Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Review: Wacom Bamboo Fineline 2 (stylus)

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Wacom Bamboo Fineline 2 op de iPad


Lees verder na de advertentie

Nee, we zullen in deze review niet wéér het citaat van Steve Jobs aanhalen dat een product met touchscreen niet gelukt is, ‘als je een stylus ziet’. Deze stelling wordt te pas en onpas gebruikt als het op een stylus gaat, maar uit de context wordt even weggelaten dat Steve het over smartphones had.

Wacom Bamboo Fineline 2

Inmiddels hebben we een extra goede aanleiding om een stylus voor de iPad uit te proberen: Apple maakt er namelijk zelf een in de vorm van de Apple Pencil voor de iPad Pro. Blijkbaar heeft ook Apple begrepen dat een stylus voor bepaalde doeleinden wél meerwaarde biedt. Het Japanse Wacom weet dit al een paar jaar en brengt nu de Bamboo Fineline 2 uit.

Fineline 2 lijkt op zijn voorganger

Op het eerste gezicht lijkt de Fineline 2 als twee druppels water op zijn voorganger. Het onderste gedeelte is van een licht metaal, het handvat is van een oneffen plastic zodat die goed tussen je vingers ligt. Onder het dopje (eveneens van plastic) schuilt nog steeds een 1,9 mm brede punt.


kooptip

Niets nieuws dus? Nou toch wel, de Fineline is iets lichter geworden. In plaats van 23 gram weegt hij nu nog 19 gram. Vier gram lijkt niet veel, maar is wel zeventien procent van het totaalgewicht. Door het lichter gewicht voelt de Fineline 2 nog meer aan als een echte pen. Tegelijkertijd is dat echter ook het negatieve: je merkt het verschil niet meer tussen een gewone plastic pen van 20 cent en je bluetooth-stylus van 60 euro.

Bamboo Paper-app

Het koppelen van de Fineline 2 met je iPad gaat gelukkig nog steeds erg gemakkelijk. Even op het analoge knopje op de stylus drukken, in de bijbehorende Bamboo Paper-app op de digitale knop tikken en de twee zijn verbonden. In andere apps werkt dat op een soortgelijke manier. Qua schrijven en tekenen merken we verder weinig verschil met de voorganger. Dat is prima, want het werkte bij de eerste Fineline door de bluetooth-verbinding al hartstikke goed.

Drukgevoelige stylus

De Fineline 2 onderscheidt in 1024 stappen hoe hard je op het scherm drukt en past de dikte van de penseelstreken daarop aan. Wacom heeft nu ook het probleem met de vertraging verholpen: tekeningen verschijnen onmiddellijk op het scherm. Na een druk op de knop op de stylus kun je gummen of een penseelstreek ongedaan maken. Het aantal apps dat deze bijzondere bluetooth-functies van de Wacom Fineline 2 ondersteunt, is kleiner dan bij de voorganger – bestaande ondersteuning werd helaas overboord gegooid.

Is de Fineline 2 een concurrent voor de Apple Pencil?

De Wacom Bamboo Fineline 2 verschijnt in een moeilijke tijd. Binnenkort komt Apple’s eigen variant op de stylus uit en mogelijk werkt die na een tijdje ook met de iPad mini en Air. Mochten ontwikkelaars van apps dan alleen nog Apple’s stylus ondersteunen, verliest de Fineline 2 zijn speciale functies en is hij niet beter dan een goedkope andere stylus. Maar dat is koffiedik kijken, voorlopig is dit een van de beste stylussen voor iPad Air en mini.

De Wacom Bamboo Fineline 2 kost € 59,90. Wil je meer weten over deze stylus? Kijk dan op wacom.nl.

Deze review staat in iCreate 72. Lezers van iCreate Magazine maken kans op de Wacom Bamboo Fineline 2: bestel iCreate 72 in de webshop.

 

Pluspunten

  • Laat je erg nauwkeurig schrijven en tekenen

Minpunten

  • Weinig ondersteuning door apps
  • bijna té licht