Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Roomba j7+ review: een huisdier­(vriendelijke) stofzuiger

Auteur: Piet-Jan Lentjes
0 reacties
roomba 7j+ review

Daar was hij dan, mijn eigen robot en hulp in de huishouding. Mijn twee katten keken met grote interesse toe toen ik de Roomba j7+ uitpakte voor deze review, maar besloten al snel dat de doos waarin de stofzuiger kwam interessanter was. In de doos zat de robot en een flink oplaadstation. Je hoeft vrijwel niets in elkaar te zetten en dat is lekker makkelijk. Zelfs de stofzuigerzak (voor in het ‘Clean Base’ oplaadstation) zat al op de juiste plek.

roomba

Minder lawaai dan een gewone stofzuiger …

Na het installeren van de app en de wifi-verbinding, mag je de robot een naam geven. Toen ik de Roomba vervolgens met de app de eerste opdracht gaf, gebeurde er twee dingen. De Roomba begon zoemend aan zijn eerste verkennings-/schoonmaakronde en m’n katten vlogen de kamer uit vanwege het plotselinge geluid. Gelukkig kwamen ze na vijf minuten alweer een kijkje nemen en vonden ze de Roomba razend interessant.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Roomba lawaaiig is. Je hoort de Roomba goed, maar het geluid is lang niet zo hard als dat van een reguliere stofzuiger. Het wordt op den duur wel vervelend als je in dezelfde kamer aan het werk bent.

De eerste paar keer dat je de Roomba j7+ gebruikt, kent hij je huis nog niet. Dus komt het regelmatig voor dat de robotstofzuiger wat vreemde routes maakt. Ook bij een hoogpolig vloerkleed leek de robot in het begin wat moeite te hebben, maar na wat wiebelen en een soort van dansje lukte het uiteindelijk om op het kleed te komen en schoon te maken.

De Roomba maakt overigens prima schoon. Vooral wanneer je huisdieren hebt, is het een uitkomst voor alle honden- en kattenharen.

… maar niet tijdens het leegzuigen

Na een paar keer te hebben schoongemaakt, merk je dat de Roomba veel sneller de weg in je huis vindt. Je geeft dan naar wens in de app aan waar de stofzuiger niet hoeft te komen.

Na een schoonmaakronde moet je je wel even goed vasthouden. Dan wordt het vuil uit de Roomba gezogen en in de opvangbak gedeponeerd. Dat gaat echter met zo’n lawaai dat het net lijkt alsof er een vliegtuig in de buurt opstijgt. Gelukkig is dat maar voor even en is het toch wel erg makkelijk dat je het legen niet zelf hoeft te doen.

Automatische ongelukjes-detectie

Een superhandige functie is de automatisch detectie. Wanneer de robotstofzuiger bijvoorbeeld een kabel of een paar sloffen tegenkomt, maakt hij er een foto van. Hij rijdt er dan omheen en gaat verder met schoonmaken. Daarna krijg je in de app op je iPhone een foto te zien en moet je aangeven of het een tijdelijk obstakel is. Dat werkt (gelukkig) ook met een haarbal van katten of een ‘ongelukje’ bij honden, iets waar andere robotstofzuigers nog wel eens de mist mee ingaan.

De iRobot Roomba j7+ uit deze review heeft een adviesprijs van 999 euro. De Roomba j7, zonder de Clean Base, kost 749 euro.

Roomba j7+ stofzuiger review: conclusie

De Roomba j7+ is een uitstekende stofzuiger: zeer gemakkelijk in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Vooral als je huisdieren hebt, is deze Roomba een aanrader.

Pluspunten

  • Gebruiks-en-onderhoudsvriendelijk.
  • 'Ongelukjes'-detectie.
  • App met veel functies.

Minpunten

  • Lawaai bij leegzuigen.
  • Behuizing krasgevoelig.
  • Geen automatische ondersteuning Homekit.