Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review: Noiseless – ruis verwijderen in je foto’s

Auteur: Sven Lamers
2 reacties
Noiseless-header


Lees verder na de advertentie

We zijn steeds weer verbaasd over de kwaliteit van de camera van de iPhone. Onder goede lichtomstandigheden doet een iPhone het niet onder voor een compactcamera en zelfs de verschillen met een spiegelreflex zijn vaak niet op het eerste gezicht te herkennen. Dat verandert echter snel als je probeert ’s nachts of in een donkere kamer een foto te maken. Om geen bewogen foto’s te maken, schroeft de camerasoftware van de iPhone dan de iso-waarde omhoog. Hierdoor wordt de sensor van de camera gevoeliger voor licht – en op die manier hoeft de sluitertijd ook onder slechte lichtomstandigheden niet lang te zijn. Een ongewenst effect daarbij is echter dat je foto’s veel meer ruis bevatten. Op de iPhone zelf kun je daar niet veel aan doen, maar achteraf op de Mac en met de app Noiseless wel!

Noiseless

Verwijder ruis in je foto’s

Noiseless is een nieuwe app van Macphun. Wij gingen aan de slag met de Pro-versie. De grootste verschillen ten opzichte van de gewone versie zijn ingebouwde plug-ins voor andere programma’s zoals Photoshop, evenals een hogere prijs. Noiseless kost standaard € 17,99, de Pro-versie daarentegen € 49,99.

Noiseless heeft in principe maar één functie, te weten het verwijderen van ruis in je foto’s. Open de app en sleep er een foto met veel ruis naartoe. De foto wordt vervolgens geanalyseerd en Noiseless kiest automatisch een geschikte filter voor het verwijderen van ruis. Er zijn acht verschillende ruisfilters, van heel licht tot extreem. Daarnaast bevat de Pro-versie nog vier aanvullende filters waarvan er twee voor RAW-bestanden zijn bedoeld.


kooptip

Elke filter kun je aanpassen en deze als eigen ‘preset’ opslaan. Dan geef je precies aan hoe sterk en op welke manier de ruis vervaagd moet worden. Hierbij hadden we graag iets meer uitleg gezien. Het is namelijk niet altijd duidelijk wat de schuifbalken in de zijbalk doen, en dan moet je uitproberen totdat je bij het resultaat komt dat je wilt. Maar het is goed om te weten dat als de standaard presets geen uitkomst bieden, je nog even zelf kunt sleutelen.

Eén functie

Van een app met slechts één functie mag je wel verwachten dat die deze perfect beheerst. En inderdaad, zonder veel moeite verbeter je met Noiseless je foto’s en verwijder je alle ruis. De resultaten zijn over het algemeen erg goed, al moet je erop letten dat je niet te veel ruis verwijdert en details door het vervagen verloren gaan. Dankzij drie verschillende weergaven vergelijk je gemakkelijk het origineel met je bewerkte versie.

Toch is Noiseless nog niet helemaal perfect en dat komt met name door hoe de app geprogrammeerd is. Want de ruisfilter die je kiest wordt niet eenmalig berekend en daarna kun je vergelijken … nee, elke keer als je iets doet – de foto verschuiven, uitzoomen of iets dergelijks – wordt de filter opnieuw berekend. Hierdoor voelt de app trager aan dan hij eigenlijk is. Verder is het niet mogelijk om meerdere foto’s tegelijk te bewerken. Je moet dus elke foto een voor een openen. Het beste werkt Noiseless eigenlijk via de ingebouwde plug-ins voor Photoshop (Elements), Lightroom en Aperture, maar dan moet je die programma’s natuurlijk ook hebben (evenals de dure Pro-versie van Noiseless). Een plug-in voor Foto’s zou perfect zijn, maar dit zou Apple dan ook eerst moeten toestaan.

Noiseless is een app die precies doet wat ‘ie belooft, maar aan de bediening zou Macphun nog een beetje kunnen werken. Als je niet per se de plug-ins voor de andere programma’s nodig hebt, zouden wij het ook vooral bij de gewone versie houden, ook al werkt die iets trager.

Prijs: € 17,99 (Mac App Store) / € 49,99 (eigen store)

Pluspunten

  • Doet wat ‘ie belooft
  • Uitgebreide instellingen voor filters

Minpunten

  • Programma werkt relatief traag
  • Geen mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk te bewerken