Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Review: Smart Keyboard – toetsenbord voor iPad Pro

Auteur: Terry Stooker
5 reacties
smart-keyboard-boven


Lees verder na de advertentie

De iPad Pro hebben we eerder al uitvoerig onder de loep genomen. De grote redder van de tabletmarkt zal deze reus niet worden, maar dat neemt niet weg dat het een uitstekend apparaat is. Helemaal als je er een toetsenbord op aansluit, want dat typt toch een stuk lekkerder. Een voor de hand liggende keuze is Apple’s eigen Smart Keyboard, een toetsenbord speciaal ontwikkeld voor de iPad Pro.

Toetsenbord en beschermcover ineen

Net als een Smart Cover klik je het Smart Keyboard vast op de zijkant van de iPad. Waar je een Smart Cover echter gemakkelijk naar achteren vouwt om er een soort zetel voor je iPad van te maken, is het bij het Smart Keyboard even origamiën om dit goed te krijgen. Na een paar keer uitvogelen heb je het door en wordt het een simpele handeling.

Smart Keyboard

De gehele cover en dus ook het toetsenbordgedeelte is waterbestendig. Dit komt omdat het uit één stuk bestaat. Hiervoor heeft Apple bij het toetsenbordgedeelte gebruikgemaakt van een speciaal materiaal dat alle toetsen als het ware inpakt. Grote voordelen hiervan zijn dat het toetsenbord goed schoon te maken is als het vies wordt, het niet erg is als je er per ongeluk wat koffie over morst, en dat het minder kwetsbaar is. Het materiaal lijkt nog het meest op polyester en voelt hoogwaardig en robuust.

Een volwaardig toetsenbord


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dankzij de Smart Connector van de iPad Pro wordt het Smart Keyboard direct herkend bij het aansluiten en kun je meteen typen. De toetsen werken via hetzelfde mechanisme als dat van de MacBook. Je hoeft de toetsen niet ver in te drukken om een aanslag te krijgen. Het is even wennen, maar na een paar regels tik je er vrolijk op los. Toch is de sensatie anders dan bij de MacBook en blijft het een omschakeling als je net op een ander toetsenbord hebt getypt. De ene keer lijkt alles te lukken, de andere keer niets.

De indeling van het toetsenbord voelt bekend, maar bij het blind typen wil het nog wel eens misgaan. Het toetsenbord heeft namelijk een Amerikaanse indeling, wat betekent dat er een kleinere Enter-toets op zit dan wij gewend zijn. Hierdoor typ je nog wel eens een in plaats van een alinea-einde. De pijltjestoetsen zijn hetzelfde als die van de MacBook, waarbij de pijltjes naar links en rechts even groot zijn als omhoog en omlaag samen. Dit voelt nog steeds wat onwennig.Smart Keyboard

Het toetsenbord is bovendien erg plat. Dit scheelt natuurlijk een hoop bij het meenemen en gebruik als cover, maar het betekent ook dat lang typen op zo’n plat oppervlak niet heel ergonomisch verantwoord is. Dit alles neemt niet weg dat het Smart Keyboard voor het typen van lange teksten beter werkt dan het schermtoetsenbord en ook veel fijner typt dan alle bluetooth-toetsenborden die we ooit onder handen hebben genomen, op dat van de iMac na dan.

Smart Keyboard biedt geen laptopervaring

Wat het typen mede zo fijn maakt, zijn de toetscombinaties die iOS moeiteloos begrijpt en toepast. Je kunt dus gemakkelijk tussen apps wisselen, teksten kopiëren en plakken en zelfs zoeken met Spotlight via het toetsenbord. Naar het thuisscherm terugkeren doe je ook met een toetsenbordcombinatie, wat we ergens wel jammer vinden. Aangezien dit zo’n veelgebruikte handeling is, hadden we hier graag een aparte knop voor gehad. Een toets om van toetsenbord(taal) te wisselen zit er tenslotte wel op.

De iPad Pro in combinatie met een Smart Keyboard biedt helaas geen laptopervaring. Je moet nog vaak naar het scherm reiken om iets te selecteren, wat een onhandige manier van werken is. Muis- of trackpadondersteuning zou in dit geval uitkomst kunnen bieden, maar dat zal Apple waarschijnlijk nooit toevoegen. Aan het Smart Keyboard ligt het in ieder geval niet, want dat is een prima accessoire voor de iPad Pro. De Smart Keyboard kost € 179 en is te koop bij onder meer Apple.

Deze review is afkomstig uit iCreate 75. 

Pluspunten

  • Cover en toetsenbord in een
  • typt prima weg
  • is waterbestendig.

Minpunten

  • Amerikaanse indeling
  • alleen voor de iPad Pro
  • biedt geen laptopervaring.