Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Review: Loewe SoundPort Compact

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Bij iCreate hebben we al regelmatig speakers van Loewe voorbij laten komen. Als je bekend met de speakers van Loewe en de foto hieronder ziet, zal je één ding opvallen: al die speakers lijken enorm op elkaar. Ze hebben allemaal de chromen aluminiumlook met het karakteristieke raster aan de voorkant, alleen de maatverhouding is telkens anders.

Loewe SoundPort Compact

Betekent dit dat de splinternieuwe SoundPort Compact ouderwets is? Allerminst. Hij lijkt met zijn strakke lijnen en aluminium omlijsting veel op de MacBook en die ziet er ook al jaren hetzelfde uit, zonder ouderwets te worden. Die MacBook krijgt elk jaar wat interne upgrades en dat geldt ook voor de speakers van Loewe. De SoundPort ondersteunt voor het eerst bluetooth en NFC en heeft een Lightning-connector.

Bediening en aansluiting

De SoundPort Compact is niet zo compact als de naam doet vermoeden: met 41 cm breedte, 11 cm hoogte en 18 cm diepte vraagt hij toch best wat ruimte op je kastje. Bovenop zitten vijf ronde bedieningsknoppen, aan de voorkant geeft één smal led-balkje in verschillende kleuren aan op welke manier de SoundPort is aangesloten op de audiobron. Dat kan op vijf manieren: via aux-kabel, Lightning-connector, bluetooth, usb met een mobiel apparaat of usb met een computer. Wij hadden op een zesde mogelijkheid genaamd AirPlay gehoopt, want bij alle gebruikte opties moet je geluidsdrager in de buurt van de speaker blijven.


kooptip

Wij hebben vooral de Lightning-connector gebruikt, en wel omdat dat de spannendste aansluitingsmogelijkheid was. Aan de bovenkant van de SoundPort zit namelijk een klepje, dat als je erop drukt stijlvol openklapt en de connector onthult. Het klepje kun je vastklikken, maar dat geldt helaas niet voor de connector; die kan nog naar voren en achteren bewegen. Een vreemde keuze van Loewe, want je iOS-apparaat staat nu altijd te wiebelen en dat maakt het bedienen ervan niet gemakkelijker.

Geluid

Onze eerste indruk toen we de muziek aanzetten, was erg positief. Vooral op huiskamerniveau is het geluid erg goed in balans en zijn de verschillende frequenties prima definieerbaar. Bovendien is het volume erg nauwkeurig in te stellen, ook in de zachte regionen is er nog voldoende onderscheid te maken tussen superzacht, heel zacht, behoorlijk zacht, best wel zacht, een beetje zacht, et cetera.

Naarmate het volume werd opgekrikt, werd ons enthousiasme iets getemperd. Allereerst is het maximale volume van de twee luidsprekers van 20 watt en de woofer van 60 watt niet bijzonder, zeker bij de aux-aansluiting, die aanzienlijk zachter gaat dan bluetooth en Lightning. Bovendien wordt op hoger volume de balans minder. De bas krijgt halverwege steeds meer de overhand en is snel te dominant.

Richting het maximale volume probeert de SoundPort die bas te compenseren met extra hoge en middentonen, maar daardoor klinkt hij geknepen en gaat hij bijna kraken. Er zijn weliswaar vier standaard equalizer-instellingen om uit te kiezen, maar we zien toch altijd graag een appje waarmee we zelf de frequentieverhoudingen kunnen regelen.

Ontwerp

Loewe heeft bij het ontwerp van zijn speakers jaren geleden goed naar Apple gekeken en sloeg meteen de plank raak met de strakke aluminium speakers. Zo lang Apple zijn MacBooks nog zo blijft maken, zal Loewe ook geen reden zien om hiervan af te stappen. En groot gelijk hebben ze. De SoundPort Compact zal in geen enkele huiskamer misstaan, met zijn strakke afwerking, minimalistische details en het spannende klepje bovenop. Jammer dat je iOS-apparaat er dan zo op staat te wiebelen en dat er geen AirPlay mogelijk is.

Conclusie

Als je een speaker zoekt die je dagelijks van een fijn stukje muziek kan voorzien, dan zal de SoundPort je ook zeker niet teleurstellen. Het geluid is op huiskamervolume prima en bovendien is het volume erg nauwkeurig in te stellen. Wil je echter een speaker die je zo nu en dan ook omver kan blazen, dan is dit niet de beste keuze.

Prijs: € 499

Pluspunten

  • Erg chique speaker
  • Zachte balans
  • Laag volume goed in te stellen

Minpunten

  • Wiebelend iOS-apparaat
  • Geen AirPlay
  • Harder gaat ten koste van kwaliteit
  • Maximum volume valt tegen