Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Review: LG 21:9 Ultrawide Monitor

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

LG Ultrawide Monitor 4K We zijn natuurlijk dol op Apple, maar als het om het Thunderbolt-display gaat, vinden zelfs wij dat er betere oplossingen op de markt zijn om met je Mac mini of Mac Pro te combineren. Apple’s beeldscherm stamt uit 2011, heeft brede zwarte randen en komt niet verder dan een resolutie van 2560 bij 1440. Voor 1000 euro moet dat beter kunnen en kun je zelfs een 4K-display kopen. De 21:9 Ultrawide Monitor van¬†LG¬†bijvoorbeeld (LG 34UM95-P).

Net als in de film

De naam zegt het al: de Ultrawide is ultrabreed. De beelddiagonaal (afstand van linksonder naar rechtsboven) van 34 inch is 17,78 cm groter dan dat van Apple’s 27-inch display. Veel belangrijker nog is dat de verhouding van het beeld anders is. Apple’s scherm heeft een verhouding van 16:9, deze LG heeft een verhouding van 21:9. Dezelfde verhouding als het scherm in een bioscoop. Je raadt het al, daarmee hebben we gelijk een voordeel van deze LG te pakken: het bekijken van films is geweldig.

Thuis

Voor het dagelijks werk is het brede beeld op zijn minst even wennen. Je bent nogal met je hoofd aan het bewegen om het overzicht te houden. √Ćn de praktijk zul je al snel het meest gebruikte venster recht voor je neus zetten. De aanvullende schermen drapeer je daar om heen. Aangezien zo’n gevuld scherm niet erg rustig is, zul je toch regelmatig vensters over elkaar heen zetten. Daar is niets mis mee, maar zo’n Ultrawide is dan ineens minder noodzakelijk. Toch zijn er situaties waarin breedbeeld prettig is. Bij het bewerken van video’s bijvoorbeeld kun je gebruik maken van een veel bredere tijdlijn en ook bij grote spreadsheets in Numbers geeft het brede beeld je een beter en sneller overzicht. In dergelijke speciale gevallen is een breedbeeld ineens erg praktisch. Overigens levert LG een speciaal programma waarmee je het scherm automatisch in twee, drie of vier delen deelt. Dat werkt prima zolang je niet meer dan hetzelfde aantal vensters open hebt staan.

Aansluiten

Het aansluiten van het LG-beeldscherm op de Mac mini of Pro kan met de meegeleverde HDMI-kabel, maar een Thunderbolt-kabel (40 euro) verdient de voorkeur. De HDMI-kabel levert een maximale beeldverversing van 30 Hertz, de Thunderbolt-kabel maakt 60 Hertz mogelijk. Daarmee beweegt de muis veel vloeiender over het scherm. Alle aansluitingen zijn mooi weggewerkt aan de achterzijde van de monitor. Dat is mooi, maar in het geval van de drie USB-poorten is het niet handig. Aangezien de poorten ook nog eens in het midden zijn geplaatst, zul je ze zelden gebruiken. Voor wat betreft de aansluiting van je iPad, iPod of iPhone is dat maar goed ook, want de oplaadcapaciteit van de LG is minder dan die van je Mac.

4K


kooptip

Een letter en een cijfer, en toch¬†de belangrijkste feature van dit scherm: de 4K-weergave. Het beeld is in √©√©n woord schitterend. Als je dacht dat 1080p-beelden mooi waren, heb je nog nooit 4K-beelden bekeken. Zoek een 4K-filmpje op via YouTube en je wordt het beeld in gezogen. Nadeel van al het visuele geweld is wel dat de Mac mini eigenlijk niet krachtig genoeg is voor het beeld. Apple adviseert voor 4K-beelden een grafische processor van 1GB VRAM, maar er is geen Mac mini verkrijgbaar die dat heeft. Om de volle potentie van 4K te benutten, zul je dus eigenlijk een Mac Pro nodig hebben. Andere conclusie: het wordt tijd voor nieuwe Mac mini’s. Over het geluid hebben we niets te klagen. tegen de stereospeakers aan de onderzijde van het scherm kan geen Mac op.

Conclusie

Koop je een Mac Pro of Mac mini, dan heb je een apart beeldscherm nodig. De optie die Apple je met het Thunderbolt-display biedt, is niet meer van deze tijd. Voor hetzelfde geld koop je een veel beter scherm. Een 4K-beeldscherm is een prima alternatief. Voor hetzelfde geld? Nou ja, voor hetzelfde geld koop je in het geval van deze LG zelfs een breedbeeld. Voor ongeveer de helft van het geld koop je een 4K met standaard beeldverhouding. Tel uit je winst.

Prijs:¬†‚ā¨¬†999¬†(LG 34UM95-P)

Pluspunten

  • Geweldig beeld
  • Prima geluid
  • Betaalbaar
  • 21:9-verhouding kan praktisch zijn in speciale gevallen

Minpunten

  • Mac mini is nog te zwak voor 4K
  • LG is geen Apple