Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Review: Retina iMac met 5K-display

Auteur: iCreate
4 reacties
iMac


Lees verder na de advertentie

Nadat Apple op de iPhone, iPad en MacBook Pro de Retina-schermen introduceerde, nemen we nu eindelijk de volgende stap. De Retina iMac met 5K-display is de Mac van de toekomst.

iMac gaat Retina

De 5K iMac werd vorige maand tijdens de keynote aangekondigd door Apple. Het uiterlijk is nog exact hetzelfde als bij de huidige 27-inch iMac, maar hij heeft een net iets snellere processor en standaard een fusion drive als opslaggeheugen. Het belangrijkste verschil is het scherm. Het Retina-scherm van de iMac heeft dezelfde afmetingen als een normale iMac, maar er zitten 14,7 miljoen pixels in. De schermresolutie is ontzagwekkend hoog, 5120 bij 2880 pixels, wat gelijk staat aan 7x full HD en beduidend meer is dan 4K.

Dat verklaart ook meteen waarom Apple de 5K iMac standaard betere hardware heeft gegeven dan de meest uitgebreide iMac; als je al die pixels tegelijkertijd wilt aansturen, dan heb je een stevige quad-core processor en videokaart met flink wat geheugen nodig om alles te kunnen berekenen. Wat iedere pixel wanneer moet doen, wordt geregeld door een aparte timing-controller (TCON) die Apple zelf moest ontwerpen omdat er nog geen exemplaar bestond die dat aan kon.

Zo scherp is 5K

Maar hoe ziet zo’n scherp beeld er eigenlijk uit? Knisperhelder. Wanneer je er bijna met je neus op zit, is het bizar hoeveel meer details je kunt zien bij foto’s die in een hoge resolutie zijn geschoten. Neem nu bijvoorbeeld de standaard bureaubladachtergrond van Yosemite: die is normaliter al vrij indrukwekkend maar in de 5K-versie ervan oogt iedere rotswand keihard en vlijmscherp. Ook vallen de kleuren erg op; het zonlicht lijkt veel natuurgetrouwer over het gesteente heen te vallen. Daardoor lijkt het alsof de foto zelf veel meer diepte heeft.


kooptip

iMac 5K Retina-display

Nadeel: té revolutionair

De Retina iMac heeft daardoor een echte wow-factor en bezorgt ons hetzelfde gevoel als de eerste Retina MacBook Pro (misschien wel de beste Mac die Apple ooit gemaakt heeft). Als gebruiker achter deze fantastische computer is het bijzonder leuk om te spelen met de details van bureaubladachtergronden. Maar hier merkten we ook dat je daar een beetje mee moet oppassen: lang niet alle bureaubladachtergronden zijn geoptimaliseerd voor deze resolutie.

En daar zit nu net het gevaar bij de aanschaf van een revolutionair apparaat van Apple. Deze Retina iMac met 5K-display loopt in alle opzichten keihard op de troepen vooruit. Het is een Mac die dingen kan waar je misschien nog helemaal het materiaal niet voor hebt. Heb je geen foto’s en videobeelden die op hele hoge resoluties geschoten zijn? Dan zie je weinig verschil ten opzichte van een normaal scherm. Waarschijnlijk ziet dat ‘grote’ plaatje er door de resolutie van het 5K-scherm er kleiner uit en that’s it.

Doelgroep Retina iMac

Daarmee rijst de vraag: voor wie is deze iMac gemaakt? Wil je op deze Mac films in 4K kijken? Dat kan zeker (en het zal er absoluut mooi uitzien), maar de vraag is of je dan niet veel beter af bent met een 4K-televisie in je woonkamer. Bovendien: 4K is in schermvullende weergave op een 5K-beeldscherm minder scherp omdat het beeld opgeschaald moet worden.

Zoek je een Mac waar je vreselijk veel schermruimte krijgt om mee te werken? Dan is deze iMac misschien wel een uitkomst maar bedenk wel datde meeste programma’s en vensters nog niet geschikt zijn gemaakt voor een computer als de iMac 5K. En een website wil je toch wel gewoon op een normale manier kunnen lezen. Als ‘early adopter’ zul je regelmatig aanlopen tegen het probleem dat we eerder noemden. Het is heel leuk om een Mac van de toekomst te hebben, maar houd er wel rekening mee dat de rest van de wereld nog gewoon in het heden leeft.

Monteren in 4K

Dat wil echter niet zeggen dat de iMac met 5K-display los van zijn scherm geen ‘unique selling point’ heeft. Dat is namelijk videomontage: dit model heeft meer dan genoeg (grafische) rekenkracht om professionele montage zo licht als een veertje te maken. Sterker nog: de resolutie van de 5K iMac is zo hoog dat je met Final Cut Pro X 4K-bronmateriaal 1:1 kunt monteren.

Dat is een gigantisch voordeel: op schermen met een lagere resolutie moet je dergelijk haarscherp beeld namelijk naar beneden schalen. Monteren met 4K-videomateriaal in de perfecte weergave, terwijl je nog genoeg schermruimte over hebt voor je montagegereedschap – het is een verademing. Het brengt het bioscoopgevoel dichterbij dan ooit.

5K Retina iMac

Best wel goedkoop

Tot slot willen we ook nog het een en ander kwijt over de prijs. € 2629 (voor het instapmodel) lijkt een fors bedrag; het is een van de duurste Macs die Apple in zijn assortiment heeft. Maar als je gaat kijken naar wat je ervoor terug kijkt, valt het stiekem toch nog wel mee. In de Apple Online Store kun je bijvoorbeeld een 32-inch 4K-beeldscherm kopen van Sharp (de PN-K321). Dat is niet eens zo gek veel groter dan het iMac-beeldscherm en komt qua resolutie op geen enkel moment in de buurt van 5K. Vraagprijs: € 3779.

Maar die vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk, aangezien we een televisie uit het topsegment noemen. Wat betaal je normaliter? Welnu, je kunt goedkope modelletjes van zo’n 700 euro nemen, maar een gemiddelde 4K-televisie kost als snel minstens 1500 euro. Oh, en dan heb je er natuurlijk nog geen Mac bij. De Retina iMac met 5K-display mag je daarom gerust zien als een product dat zeer concurrerend geprijsd is binnen zijn segment.

Conclusie

Wij verwachten dat Apple wederom een klapper gaat maken, ook al is lang niet iedereen bedreven met 4K-videomontage. Het 5K-beeldscherm is een indrukwekkende verbetering, terwijl de iMac zelf eigenlijk al een heel volwassen product was. Wij zijn er dan ook niet verbaasd over dat de levertijden van deze Mac weer aardig oplopen.

Prijs: vanaf € 2629

Pluspunten

  • Mac van de toekomst
  • Kleuren ogen veel mooier
  • Haarscherpe beelden
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding

Minpunten

  • Er is nog niet veel materiaal dat gebruikmaakt van de enorm hoge resolutie