het grote voordeel van Apple is dat iOS voorlopig nog wel geüpdatet wordt. Zo bracht Apple recent nog een update uit voor iOS 12, dat draait op iPhones die inmiddels al negen jaar geleden zijn verschenen.

Bij Samsung was dit vaak een ander verhaal. Maar het bedrijf geeft je nu wat meer zekerheid. De komende vijf jaar wordt je Samsung namelijk nog geüpdatet.

Het is lastig om de besturingssystemen te vergelijken. iOS werkt in de praktijk vaak net iets soepeler en gaat dus langer mee. Dus als je van plan bent om je telefoon lang te gebruiken, is Apple sowieso een veiligere keuze.

Camera: Samsung Galaxy S23 Ultra heeft een zeer goede camera

Op het gebied van de camera overtreft Samsung de iPhone. Zo heeft de Pro Max een hoofdcamera van 48 MP en nog twee camera’s van 12 MP. Daartegenover staat de 200 MP-hoofdcamera van de S23 Ultra, evenals een 12 MP-camera en twee 10 MP-camera’s.

En terwijl je met de iPhone-camera’s tot 3x kunt inzoomen, kan dat met die van Samsung tot wel 100x. Vooral bij laatstgenoemde doet de Pro Max dus onder voor de S23 Ultra. Beide toestellen gaan wel ongeveer gelijk op bij het maken van ‘normale’ foto’s en selfies.

Het opnemen van video’s verschilt niet enorm, want op beide smartphones is het mogelijk om te filmen in 4K-resolutie met 60 frames per seconde. De S23 Ultra doet hier nog een schepje bovenop: met deze telefoon is het ook mogelijk om in 8K te filmen met 30 frames per seconde. Wel is de stabilisatie bij beide smartphones ongeveer gelijk. Toch is de camera van de Ultra S23 dankzij de 8K-video en betere zoomkwaliteiten de duidelijke winnaar.

Samsung Galaxy S23 Ultra review: Conclusie

Zowel Samsung als Apple heeft een heel goede high-end smartphone op de markt gebracht. De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft wel een beter scherm en een ontzettend goede camera – zoiets willen we op de volgende iPhone ook zien, Apple. Het grootste verschil zit hem echter in het besturingssysteem.

De iPhone 14 Pro Max draait (uiteraard) op iOS en Apple staat bekend om gebruiksgemak en jarenlange updates. Bij de Sam­sung Galaxy S23 Ultra is het echter goed mogelijk dat je na vijf jaar geen updates meer ontvangt. En dat vinden wij uiteindelijk net zo belangrijk als een goede camera.