Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Review: Nest thermostaat

Auteur: iCreate
3 reacties
Nest thermostaat


Lees verder na de advertentie

Slimme thermostaten zijn hot, maar bieden zulke apparaten met bijbehorende apps ook echt voordelen? We testen de Nest van Google, ontworpen door Tony Fadell, de geestelijk vader van de iPod.

Ontwerp

Nest Labs heeft van de ouderwetse thermostaat een designvoorwerp gemaakt. Het apparaat oogt erg Apple-achtig en dat is geen verrassing. De oprichters van het bedrijf, Tony Fadell and Matt Rogers, werkten voorheen bij Apple; Fadell wordt gezien als geestelijk vader van de iPod. Je kunt de Nest aan de muur hangen als vervanger van je huidige thermostaat, of je zet hem op de speciale standaard.

De thermostaat heeft een netjes afgewerkte, ronde behuizing met een fraai kleurendisplay. De stevige, roestvrijstalen, buitenste ring van de behuizing kun je draaien of naar beneden drukken, met een bevredigende feedback. Het is bijna jammer om de Nest via een app te bedienen omdat het drukken en vooral draaien van de thermostaat zo goed voelt.

Nest thermostaat


kooptip

Het display is helder, met duidelijke pictogrammen en prima leesbare tekst. Dit display licht automatisch op als je in de buurt komt, dankzij een bewegingssensor. Het geeft Nest iets cools; het zal de eerste thermostaat zijn waar kinderen enthousiast van worden. Langslopende huisdieren worden genegeerd door de sensor.

Installatie

Voordat je Nest in gebruik neemt moet het apparaat zijn aangesloten op je verwarming en, voor de slimme functies, verbonden zijn met internet. Het aansluiten is voor de gemiddelde doe-het-zelver niet bijster ingewikkeld, alles laten doen door een ‘Nest-erkende’ installateur kost je circa 80 euro. Daar zit dan ook het eerste instellen van de Nest bij, wat je prima zelf kunt doen. In een aantal stappen geef je enkele voorkeuren en gegevens op en koppel je de Nest aan de bijbehorende app.

‘De Nest herkent wanneer je aan- of afwezig bent, waarna het automatisch de temperatuur bijstelt.’

Slimme thermostaat

De Nest ziet er een stuk moderner uit dan een ouderwetse thermostaat, maar wordt pas slim dankzij de software. Het enige dat jij moet doen is in het begin af en toe de temperatuur aanpassen. De Nest stelt dan vanzelf een weekschema op, dat bij een regelmatig leven al vrijwel direct aardig klopt. Na een iets langere periode herkent Nest wanneer je aan- of afwezig bent, waarna het automatisch de temperatuur bijstelt. Verandert je ritme, dan krijgt Nest dat ook door en wordt het schema aangepast. Dit werkt goed, en als je ondersteunde randapparatuur gebruikt, zoals de Jawbone-smartband of een nieuwe Mercedes, wordt het nog nauwkeuriger; dan kan de Nest je huis vast voorverwarmen als hij merkt dat je bijna thuiskomt.

Google

Doordat de Nest is gekoppeld aan internet, weet het wat de buitentemperatuur is. De software leert hoe snel je huis opwarmt of afkoelt en kan er zo voor zorgen dat de schematemperaturen op tijd worden bereikt. Stel je handmatig een hogere temperatuur in, dan verschijnt er een bericht hoe lang dat nog duurt. Nest probeert het de gebruiker zo comfortabel mogelijk te maken, maar je moet wel akkoord zijn met het verstrekken van je postcode of andere gegevens en met het monitoren van je leefritme. Dat Nest Labs door Google is aangekocht zal dit voor sommige mensen moeilijker verteerbaar maken. Het privacybeleid van Nest Labs lijkt in orde, maar het blijft van Google, dat zijn geld verdient met op maat gesneden advertenties …

Verwarmen via internet

Dankzij de internetverbinding kun je de Nest via apps en vanuit een browser bedienen. Buitenshuis is een beetje overbodig dankzij Auto-Afwezig, maar misschien handig als je tijdens een onverwachte vakantie de temperatuur extra laag wilt zetten. Of extra hoog, als je door weer en wind naar huis moet.

‘De app en website geven een beeld van je energiegeschiedenis, met de oorzaken van eventueel hoog gasverbruik.’

Bij het instellen of aanpassen van een schema is de app wel praktischer dan het draaien en drukken op de Nest; ook de meest extreme weekindeling heb je zo in een schema gevat. Daarnaast bieden app en website een beeld van je energiegeschiedenis, waarin je van de afgelopen (tien) dagen precies ziet wanneer welke temperatuur is ingesteld en waardoor dit is veroorzaakt. Zo zie je of je hoge gasverbruik het gevolg is van te veel spelen met de Nest of dat het aan het weer ligt.

Nest thermostaat

Verder kun je de huidige status en gegevens van Nest bekijken en functies zoals Auto-Afwezig of Sunblock in- of uitschakelen. Laatstgenoemde gebruikt de lichtsensor van Nest, de tijdstippen van zonsopgang en -ondergang en waargenomen patronen om de temperatuurwaarneming bij op Nest vallend zonlicht te corrigeren.

Oost west, thuis Nest?

De vraag is of je nu naar de winkel of Apple Store moet rennen om de Nest te halen. De claim dat je energierekening er lager van wordt is moeilijk te controleren. Dat hangt van zo veel factoren af, zoals je leefritme, huisisolatie en wat voor temperatuur je instelt voor Auto-Afwezig. Nest ziet er in ieder geval beter uit dan een traditionele thermostaat en dan veel concurrenten. De app biedt helder inzicht in je verbruik en de bediening van zowel apparaat als app is erg intuïtief. Als design en functionaliteit je aanspreken, doe je met Nest een prima aankoop. En laten we eerlijk zijn, het is ook wel een erg coole (of juist ‘hotte’) gadget.

Prijs: € 219

Pluspunten

  • Schitterende thermostaat
  • Reageert op je aan- en afwezigheid
  • Op afstand instelbaar
  • Fijne bediening

Minpunten

  • Onmeetbaar hoeveel het daadwerkelijk oplevert
  • Wat doet Google met je gegevens?